Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Avrasya το Νοέμβριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP (κεμαλικοί) ξεπέρασε το κυβερνών ΑΚΡ (ισλαμιστές) για πρώτη φορά, και χωρίς την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων.
O Ερντογάν χάνει έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων.
Το 62,3% των ερωτηθέντων βιώνουν μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το ποσοστό όσων δεν πιστεύουν ότι υπάρχει οικονομική κρίση ήταν 3,2%.
Σε νέο χαμηλό η τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε την Παρασκευή η τουρκική λίρα μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».
«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου.
»Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή.
«Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Φεύγοντας από την Άγκυρα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι.
Οι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και η τουρκική λίρα έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές.
Για τους επενδυτές, ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται από καιρό εχθρός των επιτοκίων, επηρεάζει τη νομισματική πολιτική με τις συχνές εκκλήσεις του για στήριξη και τις γρήγορες αλλαγές των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
H κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρεί προσωρινές τις πιέσεις στις τιμές, πήγε αντίθετα στις προσδοκίες της αγοράς και μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 20%, προσφέροντας τη στήριξη που ζητούσε από καιρό ο Ερντογάν.
Αναμένεται δε να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 15% αύριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπίας εταιρειών που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα.
Η υποτίμηση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει εν τω μεταξύ διαβρώσει τα εισοδήματα των Τούρκων.πηγή