Οι Κρήτες ιεράρχες θέλουν τον Κισσάμου Αμφιλόχιο, για Μητροπολίτη στα Χανιά ενώ στην κυβέρνηση και στο Φανάρι δεν το επιθυμούν. Θέλουν να τιμωρηθεί ο ιεράρχης γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα έψαλε με θάρρος στον Γερμανό πρόεδρο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Οι Κρήτες ιεράρχες θέλουν τον Κισσάμου Αμφιλόχιο, για Μητροπολίτη στα Χανιά ενώ στην κυβέρνηση και στο Φανάρι δεν το επιθυμούν. Θέλουν να τιμωρηθεί ο ιεράρχης γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα έψαλε με θάρρος στον Γερμανό πρόεδρο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Η υπόθεση των αντιθεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Κρήτης φαίνεται ότι κρύβει και άλλες, οικονομικής φύσεως, πτυχές.

Ήδη, όπως ανέφερε η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η συμπαιγνία που έχει στηθεί έχει ως πρώτο στόχο να μην αναδεχθεί μητροπολίτης Κυδωνίας ο εν ενεργεία μητροπολίτης Κισσάμου, διά μεταθέσεως και κατόπιν εκλογής, παρότι αυτό επιθυμεί η Αρχιεπισκοπή της Μεγαλονήσου.

Βασική αιτία είναι να τιμωρηθεί ο ιεράρχης γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα έψαλε με θάρρος στον Γερμανό πρόεδρο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης, που με ανακοίνωσή της είχε θέσει το σοβαρό εθνικό θέμα χωρίς μισόλογα.

Πέραν αυτών των λόγων, υπάρχει και η υπόθεση ενός οικονομικού σκανδάλου που μετά βεβαιότητας επηρεάζει τις εξελίξεις. Ο λόγος για τη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και την πώληση ακινήτων της πολλών εκατομμυρίων με παράνομο τρόπο.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή Κρήτης επιθυμεί να στείλει στη Μητρόπολη Κυδωνίας τον Κισσάμου Αμφιλόχιο για να βάλει τάξη στο θέμα και να κόψει τον… βήχα όσων θέλουν να αρπάξουν τα φιλέτα της Εκκλησίας. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν αυτή την κάθαρση και μεσολαβούν (σε κυβέρνηση και Φανάρι) για να ολοκληρωθεί η μεγάλη μπίζνα

Τα ακίνητα 175 στρεμμάτων στον Σταυρό Χανίων επιχείρησε να αποκτήσει ισραηλινό fund που στη συνέχεια θα τα μεταβίβαζε σε γερμανική τουριστική εταιρία!

Εισαγγελέας

Η υπόθεση (που τελικά έφτασε στον εισαγγελέα) έχει βάθος δεκαετίας, καθώς περίπου το 2015 φαίνεται ότι κατατέθηκε από τον φερόμενο ιδιοκτήτη αγωγή κατά της μονής, διεκδικώντας τις εκτάσεις στον Σταυρό Χανίων που η μονή ισχυριζόταν ότι τις κατείχε με τίτλους.

Η Εκκλησία είχε προσφύγει κατά του Δασαρχείου για αποχαρακτηρισμούς, όμως η μονή δεν προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσει τις «ιερές» εκτάσεις. Αυτή η καθυστέρηση υπήρξε κρίσιμη και ύποπτη

Αργότερα, και αφού είχαν γίνει ήδη μεγάλα λάθη, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ανέφερε σε ανακοίνωση: «Σχετικά με ανακύψαντα διοικητικά θέματα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι, με ομόφωνη απόφασή της, προέβη, σύμφωνα με το άρθρο 89, παρ. 2 του Νόμου 4149/1961 “Περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας” (ΦΕΚ 41/Α/16-3-1961), σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έναντι των αρμοδίων Αρχών».

Έτσι -και με μεγάλη καθυστέρηση- ακολούθησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ακόμα εκκρεμούν. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο ποιος θα επιβλέπει και θα τρέξει τις δύσκολες νομικές μάχες εκ μέρους της Μητρόπολης Κυδωνίας. Οι Κρήτες ιεράρχες θέλουν σε αυτόν τον ρόλο τον Κισσάμου Αμφιλόχιο, ενώ στην κυβέρνηση και στο Φανάρι θα επιθυμούσαν κάποιον άλλο. Κάποιον λόγο θα έχουν…

*Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
πηγή