• agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr
  • agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr

Οι κυρώσεις λειτουργούν: η Ρωσία δεν τρώει αποθέματα, αλλά τα δημιουργεί

Freepen.gr – Από το Μάιο, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει ξανά να αγοράζει ξένο νόμισμα για τα αποθέματά της. Ο προϋπολογισμός της χώρας έχει σταθεροποιηθεί χάρη στην αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

Η αύξηση των εσόδων από την πώληση ενεργειακών προϊόντων βρίσκεται ήδη κοντά στο επίπεδο – στόχο. Από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πουλά αποθεματικά σε κινεζικό γουάν για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις κατέρρευσαν κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με την αρχή του έτους. Από το Μάιο είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Τέτοιες αγορές μπορεί να είναι σχετικά μικρές στην αρχή – ισοδύναμο περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε γιουάν. Προς το παρόν, η Ρωσία αναπληρώνει το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας μόνο αγοράζοντας κινεζικό νόμισμα.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας της Ρωσίας αρνήθηκε το δολάριο πέρυσι και σκοπεύει να αποχαιρετήσει το ευρώ φέτος.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Alexander Isakov, η απόφαση να ξαναρχίσει να αγοράζει ξένο νόμισμα θα αποδείξει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την εισροή πετροδολαρίων ενόψει των κυρώσεων.

«Αυτό θα δείξει ότι η Ρωσία αυξάνει τα αποθέματά της αντί να τα καταναλώνει», είπε στο Bloomberg.

Οι δυτικές χώρες έχουν περιορίσει τις τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, βενζίνης, καυσίμου ντίζελ και μαζούτ.

Ωστόσο, οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Τον Απρίλιο, υπερέβησαν τον συνολικό όγκο των προμηθειών πετρελαίου στη χώρα αυτή από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Παράλληλα, σημαντικό μέρος των προϊόντων από ινδικά διυλιστήρια πηγαίνει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η μέση τιμή του πετρελαίου Urals, της κύριας ρωσικής μάρκας πετρελαίου εξαγωγής, αυξήθηκε κατά 22,5% τον Απρίλιο στα 58,63 δολάρια το βαρέλι, αλλά μειώθηκε κατά 1,2 φορές και σε ετήσια βάση.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει τα αποθέματά της αντί να τα καταναλώσει. Θα υποθέσει κανείς πως δεν είναι αυτός ο στόχος που ήθελε να πετύχει η Δύση με τις κυρώσεις της.

* πληροφορίες english.pravda.ru