Οι πανέμορφες φυσικές πισίνες στα Ζαγοροχώρια με τα κρυστάλλινα νερά

Οι πανέμορφες φυσικές πισίνες στα Ζαγοροχώρια με τα κρυστάλλινα νερά

Οι πανέμορφες φυσικές πισίνες στα Ζαγοροχώρια με τα κρυστάλλινα νερά

Η αλήθεια είναι πως τα καλοκαίρια οι περισσότεροι ψάχνουμε τις καλύτερες παραλίες, με καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά για ατελείωτες βουτιές. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που ψάχνουν μια διαφορετική επιλογή για πιο «ψαγμένες» κι εναλλακτικές βουτιές.

Και οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, είναι αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Πρόκειται στην ουσία για φυσικές πισίνες που προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες απίστευτου φυσικού κάλλους. Η φύση εδώ για ακόμη μία φορά, έκανε το «θαύμα» της δημιουργώντας τις φυσικές, πέτρινες πισίνες, που οι ντόπιοι αποκαλούν «οβίρες».

Οι κολυμπήθρες έχουν σμιλευτεί με το πέρασμα των χρόνων στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο Πάπιγκο, στο δημοφιλές και αγαπημένο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης που σχηματίστηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι πανέμορφες φυσικές πισίνες στα Ζαγοροχώρια με τα κρυστάλλινα νερά

Οι συγκεκριμένες κοιλότητες συναντώνται σε ένα μήκος περίπου 200 μέτρων με την πρώτη που συναντάται να προσφέρεται και για βουτιές (τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου), τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς καθώς τα νερά είναι πολύ κρύα. Όσο ανηφορίζει κανείς προς τα πάνω προσεγγίζει όλο και πιο δυσπρόσιτες Κολυμπήθρες, οι οποίες περιβάλλονται από ένα άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Όλες τις εποχές του χρόνου, όμως, οι περίφημες Κολυμπήθρες και το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους μαγεύουν τον επισκέπτη, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τους βράχους και τις αλλεπάλληλες «πισίνες» να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθια.

Το ρέμα του Ρογκοβού ξεκινάει από τον Λάπατο, τη δυτική κορυφή της Τύμφης, και περνάει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Σύμφωνα με την ιστορία, μάλιστα, στις Κολυμπήθρες ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

πηγή