Aυτοχρηματοδοτούμενες εθελοντικές προσπάθειες με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό κόσμο, τα πανεπιστήμια, τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα, καλύπτει πολλές από τις επειγόντως απαραίτητες στρατιωτικές ανάγκες UAV
Με εφευρετικότητα οι Ρώσοι επικρατούν της Ουκρανίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στη μάχη των drones
Τα Ρωσικά drones FPV έχουν καλώδια οπτικών ινών, που συνδέουν το αεροσκάφος με τον χειριστή για πιο ανθεκτικές συνδέσεις, εξέλιξη που επιτρέπει στη Ρωσία να επικρατεί της Ουκρανίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW).
Αυτό αποκαλύφθηκε από Ουκρανούς στρατιώτες που βρήκαν ένα FPV στην πρώτη γραμμή.
Το τετρακόπτερο είχε ένα καρούλι καλωδίου οπτικών ινών μήκους 10 χιλιομέτρων που ξεδιπλώθηκε και παρέμενε συνδεδεμένο με τον χειριστή αποτρέποντας αποτελεσματικά τα ηλεκτρονικά αντίμετρα και παραμένοντας απρόσβλητο στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Τα ηλεκτρικά εξαρτήματα φαίνεται να είναι εμπορικά διαθέσιμες συσκευές drone που βρίσκονται εύκολα στην αγορά.
Η τεχνική της χρήσης καλωδίου οπτικών ινών φαίνεται να είναι μια φυσική εξέλιξη του πολέμου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπου τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν εφευρετικά χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες και τακτικές για τη χρήση φθηνών ad-hoc περιπλανώμενων πυρομαχικών και τον εντοπισμό τους.
Η Ουκρανία βασίζεται πλέον αποκλειστικά σε UAV kamikaze ως υποκατάστατα του πυροβολικού λόγω της καταστροφής της πλειοψηφίας του αποθέματός της και της έλλειψης βλημάτων στα δυτικά οπλοστάσια και τις αμυντικές βιομηχανίες για να καλύψει τις ανάγκες του Κιέβου.
The Russians have started using killer (and I assume reconnaissance) drones with fiber optic cables attached to them:
Real War | Ukraine — «For greater efficiency, Russia launches FPV drones with a coil of thin fiber optic cable attached to them.
Our military (AFU) captured… pic.twitter.com/plvadIrGa7
— OSINT (Uri) 🇺🇸 🇨🇦 🇬🇧 🇺🇦 🇮🇱 (@UKikaski) March 7, 2024
Drone με συρμάτινο καρούλι
Μια ανάρτηση στο X έδειξε το απλό drone με τετρακόπτερο με μια ρουκετοβομβίδα (RPG) δεμένη στο κάτω μέρος και μια μπαταρία στο επάνω μέρος του.
Ωστόσο, δίπλα του υπάρχει ένα κυλινδρικό καρούλι με καλώδιο οπτικών ινών και μια μικρή κάμερα στη μέση του κυκλικού κοίλου τμήματος.
Δεν είναι σαφές εάν το καρούλι ήταν συνδεδεμένο με το drone ενώ πετούσε ή με το ελεγκτή εδάφους.
Άγνωστες είναι επίσης οι συνθήκες υπό τις οποίες καταλήφθηκε το drone: αν καταρρίφθηκε ή βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο έδαφος.
Επιπλέον, φαίνεται επίσης ένα σφαιρικό πλαστικό κάλυμμα, αλλά ο σκοπός του είναι ασαφής.
Η Ρωσία εκτοξεύει drones FPV με ένα πηνίο λεπτού καλωδίου οπτικών ινών συνδεδεμένο σε αυτά».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) «συνέλαβαν» ένα από αυτά τα drones με «10 χιλιόμετρα καλωδίου ξετυλιγμένο στον αέρα.
Ένα τέτοιο drone δεν είναι ευάλωτο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και η εικόνα από αυτό μπορεί να μεταδοθεί με την υψηλότερη ποιότητα. Αυτό το δείγμα μελετάται… και πιθανότατα και εμείς θα είμαστε σε θέση να εξοπλίσουμε τα drones μας με τον ίδιο τρόπο όπως ο εχθρός», ανέφερε η ουκρανική ανάρτηση.
Ένα άλλο σύνολο εικόνων δείχνει ότι ο «πομποδέκτης» που ήταν συνδεδεμένος με την κάμερα ήταν «κινεζικής» προέλευσης.
Μια οθόνη από τη διαθεσιμότητά του στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου AliExpress το προσδιόρισε ως «1X9-BIDI-N» με τιμή 5,64 δολάρια.
Η φωτογραφία λέγεται ότι κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Serhii Flesh (ή Serhy), έναν Ουκρανό στρατιώτη που συχνά αναφέρεται ως ειδικός στις «ραδιοτεχνολογίες».
Ενσύρματα καθοδηγούμενα ATGM
Είναι ενδιαφέρον ότι οι συρμάτινοι πύραυλοι δεν είναι ασυνήθιστοι, με τον αμερικανικό αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο TOW (ATGM) να είναι μια τέτοια κορυφαία πλατφόρμα.
Λειτουργικό από τη δεκαετία του 1970, το Tube-Launched Optically-Tracked Wire-Guided (TOW) καθοδηγείται από ένα ζεύγος χάλκινων συρμάτων. Αυτά βγαίνουν από το βλήμα καθώς φεύγει από τον σωλήνα, με το βεληνεκές του βλήματος να περιορίζεται από το μήκος των συρμάτων (3,8 χιλιόμετρα).
Τα καλώδια προστατεύουν τον πύραυλο από ηλεκτρονικά αντίμετρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα ATGM που είχαν ραδιοζεύξη.
Τα καλώδια, ωστόσο, μεταφέρουν μόνο το σήμα ελέγχου από το βλήμα και απαιτούν από τον χειριστή να παραμείνει στη θέση του μέχρι το χτύπημα, καθιστώντας τον ευάλωτο στην ανίχνευση, όπως γράφουν οι Eurasian Times.
Η εισαγωγή των οπτικών ινών επέτρεψε τη μετάδοση video από την κάμερα πίσω στον χειριστή, επιτρέποντάς του να δει τον στόχο από την οπτική γωνία του πυραύλου.
Το ρωσικό drone φαίνεται να είναι προϊόν μιας από τις πολλές αυτοχρηματοδοτούμενες εθελοντικές προσπάθειες με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό κόσμο, τα πανεπιστήμια, τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα που καλύπτει πολλές από τις επειγόντως απαραίτητες στρατιωτικές ανάγκες UAV.
Το drone υποδηλώνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη τελειοποιήσει το σχέδιο και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή, ακόμη και σε μια μικρή παρτίδα για δοκιμές.
Μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ότι οι Ρώσοι δοκιμάζουν μόνο το σύστημα πριν αποφασίσουν για την παραγωγή.
Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα με κυριότερο το περιορισμένο βεληνεκές λόγω του μήκους 10 χιλιομέτρων του πηνίου οπτικών ινών.
Δεύτερον, το UAV διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να εμπλακεί σε εμπόδια κατά την πτήση, περιορίζοντας τη χρήση του μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις εδάφους και τακτικής.
Μένει να διευκρινιστεί, εάν οι Ρώσοι έχουν ενσωματώσει κάποια εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα.