Πόσο κοντά βρίσκεται ένας πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Στη Δύση το θέμα της ουκρανικής κρίσης μπορεί να μην είναι το κυρίαρχο κυρίως λόγω της πανδημίας και της οικονομίας αλλά στη Ρωσία η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Για τους Ρώσους, αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη κρίση με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της δεκαετίας του 1960.
Οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δυτικοί πύραυλοι δεν πρέπει να σταθμεύουν στην Ουκρανία και έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι κόκκινες γραμμές της Μόσχας
Χρησιμοποιούν το ίδιο σκεπτικό που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κουβανικής πυραυλικής κρίσης.
Δεν ήθελαν να έχουν οι Ρώσοι πυραύλους στην Κούβα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτυπήσουν τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ μέσα σε λίγα λεπτά.
Ομοίως οι Ρώσοι δεν θέλουν πυραύλους στην Ουκρανία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πλήξουν τις μεγάλες πόλεις τους μέσα σε λίγα λεπτά.
Τα επτά σημάδια του πολέμου
Ο Vladimir Putin θα αποφασίσει εισβολή στην Ουκρανία, εάν ξεπεραστεί μια από τις στρατηγικές «κόκκινες γραμμές» του, επισημαίνει ο ιστότοπος «The Economic Collapse», που παραθέτει επτά ενδείξεις, που δείχνουν ότι ένας πόλεμος Δύσης – Ρωσίας είναι πολύ κοντά.
1 Παρά το γεγονός ότι για τον Vladimir Putin αποτελεί κόκκινη γραμμή το ΝΑΤΟ φέρεται έτοιμο να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία και να την ενισχύσουν στρατιωτικά, παρά τις έντονεςς αντιρρήσεις της Μόσχας.
2 Η Ουκρανία τρόμαξε τον κόσμο ανοίγοντας τα καταφύγια για βομβαρδισμούς στο Κίεβο καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή εκτινάχθηκαν στα ύψη. Την Τετάρτη (15/12/2021), ένας Ουκρανός υπουργός και πρώην κορυφαίος κατάσκοπος προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί παγκοσμίως.
3 Η Martha Raddatz του ABC αναφέρει ότι μετά την πρόσφατη επικοινωνία του Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, οι Ρώσοι μετέφεραν επιπλέον 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.
4 Η ΕΕ προειδοποιεί για «τεράστιο κόστος για τη Ρωσία» εάν υπάρξει άλλη «επιθετικότητα» προς την Ουκρανία… «Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία επιλέγει μια επιθετική στάση απέναντι στους γείτονές της. Και όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της στους G-7 έχουν καταστήσει πολύ σαφές, ότι περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας θα έχουν τεράστιο κόστος για τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη (15/12/2021) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
5 Οι τράπεζες της Λευκορωσίας προετοιμάζονται για σκληρότερες δυτικές κυρώσεις στηρίζοντας την εναλλακτική της Ρωσίας στο SWIFT, το σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών.
Το SPFS της Ρωσίας έχει περισσότερους από 400 εγχώριους χρήστες — σχεδόν κάθε αδειοδοτημένη ρωσική τράπεζα — αλλά χρησιμοποιείται από μόνο 38 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από εννέα άλλες χώρες. Το SPFS έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις τραπεζικές συναλλαγές σε περίπτωση που οι δυτικές κυρώσεις αποσυνδέουν τη Ρωσία από το SWIFT.
6 Η Ρωσία «έχει αρχίσει να μετακινεί πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς Tor στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία.
7 Μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών των ΗΠΑ θέλει να χαρακτηρίσει επίσημα τη Ρωσία ως « κράτος – τρομοκράτη».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση στη Μόσχα.
Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός μίας πυρηνικής υπερδύναμης δεν έχει προηγούμενο.
Είναι μια παράλογη κίνηση που θα καθιστούσε τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση σχεδόν αδύνατη. Ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Η στρατηγική συμφωνία Κίνας – Ρωσίας
Και όταν τελικά έρθει ο πόλεμος αυτός, μπορεί να είναι παγκόσμιος.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά η Ρωσία και η Κίνα μόλις ανακοίνωσαν μια νέα συμμαχία για την ασφάλεια.
«Προς το παρόν, ορισμένες διεθνείς δυνάμεις με το πρόσχημα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και της Ρωσίας και καταπατούν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τους αναγνωρισμένους κανόνες διεθνών σχέσεων», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.