Παγκόσμιο σοκ – Φήμες ότι έχει χαθεί ο γερμανικός χρυσός αξίας 113 δισ. ευρώ που φυλάσσεται στις ΗΠΑ – Τι συμβαίνει στο Fort Knox
Tώρα, διεκδικεί να ανακτήσει 1.200 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ, αξίας 113 δισ. ευρώ.
Σοκ και δέος προκαλεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους το ενδεχόμενο αυτά τα αποθέματα να μην υπάρχουν πλέον.
Δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση που ζητείται ο επαναπατρισμός των αποθεμάτων..
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ήθελε επίσης να επαναπατρίσει όλο το γερμανικό χρυσό πίσω στη Γερμανία, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερε.
Τα γερμανικά αποθέματα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Γερμανία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο (στα χαρτιά, τουλάχιστον).
Τα επίσημα αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 3.352 τόνους, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 8.133 τόνους.
Περίπου το 37% του χρυσού της Γερμανίας, 1.236 τόνοι, κατέχεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.
Ο χρυσός μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για φύλαξη στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η απειλή των σοβιετικών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου ήταν μεγάλη.
Το 2013, οι Γερμανοί πολιτικοί για πρώτη φορά άρχισαν να επαναπατρίζουν ποσότητες των αποθεμάτων από το πολύτιμο μέταλλο.
Μέχρι το 2017 ένα αξιοπρεπές μέρος των αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου της χώρας είχε επιστραφεί στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, κυρίως από τη Γαλλία και την Αγγλία.
Μόνο περίπου 300 τόνοι από αυτούς προήλθαν από τη NY Fed, κάτι που μας φέρνει στο σήμερα, όταν περισσότερο από το ένα τρίτο του γερμανικού χρυσού βρίσκεται ακόμη στα θησαυροφυλάκια της NY Fed στο Μανχάταν.
Οι πιέσεις
Σήμερα, οι Γερμανοί συντηρητικοί (SDU) πιέζουν για άλλη μια φορά για να μπορέσουν τουλάχιστον να καταγράψουν τα αποθεματικά τους στη NY Fed, κάτι που ακόμα δεν έχουν καταφέρει.
Σύμφωνα τη δήλωση του Michael Jager, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φορολογουμένων από τη γερμανική Bild: Η Bundesbank και η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν προνοητικότητα σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας ανατροπής των συσχετισμών ισχύος και να ανακτήσουν αμέσως τον γερμανικό χρυσό από τις ΗΠΑ.
Ειδικά σε μια εποχή που το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες συζητούν για τεράστιο νέο χρέος, χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα αποθέματα χρυσού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτό το απόσπασμα είναι από ένα άρθρο της Bild με δραματικό τίτλο «Φέρτε αμέσως τον χρυσό μας πίσω από τις ΗΠΑ»: Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η επιθυμία του Προέδρου Donald Trump να ελέγξει τα αποθέματα χρυσού του Fort Knox δεν έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις ξένες κυβερνήσεις που αποθηκεύουν τον χρυσό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ένα άλλο απόσπασμα από δηλώσεις Michael Jager, μέσω της Bild επισημάνει: Εάν ακόμη και ο Trump θέλει να επιθεωρήσει τον χρυσό των ΗΠΑ στο Fort Knox για να είναι σίγουρος, τότε αυτή θα πρέπει επίσης να είναι η ελάχιστη απαίτηση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης για γερμανικό χρυσό στις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός βουλευτής Markus Ferber πρόσθεσε: Απαιτώ τακτικούς ελέγχους των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας.
Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Bundesbank πρέπει να καταγράψουν προσωπικά τις ράβδους και να τεκμηριώνουν τα αποτελέσματά τους.
Γίνεται σαφές ότι το παλαιό σύστημα της «τυφλής εμπιστοσύνης» καταρρέει.
Γιατί οι Ευρωπαίοι, βλέποντας πως οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, δεν μπορούν να τον επιστρέψουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες τους;
… Σοκ και δέος για την παγκόσμια οικονομία
Το Fort Knox, η πιο προστατευμένη εγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αποθήκευση χρυσού βρίσκεται μέσα στη στρατιωτική βάση.
Υπάρχουν τρεις περίμετροι ασφαλείας έξω, όλες κάτω από ρεύμα, κάθε ίντσα σαρώνεται από αισθητήρες κίνησης.
Τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται συνεχώς σε μάχιμη υπηρεσία.
Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία διατηρούν σήμερα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό στις ΗΠΑ, αλλά πρόσφατα αποφάσισαν να επιστρέψουν τον χρυσό τους στη γη τους.
Γιατί; Πρώτα απ ‘ όλα, δεν θέλουν να πληρώνουν πια τους Αμερικανούς για αποθήκευση.
Η τιμή για την υπηρεσία συνδέεται με την αξία του χρυσού και αυξάνεται συνεχώς τώρα, επομένως θα είναι φθηνότερο να αποθηκεύεται εγχώρια.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι θέλουν να… τρομάξουν τον Trump, γιατί εδώ και καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τον χρυσό των άλλων.
«Όταν αυτές οι χώρες επανακτήσουν αυτόν τον χρυσό, σίγουρα θα τον ελέγξουν.
Και αν τον επιστρέψουν, και δεν υπάρχει χρυσός, αλλά κάτι άλλο, δεν θα μπορούν να το κρύψουν, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη, στην πραγματικότητα, για την απώλεια χρυσού», δήλωσε ο Lazar Badalov, αναπληρωτής καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Rudn.
Έλεγχος αποθεμάτων και μίσθωση των αποθεμάτων
Πριν από 16 χρόνια, οι τραπεζίτες στο Χονγκ Κονγκ σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι οι ράβδοι χρυσού που παρέλαβαν από το Fort Knox αποδείχτηκαν στην πραγματικότητα επιχρυσωμένα πλακάκια βολφραμίου, δηλαδή ψεύτικο χρυσό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ταξινομήθηκαν.
“Η τελευταία επιθεώρηση του Fort Knox ήταν το 1974 και δεν ήταν επίσιμη.
Υπάρχουν υποψίες ότι οι φόβοι που οδηγούν στην επιθυμία της Γερμανίας να επαναπατρίσει τον χρυσό της προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια ιστορία στην οποία έχουμε αναφερθεί: τη συνωμοσία της μίσθωσης χρυσού.
Για δεκαετίες, κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι κεντρικές τράπεζες εκμισθώνουν αποθέματα χρυσού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ξένων κυβερνήσεων.
Ο χρυσός θα μπορούσε, υποθετικά, να πωληθεί στην ελεύθερη αγορά.
Θεωρητικά, αυτό θα συνέβαλλε στη διατήρηση ενός «καπέλου» στην τιμή του φυσικού χρυσού, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει το νομισματικό χρυσό.
Προς το παρόν, η συνωμοσία της μίσθωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υποθετική.
Ο κόσμος των αποθεμάτων χρυσού είναι απίστευτα αδιαφανής (κάτι που, φυσικά, απλώς προσθέτει ίντριγκα στις θεωρίες συνωμοσίας).
Αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάτι έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία.
Οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον τόσο εφησυχασμένες όταν πρόκειται για αποθέματα χρυσού που διατηρούν ξένες κεντρικές τράπεζες.
Αυτό είναι ένα ακόμη μήνυμα ότι πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου κυριαρχίας των νομισμάτων fiat.
Ο χρυσός έχει αρχίσει να κάνει την αναπόφευκτη επιστροφή του στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Ο διάσημος οικονομικός αναλυτής Jim Rickards έγραψε για τη μίσθωση χρυσού στο βιβλίο του, The New Case for Gold: Μια κεντρική τράπεζα μπορεί να μισθώσει χρυσό σε μία από τις τράπεζες του London Bullion Market Association, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλους παγκόσμιους παίκτες όπως η Goldman Sachs, η Citibank, η JPMorgan Chase και η HSBC.
Η μίσθωση νομισματικού χρυσού διενεργείται συχνά μέσω ενός μεσάζοντα που δεν λογοδοτεί πουθενά και ονομάζεται Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – BIS).
Ιστορικά, η BIS έχει χρησιμοποιηθεί ως κύριος δίαυλος για τη χειραγώγηση της αγοράς χρυσού και για τη διεξαγωγή συναλλαγών μεταξύ κεντρικών τραπεζών και εμπορικών τραπεζών. …
Η BIS είναι το πιο αδιαφανές ίδρυμα στον κόσμο. …
Η BIS είναι ο ιδανικός θεσμός μέσω του οποίου οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγούν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, με πλήρη αδιαφάνεια».
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα εκμισθώνουν τον χρυσό τους;
Επίσημα, για να μπορούν να έχουν ένα μικρό εισόδημα.
Αλλά μερικοί πιστεύουν ότι βοηθά επίσης στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Οι ιδέες για ένα σύστημα καταστολής της τιμής του χρυσού περιστρέφονται κυρίως γύρω από το leasing του νομισματικού χρυσού, καθώς και τον «χάρτινο χρυσό» και το «χάρτινο ασήμι» (αυτό που εμφανίζεται μόνο δηλαδή στα συμβόλαια).
Αναφερόμαστε μερικές φορές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης(Futures) χρυσού που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως το COMEX και το LBMA.
Τα «χάρτινα» μέταλλα μπορούν επίσης να αναφέρονται σε λογαριασμούς χρυσού που δεν έχουν κατανεμηθεί ή “ομαδοποιούνται”, όπου πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι κατέχουν το ίδιο κομμάτι (πιθανώς μισθωμένο) χρυσό.
Όσον αγορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού συνολικά, υπάρχουν εκατοντάδες ουγγιές «χάρτινου» μετάλλου που διαπραγματεύονται για κάθε ουγγιά πραγματικού φυσικού ράβδου σε ένα θησαυροφυλάκιο.
Τις περισσότερες φορές, το φυσικό μέταλλο δεν αλλάζει ποτέ χέρια ή δενπαραδίδεται.
Ο «χάρτινος» χρυσός και το ασήμι απλώς διαπραγματεύονται στην αγορά και στη συνέχεια οι συναλλαγές διακανονίζονται σε μετρητά.
Ωστόσο, πρόσφατα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει...
Η χρήση του τεχνικού χρυσού…
Τεχνικός χρυσός χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές βιομηχανίες
Υπάρχουν δύο γραμμάρια ανά υπολογιστή.
Πέρυσι, πουλήθηκαν 263 εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως: Πρόκειται για 525,5 τόνους χρυσού.
Υπάρχουν 0,034 γραμμάρια χρυσού σε κάθε smartphone και πουλήθηκαν 1,022 δισεκατομμύρια μονάδες πέρυσι. Μαζί, πρόκειται για 41,5 τόνους χρυσού. Άλλοι 44 τόνοι είναι αυτοκίνητα, τέσσερις τόνοι τηλεοράσεις κ.ο.κ. – και όλα τα στοιχεία είναι για το 2024.
Δεν αναφερεται καν ότι η στρατιωτική βιομηχανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα χρυσού, ειδικά σε μικροεπεξεργαστές.
Δεν ξέρουμε τη ποσότητα που πωλήθηκε αθόρυβα σε εταιρείες τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, είναι μυστήριο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα.
Από την αρχή της εποχής της, η Δύση σταμάτησε να αγοράζει χρυσό από τη Ρωσία, τώρα πηγαίνει ανατολικά και νότια.
Και είναι πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην έχουν τη «σωστή» ποσότητα χρυσού για να υποστηρίξουν τα τεχνικά τους επιτεύγματα, και ακόμη περισσότερο να μην υπάρχει ο δανεικός χρυσός για την ίδια Γερμανία.