Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό γλυκό εκμέκ καταΐφι, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.
Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε μικρο ταψάκι τετράγωνο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα.
Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα
Για να φτιάξουμε την κρέμα για το εκμέκ καταΐφι, κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη,τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.
Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.
Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.