Οι εκκλησίες ανά την Ευρώπη (και όχι μόνο) λαμβάνουν απαγορεύσεις σχετικά με το άνοιγμα και τον αριθμό πιστών που μπορούν να υποδεχθούν αλλά και αναφορικά με το ωράριο θρησκευτικών τελετών.
Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή οι πιστοί θα υποστούν φέτος την ώρα αλλαγής της Ανάστασης (21.00 αντί 0.00).
Οι εκκλησιαστικές αρχές (πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων) θεωρούν πως προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της Υγείας αλλά και του περιβάλλοντος. Το τελετουργικό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μαζί με την αναφορά στον Χριστό, Του οποίου η διδασκαλία ούτως ή άλλως ήταν και είναι υποβαθμισμένη.
Αυτό που συνέβη στο Βατικανό αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές, καθώς στα τέλη του 2020, σε μία είδηση, η οποία δεν έτυχε μεγάλης προβολής, αποκαλύφθηκε το κέρμα (10 ευρώ), το οποίο απεικονίζει μία γυναίκα, η οποία είναι έγκυος με τον πλανήτη γη.
Συγκεκριμένα, το νέο νόμισμα που κόπηκε πριν λίγους μήνες από το κράτος της Πόλης του Βατικανού απεικονίζει μια γυναίκα που μεταφέρει την γη στη μήτρα της. Ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το νόμισμα, είπε ότι ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα αυτού που του ζήτησαν να απεικονίσει και να έχει σχέση με την «οικολογία»(Ατζέντα 2030).
Άλλωστε το νομισματοκοπείο της Πόλης του Βατικανού έχει κυκλοφορήσει μια νέα σειρά, με διεθνιστικά θέματα όπως για την παράνομη μετανάστευση και την οικολογία, με αρκετούς να είναι ικανοποιημένοι με αυτή την στροφή.
Άλλωστε και ορθόδοξοι ποιμενάρχες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στηρίζουν την «πράσινη» ρητορική, η οποία έχει εισχωρήσει στην χριστιανοσύνη.
Πολλοί από την άλλοι κατηγορούν την Καθολική Εκκλησία για παγανισμό, ενώ υπάρχουν και οι πιστοί που ισχυρίζονται, με κίνδυνο να κατηγορηθούν για «ζηλωτισμό» πως στο νόμισμα βλέπουν την «Θέα Γη», η οποία κυοφορεί ή έχει ήδη «γεννήσει» και μέλλει σύντομα να εμφανίσει τον παγκόσμιο σωτήρα που θα σώσει τον πλανήτη.