Οι ιστορίες για τον πλωτάρχη του Βασιλικού Ναυτικού Τάκη Χατζίσκου είναι πολλές. Οι περισσότερες συγκλίνουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο Έλληνα αξιωματικό που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στη Μικρά Ασία, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1922 και ενώ βρισκόταν πάνω στο αντιτορπιλικό «Νίκη» του οποίου ήταν κυβερνήτης.
[sc name=”palaiomenes-eikones-se-xylo” ][/sc]
Το αντιτορπιλικό είχε προσεγγίσει τη νησίδα Σαχίμπ, στη χερσόνησο της Ερυθραίας, για να περισυλλέξει πρόσφυγες αλλά και για να επιτηρήσει τη διαδικασία επιβίβασής τους και σε εμπορικά πλοία. Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και γάζωσαν το πλοίο με τα πυροβόλα τους. Μια σφαίρα πέτυχε τον Έλληνα αξιωματικό στον κρόταφο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Τρεις ναύτες τραυματίστηκαν. Από αυτούς ο δίοπος Γαλιωτός πέθανε δύο ημέρες μετά.
Η σορός του πλωτάρχη μεταφέρθηκε στον Πειραιά, στις 5 Σεπτεμβρίου 1922, από το αντιτορπιλικό «Ασπίς» και η κηδεία έγινε μια μέρα μετά την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 1922. Ο Δημήτρης Χατζίσκος μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου στην Αθήνα και η νεκρώσιμη τελετή έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Στη συνέχεια κηδεύτηκε με όλες τις στρατιωτικές τιμές στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Μετά το θάνατό του έλαβε το «Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας».
Ποιος ήταν
Ο Τάκης (Δημήτρης) Χατζίσκος γεννήθηκε το 1888 και καταγόταν από το ορεινό χωριό Μαυρίλο, στη Φθιώτιδα. Λέγεται ότι το χωριό είχε πάρει το όνομά του από το μπαρούτι που έφτιαχναν στους μπαρουτόμυλους της περιοχής. Κατατάχθηκε στο ναυτικό το 1908 και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά και οπουδήποτε τον χρειάστηκε η πατρίδα έως το θάνατό του.
Ο Χατζίσκος υπηρετούσε ως ύπαρχος στο «Τορπιλοβόλο-11» –κυβερνήτης ήταν ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης –όταν αυτό έριξε τρεις τορπίλες στην τουρκική κανονιοφόρο «Φετχί Μπουλέντ» βυθίζοντάς τη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Λόγω των φιλοβασιλικών πεποιθήσεών του, το 1920, οι βενιζελικοί τον επικήρυξαν έναντι 20.000 δραχμών. Για να μην συλληφθεί κρύφθηκε σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και στη συνέχεια διέφυγε στη Γερμανία. Επανήλθε και εντάχθηκε στο ναυτικό για να πάρει μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
- Με πληροφορίες από εφ. Εστία, Ελεύθερος Τύπος και την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου».