Όμορφα μηνύματα

Πλύνε με δάκρυα τους μολυσμούς

Τη συμβουλή αυτή μας δίδει ο θαυμάσιος και όντως Μέγας Άγιος Βαρσανουφιος με την ακόλουθη ερωταποκριση:
Ερώτηση- Πάτερ, προσευχήσου για μένα, διότι ασθενω και για να μπορέσω να αντέξω την ασθένεια με χαρά. Και πες μου πώς να καθαρισθω από τους μολυσμους.

Απόκριση: Αδελφέ περιποθητε, με χαροποιείς με τα λόγια σου, γιατί αν κατανόησα τα λεγόμενά σου, είπες τον εαυτό σου αμαρτωλόν στις ερωτήσεις σου. Και ο αμαρτωλός είναι κακός δούλος. Και τώρα μου είπες ότι είσαι ασθενής και η ασθένεια είναι ομολογουμένως παίδευση. Ώστε λοιπόν η παιδεία δόθηκε στον κακό δουλο.
Εάν δεν θέλεις να δεχτείς την παίδευση πάψε να είσαι κακός δούλος. Εάν είσαι κακός (δούλος) να παιδευθείς. Εάν πάλι χαίρεις, που παιδεύεσαι, δεν είσαι κακός. Και όποιος δεν είναι κακός είναι αγαπητός.
Διότι όποιον αγαπά ο Κύριος παιδεύει. Κοίταξε λοιπόν ποιος είσαι αληθινά και διάλεξε για τον εαυτό σου ένα από αυτά, που σου είπα.
Ο Θεός γνωρίζει ότι όσον κι’ αν καταφρονω την δική μου σωτηρία, κάνω όμως ότι μπορώ για σας, φοβούμενος την (σχετικήν) εντολή του Θεού.
Τους δε μολυσμους, αν θέλεις να τους καθαρίσεις, με δάκρυα να τους πλύνεις, διότι τα δάκρυα καθαρίζουν τελείως κάθε σπίλωμα.
Φώναξε προς τον Ιησού. Ας βραχνιάσει ο λάρυγγας σου: Κύριε, σώσε μας, χανόμαστε. Βγάλε τη στάχτη από την καρδιά σου και άναψε την φωτιά, που ήρθε ο Κύριος να βάλει στη γη και τα κατακαίει όλα αυτά και σου χαρίζει άριστον χρυσάφι και τέλειο χωνευτήριο. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση.