Ποιο είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος του πλανήτη; Ποιο είναι στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παράπονο, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πιο ηλιόλουστα μέρη.
Είμαστε ευλογημένοι με περισσότερες από 3 χιλιάδες ώρες λιακάδας τον χρόνο, που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο, από ήλιο είμαστε χορτάτοι. Κι όμως, υπάρχουν μέρη στον κόσμο που έχουν πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Στην κορυφή αυτών βρίσκεται η Yuma στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό καταγράφει 4.015 ώρες λιακάδας τον χρόνο, με 11 ώρες ηλιοφάνειας τον χειμώνα και 13 το καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο ακούγεται, καθώς το κλίμα εκεί είναι ξηρό, αποτελώντας μέρος της ερήμου Sonora. Οι βροχοπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 200mm τον χρόνο και οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C για περισσότερες από 100 ημέρες τον χρόνο.

Την κορυφαία τριάδα ηλιοφάνειας συμπληρώνει το γειτονικό Phoenix των ΗΠΑ με 3.872 ώρες ηλιοφάνειας και ακολουθεί το Aswan της Αιγύπτου με 3.863 ώρες ηλιοφάνειας.

Στην Ελλάδα, η Ρόδος αποτελεί ένα από τα πιο ηλιόλουστα νησιά της Ευρώπης με 300 μέρες και 3 χιλιάδες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

πηγή