Το κέντρο των προσευχών μας, θα πρέπει, να είναι ο Ιησούς Χριστός. Θα ζητούμε από τον πατέρα Θεόν, εν ονόματι Ιησού Χριστού και θα λαβαίνουμε (εάν βέβαια καλώς ζητούμε) κατά το : “ότι αν αιτήσετε τον Πατέρα έν τώ ονόματί μου, δώσει υμίν” (Ιωαν. ιε΄ 16). Μετά όμως τον Ιησούν Χριστόν, ας παρακαλούμε και την Υπεραγία Θεοτόκον, διότι έχει μεγάλη παρησσίαν εις
τον Υιόν Της.
Εν συνεχεία και τους Αγίους του Κυρίου οι οποίοι έλαβαν παρά
του Ιησού Χριστού διάφορα χαρίσματα κατά το μαρτύριον τους
και σπεύδουν είς βοήθειάν μας. Όλοι οι Άγιοιέχουν παρησσία έναντί του Θεού, διά πάν έργον αγαθόν και πάσαν νόσον.
Οί Άγιοι εκφράζουν (με την ζωή και την άθληση τους ο καθένας),
το μεγάλο νόημα της διαλεκτικής του ουρανού με την γη.
Μερικοί εξ αυτών, έχουν τα ιδιαίτερα χαρίσματα, ως εξής :
Ό Άγιος Κυπριανός, η Αγία Ιουστίνη η παρθένος (2 Οκτωβρίου) και η Αγία Θωμαΐς (14 Απριλίου), βοηθούν στην καταπολέμηση των σαρκικών πειρασμών, όλων των ειδών τηςμαγείας, στην λύση και διάλυση αυτών, και εν γένει μάχονται κατά πνευμάτων ακαθάρτων.
Ο Άγιος Ανδρόνικος και η Αγία Αθανασία (9 Οκτωβρίου), βοηθούν τα αντρόγυνα που θέλουν να εγκρατευτούν για ανώτερη πνευματική διαβίωση.
Ή Αγία Φωτεινή (26 Φεβρουαρίου), βοηθεί στους πονοκεφάλους
αλλά και των οργάνων της κεφαλής.
Ή Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου), προστάτης των οφθαλμιάτρων και για τις συζυγικές προστριβές χρήσιμο να υπάρχει η εικόνα της.
Ή Αγία Εριφύλη και ο Άγιος Ιγνάτιος (20 Δεκεμβρίου), βοηθούν σε όλες τις ασθένειες των οφθαλμών.
Ό Άγιος Ιωάννης ο θεολόγος 26 (Σεπτεμβρίου), για τις παθήσεις της γλώσσας, βραδυγλωσσία, τραυλότητα, για διάφορα πρηξίματα- οιδήματα και για τις αϋπνίες.
Ό Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος 26 (Σεπτεμβρίου), η Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου), και ο Άγιος Κλέαρχος, βοηθούν εις
τας πάσης φύσεως εγκαύματα.
Ό Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου), για αιμορραγίες του σώματος,
ρινός, κ.τ.λ, καθώς και για στήθικα.
Ή Αγία Δωροθέα για τις ασθένειες του προσώπου και για τη μη
παραμόρφωση του.
Ή Αγία Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου), για την τριχόπτωση και
για τους πόνους των δακτύλων.
Ό Άγιος Αντύπας (11 Απριλίου), για ασθένειες οδόντων. Προστάτης Άγιος των οδοντιάτρων.
Ό Άγιος Παύλος ο ομολογητής (8 Μαρτίου), για πόνους λαιμού.
Ό Άγιος Αββακούμ (2 Δεκεμβρίου), για πόνους αυτιών.
Ό Άγιος Χαράλαμπος (10 Φεβρουαρίου), για στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις, λοιμώδεις νόσους, αλλά και για τις λυπηρές σκέψεις και λογισμούς.
Ό Άγιος Βασίλειος ο Αμασεύς (20 Οκτωβρίου), για ρευματισμούς χεριών, ποδιών, μέσης, αλλά και για την απελπισία και τις απογοητεύσεις.
Ή Αγία Ξένη (η οσία Ξένη), (24 Ιανουαρίου), για τις παθήσεις της καρδιάς. Για κάθε είδοςνευρασθενειών, εξανθημάτων. Για κάθε είδος μαγείας. Για εργασιακές επιτυχίες.
Ή Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου), βοηθάει στα δερματικά, ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά,λέπρα κ.τ.λ.
Οί Άγιοι Θεόδωροι ο Τήρων και ο Στρατηλάτης (8 Φεβρουαρίου), για κάθε είδους εκζέματα.
Ό Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων (17 Φεβρουαρίου) επίσης βοηθάει και στην ανεύρεσηεξαφανισθέντων προσώπων.
Ό Άγιος Μηνάς (11 Νοεμβρίου), βοηθάει στον ίκτερο την λεγομένην χρυσήν. Επίσης για τηνανεύρεση απωλεσθέντων αντικειμένων, η αποπλανηθέντος-ξελογιασμένου προσώπου. Ακόμη προφυλάττει από πυρκαγιές και απο κλέφτες.
Ό Άγιος Φανούριος (27 Αυγούστου) και ο Άγιος Μηνάς (11 Νοεμβρίου) για όλα τα απωλεσθέντα.
Ό Άγιος Τρύφων (19 Απριλίου), ο Άγιος Ιερόθεος ο εξ Αθηνών
(4 Οκτωβρίου), ο ΆγιοςΧαραλάμπης (10 Φεβρουαρίου), και ο Όσιος Σεραφείμ (8 Δεκεμβρίου και 6 Μαίου), βοηθούν για τους κήπους, αγρούς, τα σπαρτά, δέντρα, φυτά, σταφιδάμπελους κ.τ.λ.
Ο Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου και 10 Μαίου), είναι ο προστάτης των ναυτικών και όσων ταξιδεύουν με πλοίο, χήρων, ορφανών και παρθένων. Προστατεύει από βροχή οδοιπόρουςκαι διαλύει κακούς λογισμούς, όταν τον επικαλούνται.
Ή Αγία Ανθίππη (15 Δεκεμβρίου), βοηθάει ορφανά, χήρες, και
παρθένους.
Ή Αγία Πολυξένη (23 Σεπτεμβρίου), βοηθάει και προστατεύει τους εργαζόμενους σε σκαλωσιές, όσους υποφέρουν από ναυτία ταξιδεύοντας, αλλά και έγκυους για να μην αποβάλουν.
ο Άγιος Νεκτάριος (9 Νοεμβρίου), θεραπεύουν πολλούς ασθενείς διαφόρων παθήσεων.
Ό Άγιος Στυλιανός (26 Νοεμβρίου) για προστασία των παιδιών, βρεφών και για την απόκτηση τους. Όταν διαβάζεται η παράκληση του Αγίου σταματούν οι διαπληκτισμοί αδελφών κάθε ηλικίας.
Ή Αγία Άννα (25 Ιουλίου – 19 Σεπτεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου), ο Άγιος Φανούριος (27 Αυγούστου)και η Αγία Ξενία (24 Ιανουαρίου) για προστασία των τέκνων γενικώς.
Ό Άγιος Βονιφάτιος (19 Δεκεμβρίου), βοηθάει τους αλκοολικούς για να απαλλαγούν από τοπάθος της μέθης.
Ή Αγία Ευανθία (11Σεπτεμβρίου) και η Αγία Ανθία (12 Οκτωβρίου), μητέρα του Αγίου Ελευθερίου, βοηθούν τις γαλακτοτροφούσες μητέρες, καθώς και όσες απ αυτές πρήζονται τα στήθη τους.
Ό Άγιος Ελευθέριος (15 Δεκεμβρίου) βοηθά την ευτοκία στις
έγκυες γυναίκες.
Ό Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη (21Μαίου) για την
προστασία των συζύγων.
Ό Άγιος Αρτέμιος (20 Οκτωβρίου), για την κήλην και κάθε είδους εντερικών προβλημάτων.
Ή Αγία Αικατερίνη (25 Νοεμβρίου), και ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης (8 Φεβρουαρίου), για τις παθήσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Ή Αγία Δρόσις (22 Μαρτίου), για τα αφροδίσια νοσήματα.
Ό Άγιος Νικήτας νεομάρτυς εκ Νισύρου (21 Ιουνίου), και ο Άγιος Ανίκητος (7 Νοεμβρίου – 12Αυγούστου), τους επικαλούμεθα σε στιγμές αδυναμιών για την υπέρ της πίστεώς μας νίκες στην ζωή μας.
Ό Πρωτομάρτυς Στέφανος (27 Δεκεμβρίου), οι Αγίοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου), και ο Απόστολος Πέτρος (29 Ιουνίου), για τη λιθίαση των νεφρών, της χολής, και της κύστεως.
Οί Άγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου), για κάθε ασθένεια και ψυχοφθόρο πάθος. Προστάτες ιατρών.
Ή Αγία Όλγα (11 Ιουλίου), για τους σεισμούς πλημμύρες και κεραυνούς.
Ό Άγιος Μόδεστος (16 Δεκεμβρίου), για τις ασθένειες των ζώων (ίππων, βοών, αγελάδων, προβάτων, αιγών, κ.τ.λ).
Ό Μέγας Βασίλειος (1 Ιανουαρίου) και οι Άγιοι πέντε μάρτυρες (13 Δεκεμβρίου), για να μην πέσουμε σε αίρεση, η αλλαξοπιστήσουμε αλλά και για πάσης φύσεως πληγές.
Προστάτες Άγιους έχουμε χιλιάδες και μυριάδες ειλικρινείς και γνήσιους φίλους, που πρεσβεύουν για όλους μας, έτσι ώστε δεν πρέπει να δειλιάζουμε μπροστά στους κινδύνους της ζωής η και να απογοητευόμαστε. Φίλους που έζησαν στον τόπο μας και τον αγάπησαν.
Αυτοί οι φίλοι είναι οι Άγιοι, οι Μάρτυρες, οι Νεομάρτυρες, Εθνομάρτυρες, Όσιοι και Ασκητές. Και πρέπει να γνωρίζουμε, πως παρακολουθούν τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, άγρυπνοι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί.
Αλήθεια πόσοι είναι όλοι τους;
Άραγε ζητούμε τη βοήθειά τους;
Είναι οι προστάτες μας. Ό κάθε τόπος έχει και τον δικό του προστάτη Άγιο, καθώς επίσης και πολλά επαγγέλματα.
Ευλογημένος λοιπόν ο στρατός του Βασιλέως της Δόξης, που πρεσβεύει υπέρ πάντων υμών. Εκείνο που κλείνει ο στίχος: …τοις Αγίοις τη εν τη γη αυτού εθαυμάτωσεν ο Κύριος. Δηλαδή ο Θεός εδόξασεν-ανέδειξε τους Αγίους στην γη, αλλά και εθαυματώθει εν αυτοίς. Και αυτοί έδειξαν εμπράκτως την δόξα και το μεγαλείο του Θεού. Απέδειξαν την δύναμη που έχει η θεία Χάρις, να κάνει έναν άγιο από έναν ανθρώπο. Απέδειξαν ότι δεν είναι ανάξιο για τον Θεό, να βγάλει τον άνθρωπο από την αθλιότητα του. Μια αθλιότητα που φάνηκε πόσο ήταν μεγάλη, από το μεγαλείο της θεραπείας, που χρειάστηκε ο άνθρωπος με την ενανθρώπιση του Θεού Λόγου.