Ποιον ετοιμάζει για διάδοχό του ο Ερντογάν; Αποκάλυψη από την Deutsche Welle

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες γι’ αυτόν, πυροδοτώντας τη συζήτηση γύρω από τη διαδοχή του.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πολιτική, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες του, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

«Για εμένα, αυτές είναι οι τελικές εκλογές, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου, με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση της εμπιστοσύνης στα αδέλφια μου που θα έρθουν μετά από μένα» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου «δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς, βάσει του Συντάγματος, ο Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία» παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι παρατηρητές στην Άγκυρα είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει πράγματι να αποχωρήσει».

Ο Ερντογάν θα διαλέξει ο ίδιος τον διάδοχό του

Ο Ερντογάν «κυβερνά με τρόπο αυταρχικό και δεν πρόκειται να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του κόμματός του την επιλογή του διαδόχου του, αλλά θα τον διαλέξει ο ίδιος» επισημαίνει ακόμη το γερμανικό μέσο, υπενθυμίζοντας ότι επανειλημμένως προκύπτουν κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις του προέδρου Ερντογάν, όπως αυτές που ανέφερε προσφάτως ο Αλί Γεσίλντα, πρώην συνεργάτης του.

«Ο Ερντογάν πρέπει να φοβάται πως, όταν χάσει την ποινική ασυλία που έχει ως πρόεδρος, οι κατηγορίες αυτές θα διερευνηθούν. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτόν ποιος θα τον διαδεχθεί».

Πιθανός υποψήφιος ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου

Πιθανός διάδοχος φέρεται μεταξύ άλλων και ένας εκ των γαμπρών του Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της εταιρείας Baykar της αμυντικής βιομηχανίας, ένας άνθρωπος που «προσωποποιεί για πολλούς την ανέλιξη της Τουρκίας σε ένα high tech έθνος».

«Ο Μπαϊρακτάρ είναι δημοφιλής μετρώντας τρία εκατομμύρια ακολούθους στο X», ενώ έχει και το απαραίτητο ισλαμικό υπόβαθρο, μιας και «ο πατέρας του ήταν έμπιστος του ισλαμιστή ηγέτη και μέντορα του Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν». Εξάλλου, ο Μπαϊρακτάρ δεν φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην τουρκική πολιτική.

«Μέχρι το 2028 όμως μπορούν να συμβούν πολλά. Ίσως ο Ερντογάν να διαπιστώσει μέχρι τότε πως η χώρα του τον χρειάζεται ακόμη. Και εάν αναθεωρήσει ή απλώς αγνοήσει το Σύνταγμα, θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία», καταλήγει το RND.

πηγή