Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι Αλεβίτες της Τουρκίας
Μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ειδική αναφορά σήμερα στην μειονότητα των Αλεβιτών
Πολλοί από αυτούς βράζουν, καθώς όλα όσα τους είχε υποσχεθεί ο Σουλτάνος, έπεσαν στο κενό.
Πολλοί δε θέτουν το εξής ερώτημα στον Ερντογάν. «Γιατί δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις του; Νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.”
Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
Η έλλειψη κρατικής στήριξης στη μειονότητα Αλεβιτών της Τουρκίας έχει αφήσει πολλούς να αισθάνονται εξοστρακισμένοι από την κυβέρνηση.
Ένα από τα μακροχρόνια ζητήματα που θέτουν πολλοί στην κοινότητα Αλεβιτών, είναι η νομική αναγνώριση των τόπων λατρείας τους, μια υπόσχεση που δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.
Ο αλεβισμός είναι ένας κλάδος του Ισλάμ που συνδυάζει τις παραδόσεις των Σιιτών, των Σούφι και των Σουνιτών.
Αλλά επειδή πολλοί Αλεβίτες αποδέχονται την κοσμική φύση και πίνουν αλκοόλ, πολλές ομάδες στην Τουρκία αρνούνται να τους δουν ως μουσουλμάνους.
Ο αριθμός των τόπων λατρείας των Αλεβιτών αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2000 υπήρχαν 300 cemevis στην Τουρκία, αριθμός που αυξήθηκε σε πάνω από 900 το 2013.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει το cemevis ως επίσημο τόπο λατρείας. Όμως, το ισλαμικό κόμμα δεν ανέφερε ξανά το ζήτημα και δεν το συμπεριέλαβε στο κυβερνητικό σχέδιο δράσης. Η ισχύουσα εκτίμηση είναι ότι οι Αλεβίτες αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Τουρκίας, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας. Αλλά οι επίσημοι αριθμοί είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς ο Αλεβισμός δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως πίστη, αλλά εντάσσεται στην πλειοψηφία των Σουνιτών.
Τα εργαστήρια δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινότητας Αλεβιτών, δήλωσε ο Ali Kenanoğlu, βουλευτής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).
«Όταν αναφέρονται στο νομικό καθεστώς, δεν γνωρίζουμε σε ποιον τύπο καθεστώτος αναφέρονται, επειδή
πρότειναν στο παρελθόν αρκετές λύσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τους τόπους λατρείας των Αλεβιτών”, είπε. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί με την παροχή νομικής αναγνώρισης των εν
λόγω χώρων και, κατ ‘επέκταση, ολόκληρης της κοινότητας Αλεβιτών. Το 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης των cemevis και της παροχής απασχόλησης σε ηγέτες της πίστης τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συμφώνησε. Χωρίς
την επίσημη αναγνώριση και προστασία, η κοινότητα Αλεβιτών αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Το νομικό καθεστώς θα επέτρεπε στην μειονότητα να λάβει οικονομική υποστήριξη από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών
Υποθέσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει προϋπολογισμό 1,3 δισ. τουρκικές λίρες φέτος.