Πονάνε στην Pfizer για την κατάρρευση της εταιρείας τους– Ποντάρουν στον καρκίνο για το comeback

Το έτος 2023 αποδείχθηκε δύσκολο για την Pfizer, καθώς η μείωση της ζήτησης για φάρμακα και εμβόλια κατά του κορωνοϊού οδήγησε σε πτώση της μετοχής της κατά 42%. Ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας προβαίνει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εστιάζοντας στην ελπίδα της επιτυχίας σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της βιομηχανίας των φαρμάκων: τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Η Pfizer ολοκλήρωσε την εξαγορά της Seagen στα τέλη του 2023, ελπίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο αντικαρκινικών φαρμάκων της θα αναστήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο.

Ο CEO, κ. Μπουρλάς, παραδέχεται δημόσια τα λάθη που οδήγησαν στην υποτίμηση των προβλέψεων για τις πωλήσεις φαρμάκων και εμβολίων κατά του Covid, αναγνωρίζοντας επίσης τις αποτυχημένες επιδόσεις ενός νέου εμβολίου RSV για ενήλικες. Παρόλα αυτά, η εταιρεία ελπίζει να επανέλθει στην ευημερία με την εμφάνιση των αντικαρκινικών θεραπειών της Seagen.

Αν και είναι αμφίβολο αν η Pfizer θα επιτύχει να ξαναφέρει την επιτυχία που είχε κατά την περίοδο της πανδημίας, ο CEO εκφράζει την ελπίδα για επιτυχία σε άλλον τομέα, επισημαίνοντας ότι η τεχνογνωσία της Seagen θα αποτελέσει πλεονέκτημα στις θεραπείες για τον καρκίνο.

Σχετικά με τη χαμηλή τιμή της μετοχής, ο κ. Μπουρλάς την αντιλαμβάνεται ως μια προσωρινή ανωμαλία που θα διορθωθεί από την αγορά. Προσθέτει ότι η Pfizer θα επικεντρωθεί στην αύξηση του μερίσματος της το 2024, ενώ μεγάλες συμφωνίες δεν είναι πιθανές φέτος.

Ως προς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, φαίνεται να αντιμετωπίζει πίεση από τον ανταγωνισμό, καθώς η Moderna ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο κερδίζει μερίδια αγοράς. Σχετικά με το εμβόλιο RSV για ενήλικες, η GSK προηγείται της Pfizer, ενώ η Merck & Co αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ένα νέο σκεύασμα που θα απειλήσει το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου Prevnar, ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις προϊόντα της Pfizer.