Βότανα και θεραπεία ωτίτιδας
Φυσικές θεραπείες για πόνο και ωτίτιδα στο αυτί
Οι απλές, παλιομοδίτικες θεραπείες είναι μερικές φορές πολύ γρήγορες στο να δίνουν ανακούφιση. Θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές βοήθειας, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί με πλήρη επιτυχία για πολλά χρόνια. Πάντα περιποιηθείτε και τα δύο αυτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα αυτί.
Συμπτώματα ωτίτιδας
Αυτή μπορεί να είναι μία επίπονη κατάσταση για όλες τις ηλικίες. Τα μικρά μωρά που τρίβουν και τραβάνε τα αυτιά τους, δεν είναι ικανά να σας πούνε ποιο είναι το πρόβλημα, για αυτό πρέπει να είσαστε παρατηρητικοί. Τα παιδιά και οι ενήλικες επίσης υποφέρουν από την ίδια κατάσταση και μπορούν να θεραπευτούν με τον ίδιο τρόπο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας.
Αιτίες
Μερικές φορές οι πόνοι στα αυτιά προκαλούνται από μόλυνση, κρύωμα στο κεφάλι, ένα χτύπημα στο μέρος του κεφαλιού, μία βλέννα στο μέσο ή στο εσωτερικό του αυτιού, αλλά και πολλές άλλες αιτίες.
Κρεμμύδι
Ψήστε ελαφρώς ένα μεγάλο κρεμμύδι, κόψτε το στη μέση και ενώ είναι ακόμα ζεστό προσδέστε το μισό από το κρεμμύδι σε κάθε αυτί. Τοποθετήστε ένα επίδεσμο στο μέρος και συγκρατήστε τον επίδεσμο με ένα σκούφο ύπνου και αφήστε τον όλο το βράδυ.
Λάδι σκόρδου
Ενσταλάξτε τέσσερις με έξι σταγόνες από λάδι σκόρδου μέσα σε κάθε αυτί και προσθέστε τέσσερις με έξι σταγόνες από τη φόρμουλα για τα αυτιά και τα νεύρα, μετά τοποθετήστε μία μπάλα από βαμβάκι σε κάθε αυτί.
Για μωρά και παιδιά ½ έως ¼ την ποσότητα των σταγόνων.
Χαμομήλι, χαμόμηλο, λουλούδι του Αγ. Γεωργίου, Παναιρίτσα
Chamomilla Recutica-Χαμομίλλα η περιτμημένη
Χρησιμοποιήστε ένα θερμό επίθεμα πάνω και στα δύο αυτιά από τρία μέρη χαμομηλιού και ένα μέρος λομπέλιας. Πίνεται εξήντα γραμμάρια κάθε δύο ώρες που θα είστε ξύπνιοι. Αφήστε το θερμό επίθεμα στα αυτιά όλο το βράδυ. Καλύψτε το επίθεμα με πλαστικό ή μεταξωτό ύφασμα.
Φλόμος, καλάνθρωπος-Mullein/Verbascum Thapsus-Βεμπράσκον ο θάψος
Χρησιμοποιήστε τρεις με έξι σταγόνες λάδι φλόμου ορισμένες κάθε μέρα. Τοποθετήστε το πριν πέσετε για ύπνο και ταπώστε τα αυτιά με βαμβάκι.
Τοποθετήστε ένα επίθεμα πάνω από τα αυτιά όλο το βράδυ με τρία μέρη φλόμου και ένα μέρος λομπέλιας. Λάδι φλόμου και λομπέλιας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ πίσω από το αυτί και κάτω στο σβέρκο για να ανακουφιστεί η πίεση στην ευσταχιανή σάλπιγγα.
Λομπέλια-Lobelia
Τοποθετήστε μερικές σταγόνες ζεστού βάμματος λομπέλιας μέσα σε κάθε αυτί και ταπώστε με βαμβάκι. Αντικαταστήστε αυτό με το αντι σπασμωδικό απόσταγμα ή τη φόρμουλα των αυτιών και των νεύρων αν χρειαστεί.
Λυκίσκος-Hops
Τοποθετήστε φανελένια τσάντα με λυκίσκους και υγρή ζέστη (ένα ζεστό μπουκάλι νερού) πάνω στην επηρεασμένη περιοχή.
Πηγή: Dr. John R. Christopher
Ωτίτιδα αυτιού
- Ξεφλουδίζουμε μια καλή ποσότητα από βελανίδια και τα κοπανίζουμε στο γουδί ώσπου να λιώσουν. Στύβουμε τον πολτό σε ένα τουλπάνι και από το λάδι που θα βγει στάζουμε μέσα στο αυτί.
- Και ο χυμός του κρεμμυδιού μπορεί να θεραπεύσει. Προβαίνουμε στην ίδια διαδικασία. Τα ξεφλουδίζουμε, τα κοπανίζουμε, τα στύβουμε μέσα σε ένα τουλουπάνι και ρίχνουμε δυο σταγόνες χυμό μέσα στο αυτί.
- Κοπανίζουμε, φύλλα και κοτσάνια λουΐζα ώσπου να λιώσουν. Ύστερα τα βράζουμε με λίγο γάλα και με τον πηχτό πολτό πού θα σχηματιστεί κάνουμε κατάπλασμα στο αυτί. Το επιστημονικό όνομα της Λουΐζας είναι Λιππία καθώς και Αλοισία η κίτροσμος.
- Λέγεται ότι 3-4 σταγόνες ξύδι αγνό μέσα στο αυτί, ανακουφίζει τον πόνο.
- Αφού καθαρίσουμε ένα ζουμερό αγγούρι, το κοπανίζουμε ελαφρά και υστέρα το στύβουμε μέσα σε ένα τουλπάνι. Από τον χυμό ρίχνουμε 3-4 σταγόνες στο αυτί.
- Κοπανίζουμε πράσα και υστέρα τα στύβουμε σε ένα τουλπάνι. Ρίχνουμε 3-4 σταγόνες χυμού στο αυτί. Το πράσο λέγεται στη βοτανική Κρόμμυον το πράσον. Καλλιεργείται στην Ελλάδα από τους αρχαίους χρόνους. Δεν έχει μεν σπουδαίες θρεπτικές ικανότητες, συνιστάται όμως στους δυσπεπτικούς, τους νεφρικούς, τους αρτηριοσκληρωτικούς αρθριτικούς, τους καρδιακούς τους παχύσαρκους και σε εκείνους που πάσχουν από λιθίαση, δηλαδή σε όλους εκείνους πού δεν πρέπει να βαραίνουν τον οργανισμό τους με πολύ πλούσιες τροφές, που δημιουργούν συσσώρευση από τοξικά απορρίμματα. Το πράσο είναι επί πλέον μαλακτικό στους βλεννογόνους των αναπνευστικών και ωφελεί στις φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, τραχείτιδες και βρογχίτιδες.
Πηγή: 230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Ωτίτιδα
Φλεγμονή του ακουστικού οργάνου, η οποία, ανάλογα με τη βαρύτητά της, μπορεί να προκαλέσει ελάττωση ή και πλήρη απώλεια της ακοής. Η ωτίτη διακρίνεται σε εξωτερική, όταν άφορα το ορατό τμήμα του αυτιού μέχρι του τυμπάνου και μέση, όταν εντοπίζεται στο μέσο αυτί. Εξωτερική ωτίτιδα προκαλούν διάφοροι μικροοργανισμοί (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάς, στρεπτόκοκκος), που αναπτύσσονται συνήθως μετά από τραυματισμό της περιοχής. Η μέση ωτίτης διακρίνεται σε οξεία και χρονιά.
Η οξεία μορφή συνοδεύει συχνά διάφορα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, ιλαρά, ερυθρά, οστρακιά) ή παρουσιάζεται σαν επιπλοκή αυτών των νοσημάτων. Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος του αυτιού, που αντανακλά συνήθως στο κεφάλι, η ναυτία, ο εμετός, ο υψηλός πυρετός, η ζάλη και ο βόμβος. Η χρονιά μορφή είναι κατά κανόνα αποτέλεσμα οξείας φλεγμονής, στην οποία δεν έγινε σωστή θεραπεία. Τα κύρια συμπτώματα της μορφής αυτής είναι η ωτόρροια (βλεννώδες ή πυώδες έκκριμα), η βαρηκοΐα, ο πονοκέφαλος και οι ζαλάδες.
Οι επιπλοκές της μέσης ωτίτιδας είναι αρκετά επικίνδυνες και προκαλούνται από επέκταση της φλεγμονής προς τα οστά του κρανίου, τις μήνιγγες κλπ.
Ανακούφιση από τους πόνους και συχνά γρήγορη θεραπεία της ωτίτιδας επιτυγχάνεται με τη χρήση των παρακάτω φυτών:
- Δάφνη. Χυμός των σπόρων του καρπού (κουκούτσια),1-2 σταγόνες, μέσα στο αυτί σταματά το βόμβο (βούισμα).
- Δενδρολίβανο. Χυμός φύλλων, 1-2 σταγόνες, μέσα στο αυτί σταματά τον πόνο.
- Κρεμμύδι. Ένας βολβός μέτριου κρεμμυδιού ψήνεται, πολτοποιείται, διπλώνεται σε γάζα και τοποθετείται στο αυτί.
- Λουίζα. Χυμός φύλλων και ανθέων χρησιμοποιείται υπό μορφή επιθεμάτων.
- Μαιντανός. Πολτός του φυτού κατεργάζεται με λίγο λάδι και χρησιμοποιείται υπό μορφή καταπλασμάτων.
- Ματζουράνα. Χυμός του φυτού, 1-2 σταγόνες, μέσα στο αυτί σταματά τον πόνο.
- Μέλισσα. Χυμός του φυτού, 1-2 σταγόνες, μέσα στο αυτί σταματά τον πόνο και το βόμβο.
Πηγή: Ο πρακτικός γιατρός-Θεραπεία με βότανα/Βούλας Θανασούλια-Αθήναι 1973
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.