Πώς «εξαφανίστηκε» η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε δύο χρόνια – Έως και 85% αυξήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα

Σε δύο μόλις χρόνια «εξαφανίστηκε» η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς οι μισθοί παραμένουν -περίπου- στα ίδια επίπεδα αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. 

Συνολικά έχουν καταγραφεί αυξήσεις που φθάνουν έως και το 85% σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στα γαλακτοκομικά, από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός έως και σήμερα.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» κάθε μήνα με ρυθμό της τάξεως άνω του 10%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο ελαιόλαδο έχει εκτοξευθεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, από τα 6,32 ευρώ το λίτρο, ανέβηκε, έναν χρόνο μετά, στα 8,25 ευρώ, και σήμερα πωλείται προς 9,22 ευρώ, με αυξητικές τάσεις τους επόμενους μήνες. Η παραγωγή σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές, κάνοντας απλησίαστο το ελαιόλαδο για τους καταναλωτές.

Αντίστοιχα, η τιμή στο γιαούρτι από τα 2,30 ευρώ τον Ιούνιο του 2021 έχει φτάσει να πωλείται προς 4,12 ευρώ (!), ενώ το τυρί φέτα από τα 7,90 ευρώ διατίθεται προς 14,2 ευρώ το κιλό!

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι τιμές στις φέτες για τοστ. Ωστόσο, είναι αυξημένες κατά σχεδόν 0,40 ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σε χαρτί υγείας, φρούτα και όσπρια.

Οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικές, καθώς πέραν από τις τιμές στο ελαιόλαδο, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, που θα φέρουν ελλείψεις στην αγορά.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους Ελληνες καταναλωτές, που έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξήσεις τιμών επί σχεδόν 26 μήνες. Μάλιστα, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα, μια σειρά από βασικά είδη ανάγκης για ένα νοικοκυριό έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 25% – 30%. Την ίδια ώρα, οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι», ενώ ακόμα και η αύξηση που έχει δοθεί στον βασικό μισθό και στις συντάξεις έχει «εξαφανιστεί» από το κύμα ανατιμήσεων.

Για παράδειγμα, η τιμή για το ψωμί του τοστ από τα 1,45 ευρώ στις αρχές του έτους, σήμερα αγγίζει τα 1,89 ευρώ.

Η μαργαρίνη 250 γραμμαρίων από τα 1,35 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 2,07 ευρώ, ενώ τα ζυμαρικά Νο 10 πωλούνται πλέον προς 1,28 ευρώ έναντι 0,70 ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

Οι πατάτες από τα 0,92 ευρώ πωλούνται στα 1,32 ευρώ το κιλό, ενώ οι εγχώριες ντομάτες από τα 1,95 ευρώ το κιλό διατίθενται πλέον στην αγορά προς 2,07 ευρώ το κιλό.

πηγή