Πως η Ρωσία κέρδισε ένα πόλεμο που δεν ξεκίνησε ποτέ

[sc name=”eidi-roychismoy” ][/sc]
Ακόμη το ρίσκο είναι υπαρκτό αλλά όσο περνάνε οι μέρες εύλογα μειώνεται το ρίσκο γιατί μειώνονται οι πιθανότητες ένοπλης σύρραξης – Στο καλό σενάριο οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής και στο δυσμενές σενάριο θα διορθώσουν ακόμη 5% με 8% εάν υπάρξει κλιμάκωση.

Εάν αξιολογήσουμε με ψυχραιμία τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία έχουμε τα εξής δεδομένα.
Η Ρωσία κέρδισε ένα πόλεμο που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Η γειτνίαση της με την Ανατολική Ουκρανία και την περιοχή Donbass που κατά βάση διατηρούσε ένα καθεστώς ημιαυτονομίας σε συνδυασμό με το έντονο ρωσικό στοιχείο στην περιοχή αλλά και την ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων… είχαν ως αποτέλεσμα… να πέσει στα χέρια των Ρώσων, χωρίς πόλεμο, χωρίς επί της ουσίας ένοπλη σύρραξη, χωρίς να υπάρξει αντίδραση.
Ταυτόχρονα οι χώρες της Δύσης η ΕΕ που αντέδρασε μπλοκάροντας τον Nord Steam 2 που θα διοχέτευε φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία και οι κυρώσεις των αμερικανών ειδικά σε τράπεζες και κρατικό χρέος, ενώ έχουν τις συνέπειες τους αποτελούν άμεσα ή έμμεσα αναγνώριση της αλλαγής του εδαφικού status quo στην Ανατολική Ουκρανία.

Το παρασκήνιο της αλλαγής του status quo

Η Ρωσία αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Donbass όχι επιτιθέμενη αλλά αμυνόμενη στα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ.
Είναι αληθές ότι με την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και την ιστορική απόφαση η Ανατολική Γερμανία να ενωθεί με την Δυτική Γερμανία… το ΝΑΤΟ και ο ισχυρός αμερικανικός παράγοντας είχε συμφωνήσει με την Ρωσία ότι δεν θα υπάρξει ούτε για ένα εκατοστό επέκταση της βορειοατλαντικής συμμαχίας προς την Ρωσία ή πρώην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Η συμφωνία αυτή όπως αποδείχθηκε παραβιάστηκε κατά κόρον φθάνοντας στο σημείο… να συμβεί το εξής… το ΝΑΤΟ να συζητάει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να ελέγξει την Ανατολική Ουκρανία ως αντίδραση και ανάχωμα στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ παραβίασε τις συμφωνίες και εύλογα η Ρωσία αντέδρασε.
Όμως εάν δούμε την στάση της Ουκρανίας που ενώ οι Ρώσοι είχαν εισβάλλει στην Ανατολική Ουκρανία, μιλούσε για διάλογο και διπλωματία αλλά και την στάση της Ευρώπης που δεν χαρακτηρίζει εισβολή της Ρωσίας τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας… φαίνεται σαν όλες οι πλευρές να βολεύονται από τα τεκταινόμενα.
Η Ρωσία επιχείρησε να προστατεύσει τα συμφέροντα της σε μια περιοχή που ήταν ημιαυτόνομη καθώς οι ρωσώφωνοι είναι ισχυρό χαρτί στην Ανατολική Ουκρανία, επί της ουσίας το εδαφικό καθεστώς άλλαξε μερικώς…
Η ΕΕ έπρεπε να εμφανιστεί ότι επιβάλλει κυρώσεις άπαξ και αμφισβητήθηκε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά ως γνωστό ο μεγάλος πελάτης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι η Ρωσία.
Οι ΗΠΑ που επί εβδομάδες μιλούσαν για εισβολή, εμφανίζονται υπερασπιστές του ΝΑΤΟ που είναι ο βασικό παραβάτης…

Τι θα συμβεί;

1)Η Ρωσία απέκτησε de facto τον έλεγχο της περιοχής στην Ανατολική Ουκρανία μια περιοχή όμως που διατηρούσε ημιαυτόνομο καθεστώς.

2)Η Ρωσία χωρίς πραγματική εισβολή, δεν έχει ξεκινήσει πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας… κατάφερε να ελέγξει μια ζωτική περιοχή και να ανακόψει τα σχέδια του ΝΑΤΟ που ήταν η είσοδος της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία.

3)Η Ευρώπη επέβαλλε κυρώσεις οι οποίες μετά από ένα εύλογο διάστημα θα αρθούν.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ρωσία, όσο έχει ανάγκη η Ρωσία την Ευρώπη.

4)Οι ΗΠΑ αντέδρασαν κατηγορώντας την Ρωσία για εισβολή με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ αλλά δεν έστειλαν στρατό στην Ουκρανία για να υπερασπιστούν τα εδάφη.

5)Η Ουκρανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα που ανέμενε όμως.
Δεν ήλεγχε την Ανατολική Ουκρανία που ήταν ημιαυτόνομη περιοχή και δεν ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία την περιοχή Donbass που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

6)Το ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

Τι θα συμβεί στις αγορές;

Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στα γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας.
Τα περισσότερα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων μετά το σοκ… αντέδρασαν ψύχραιμα απόδειξη ότι… δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση.
Το ζήτημα λοιπόν εδώ είναι η κλιμάκωση ή μη κλιμάκωση.
Εάν η αλλαγή του status quo στην Ανατολική Ουκρανία δεν προκαλέσει κλιμάκωση, δεν υπάρξει σύρραξη Ρωσίας με την Ουκρανία, το χειρότερο σενάριο θα έχει αποφευχθεί.
Εάν υπάρξει κλιμάκωση ναι τότε οι αγορές θα διορθώσουν και άλλο εύλογα, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης.
Η ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν οι αγορές είναι καλό σημάδι αλλά επειδή έχουν παρεισφρήσει πολλοί παράγοντες σταθμισμένοι και αστάθμητοι θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο διάστημα ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Ακόμη το ρίσκο είναι υπαρκτό αλλά όσο περνάνε οι μέρες εύλογα μειώνεται το ρίσκο γιατί μειώνονται οι πιθανότητες ένοπλης σύρραξης.
Στο καλό σενάριο οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής και στο δυσμενές σενάριο θα διορθώσουν ακόμη 5% με 8% εάν υπάρξει κλιμάκωση.

bankingnews.g