Πώς να μυρίσεις το διάστημα από το σπίτι σου

Η NASA ανέθεσε σε βιοχημικό το έργο να ‘φτιάξει’ άρωμα που παραπέμπει σε ό,τι μυρίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Το Eau de Space είναι bestseller στις ΗΠΑ από την ημέρα που κυκλοφόρησε

Στο διάστημα, δεν υπάρχει αέρας ή ατμόσφαιρα όπως έχουμε στη Γη. Περιγράφεται ως «σχεδόν τέλειο κενό».

Η έλλειψη αέρα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σωματίδια στα οποία να προσκολλάται η μυρωδιά.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος ο χώρος θεωρείται γενικά άοσμος.

Οι αστροναύτες τώρα, που έχουν πάει σε διαστημικές αποστολές συχνά αναφέρουν ότι το διάστημα έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά.

Σαν αυτή που ‘βγάζει’ η συγκόλληση μετάλλου. Σαν να τους θυμίζει τη μυρωδιά που έχει το μπαρούτι ή η καμένη μπριζόλα.

Δεν είναι η μυρωδιά του διαστήματος, αλλά όσων αφορούν τις αποστολές. Δηλαδή, των διαστημικών στολών, των διαστημόπλοιων και των διαστημικών σταθμών.

Είναι όσα προστατεύουν τους αστροναύτες, καθώς η άμεση έκθεση θα τους σκότωνε.

Ό,τι λοιπόν, μυρίζουν οι αστροναύτες προέρχεται -για παράδειγμα- από την εξάτμιση υλικών από το διαστημόπλοιο, όπως η απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων από πλαστικά, κόλλες και άλλα υλικά τα οποία εκτίθενται στο κενό του διαστήματος και την κοσμική ακτινοβολία.

Η NASA ανέθεσε στον βιοχημικό Στιβ Πιρς να δημιουργήσει το άρωμα που βρίσκουν οι αστροναύτες όταν ‘φτάνουν’ στο διάστημα, προς χρήση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους -ώστε να αποφευχθούν τυχόν εκπλήξεις. Eκείνος εμπιστεύτηκε όσα του είπαν άνθρωποι που έχουν κάνει το ταξίδι.

Το project κόστισε 300.000 δολάρια.

Είναι γνωστό ως Eau de Space και ανήκει στα bestsellers στις ΗΠΑ από το 2020, όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Ο δημιουργός δηλώνει ότι «για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν βιώσει πραγματικά τη μυρωδιά του διαστήματος και θα μπορούσαν να σχολιάσουν πόσο ανταποκρίνεται το άρωμα στην πραγματικότητα».

Αν ενδιαφέρεστε, υπάρχει διαθέσιμο και το Άρωμα του Σελήνης. Έχει έντονη οσμή καπνού.

πηγή