Επιστήμονες επινόησαν μια μέθοδο που τους επέτρεψε να χακάρουν αισθητήρες φωτός περιβάλλοντος, που έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζουν τη φωτεινότητα της οθόνης σας. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι αυτοί οι αισθητήρες μπορούν ουσιαστικά να μετατραπούν σε δεύτερη κάμερα.
Μια κρυφή κάμερα μεταμφιεσμένη
Με την πρώτη ματιά, οι αισθητήρες φωτός περιβάλλοντος φαίνονται αβλαβείς. Μετρούν τη φωτεινότητα γύρω σας, μειώνοντας αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης σας στο φως του ήλιου ή φωτίζοντας την σε πιο σκούρες ρυθμίσεις για βέλτιστη προβολή.
Ωστόσο, οι ερευνητές στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL) ανακάλυψαν ότι αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να τραβήξουν εικόνες του τι συμβαίνει μπροστά τους, χωρίς να απαιτείται κάμερα. Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Σε αντίθεση με τις εφαρμογές που απαιτούν άδεια για τη χρήση καμερών, αυτοί οι αισθητήρες λειτουργούν χωρίς να ρωτούν, συλλέγοντας αθόρυβα δεδομένα.
«Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοί οι αισθητήρες πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένοι», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας Yang Liu, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT.
«Όμως, όπως και η τηλεοθόνη, οι αισθητήρες φωτός περιβάλλοντος μπορούν να καταγράφουν παθητικά αυτό που κάνουμε χωρίς την άδειά μας, ενώ οι εφαρμογές πρέπει να ζητούν πρόσβαση στις κάμερές μας. Οι επιδείξεις μας δείχνουν ότι όταν συνδυάζονται με μια οθόνη, αυτοί οι αισθητήρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιου είδους απειλή για το απόρρητο της εικόνας παρέχοντας αυτές τις πληροφορίες σε χάκερ που παρακολουθούν τις έξυπνες συσκευές σας».
Πώς λειτουργεί το hacking με φως περιβάλλοντος
Η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη όσο και ευφυής. Ο αισθητήρας φωτός περιβάλλοντος συγκεντρώνει ανεπαίσθητες αλλαγές στην ένταση του φωτός που προκαλούνται από κινήσεις και αλληλεπιδράσεις με την οθόνη. Όταν αγγίζετε την επιφάνεια αφής μιας συσκευής για να αλληλεπιδράσετε με μια σελίδα ή να πληκτρολογήσετε προσωπικά δεδομένα, το φως μπλοκάρεται από το χέρι και αντανακλάται στο πρόσωπό σας.
Χρησιμοποιώντας έναν εξελιγμένο αλγόριθμο, οι ερευνητές μπορούν να χαρτογραφήσουν αυτές τις παραλλαγές σε έναν δισδιάστατο χώρο, ανακατασκευάζοντας ουσιαστικά μια εικόνα pixeled της δραστηριότητας μπροστά από την οθόνη. Οι εικόνες που προκύπτουν δεν είναι τόσο ευκρινείς όσο αυτές που τραβήχτηκαν με μια παραδοσιακή κάμερα, αλλά εξακολουθούν να σηματοδοτούν μια παραβίαση της ιδιωτικής ζωής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους άθλιους τρόπους.
Σε πειράματα, η ομάδα του MIT χρησιμοποίησε ένα tablet Android για να πραγματοποιήσει τρεις επιδείξεις, που κυμαίνονται από ένα μοντέλο που αλληλεπιδρά με τη συσκευή έως την αποτύπωση των αποχρώσεων των κινήσεων των ανθρώπινων χεριών. Αυτές οι δοκιμές έδειξαν ότι χειρονομίες όπως η σάρωση, η κύλιση και το πάτημα μπορούσαν να παρακολουθούνται, μετατρέποντας κάθε άγγιγμα σε πιθανό σημείο δεδομένων για τους χάκερ.
Οι ερευνητές προτείνουν διάφορα μέτρα για την προστασία του απορρήτου μας. Προτείνουν αυστηρότερες άδειες εφαρμογών για αισθητήρες φωτός περιβάλλοντος και μείωση της ακρίβειας και της ταχύτητας των αισθητήρων, καθιστώντας δυσκολότερο για τους ανεπιθύμητους παρατηρητές να καταγράφουν λεπτομερείς πληροφορίες. Η αλλαγή των αισθητήρων φωτός μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της απόδοσης, αλλά οι καταναλωτές μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Επιπλέον, η επανατοποθέτηση των αισθητήρων στις συσκευές θα μπορούσε να αποτρέψει την άμεση επαφή με τους χρήστες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών όπως smartphone ή φορητοί υπολογιστές, ο αισθητήρας φωτός τοποθετείται ακριβώς δίπλα στην κάμερα.
Ενώ η ιδέα μιας οθόνης υπολογιστή που παρακολουθεί κάθε μας κίνηση μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία προχωρά με τρόπους που συνεχώς αμφισβητούν τις αντιλήψεις μας για το απόρρητο. Είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και τα βασικά χαρακτηριστικά τεχνολογίας στις συσκευές μας μπορούν να αλλοιωθούν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances.