Πώς οι Ρώσοι έκαναν... χαζά τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ

Πώς οι Ρώσοι έκαναν… χαζά τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ

Πώς οι Ρώσοι έκαναν… χαζά τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις παραδόσεις των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού με μεγάλη ακτίνα δράσης Excalibur στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο ανέφερε υψηλά ποσοστά αποτυχίας, δήλωσαν ανώνυμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Washington Post.

Πριν από έξι μήνες, η Ουκρανία είπε στην Ουάσιγκτον ότι τα συστήματα παρεμβολών της Ρωσίας στα συστήματα καθοδήγησης πολλών όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ έχουν διαβρώσει την ικανότητά της να υπερασπιστεί το έδαφός της, αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι στην Post.

Τα όπλα που επηρεάστηκαν περισσότερο από την εμπλοκή ήταν οι οβίδες Excalibur – μια οβίδα πυροβολικού 155 χιλιοστών καθοδηγούμενη από GPS -και το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ απλώς σταμάτησαν περαιτέρω παραδόσεις των οβίδων Excalibur, δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Το κόστος ενός Excalibur είχε εκτοξευθεί, σύμφωνα με έκθεση του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας, σε περίπου 100.000 δολάρια ανά οβίδα το 2022, 50 φορές υψηλότερο μιας απλής οβίδας 155 χιλιοστών, πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Δύο απόρρητες ουκρανικές εκθέσεις που είδαν οι New York Times αποκάλυψαν την έκταση του ζητήματος που προκλήθηκε από τις ρωσικές παρεμβολές.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023 το ποσοστό των επιβεβαιωμένων επιτυχών χτυπημάτων με οβίδες Excalibur μειώθηκε από το υψηλό του 55% στο χαμηλό του 7% τον Ιούλιο και στο 6% τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ουκρανία προσπαθούσε να πραγματοποιήσει την καλοκαιρινή της αντεπίθεση, η οποία τελικά απέτυχε.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση περίπου 3.000 οβίδων Excalibur που εκτοξεύτηκαν από πυροβόλα M777 που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την έκθεση που μίλησε στους Times, σε ένα σημείο, μόνο μια από τις 19 οβίδες Excalibur χτυπούσε τον στόχο της.

Μια από τις απόρρητες αναφορές κατέγραφε ότι με αυτόν τον ρυθμό, το κόστος για ένα επιτυχημένο χτύπημα αυξήθηκε από 300.000 δολάρια σε 1,9 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν παραδόθηκαν για πρώτη φορά, οβίδες Excalibur χαιρετίστηκαν ως «game changer» για την Ουκρανία. Τα καθοδηγούμενα με GPS βλήματα των 155 mm πρόσφεραν μια ακριβή, μεγαλύτερης εμβέλειας εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών βλημάτων πυροβολικού, ικανή για πλήγμα ακριβείας με απόκλιση μόλις 7 ποδιών από τον στόχο της. Η Excalibur έχει εμβέλεια 25 μιλίων.

Οι ρωσικές παρεμβολές έχουν επίσης επηρεάσει τους πυραύλους HIMARS και τις «βόμβες ολίσθησης». Το σύστημα HIMARS, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ρουκέτες σε αποστάσεις έως και 50 μίλια, έχει επίσης αντιμετωπίσει προβλήματα από τις ρωσικές παρεμβολές, είπε μια ουκρανική στρατιωτική πηγή στην The Post.

«Οι Ρώσοι ανέπτυξαν ηλεκτρονικό πόλεμο, απενεργοποίησαν τα δορυφορικά σήματα και το HIMARS έγινε εντελώς αναποτελεσματικό», είπε η πηγή στην The Post. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι ρωσικές παρεμβολές μπορεί να οδηγήσουν τους πύραυλους να χάσουν στόχο κατά 50 πόδια ή περισσότερο.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ρουκέτες έως και 50 μίλια, έχει επίσης παρεμποδιστεί από ρωσικές παρεμβολές, είπε μια ουκρανική στρατιωτική πηγή στην The Post.

«Οι Ρώσοι ανέπτυξαν ηλεκτρονικό πόλεμο, απενεργοποίησαν τα δορυφορικά σήματα και το HIMARS έγινε εντελώς αναποτελεσματικό», είπε η πηγή στην Post. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ρωσική εμπλοκή μπορεί να προκαλέσει στους πύραυλους να χάσουν στόχο κατά 50 πόδια ή περισσότερο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έκθεση αποκάλυψε ότι οι βόμβες ολίσθησης που προμήθευαν οι ΗΠΑ έχαναν συνεχώς τους στόχους τους ως αποτέλεσμα και των ρωσικών παρεμβολών.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, είπε στην Post ότι η Ρωσία «συνέχισε να επεκτείνει τη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου και εμείς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και να διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες που χρειάζονται για να είναι αποτελεσματική».

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μάικ Ναγκάτα, ένας απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού που ηγήθηκε ειδικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι ΗΠΑ «ακόμα υστερούν» στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, ανέφερε το Defense One.

«Το χάσμα ανάμεσα στο πού πρέπει να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο πού βρισκόμαστε, κατά την κρίση μου, συνεχίζει να διευρύνεται όχι παντού, αλλά σε πάρα πολλά σημεία», δήλωσε ο Ναγκάτα στο συνέδριο SOF Week στην Τάμπα της Φλόριντα.

Κάλεσε τις ΗΠΑ να γίνουν πιο δημιουργικές για να ανακτήσουν την κυριαρχία τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

πηγή