Πώς θα είναι ο παράδεισος;

Μακάρι να αξιωθούμε ώστε να μπούμε σε εκείνη τη χαρά την ανείπωτη την απεριγράπτη την ανέκφραστη σε αυτά που επιθυμούν να κατανοήσουν οι άγγελοι όπου είναι οι χορειες και οι τάξεις των δικαίων. Εκεί στη μακάρια χώρα των πράων όπου όλα είναι ήρεμα και ατάραχα όπου όλα είναι φωτεινά και θεάρεστα όπου κανείς δεν αδικεί η διοικείται τυραννικά, όπου δεν υπάρχει αμαρτία και μολυσμός.Εκεί όπου υπάρχει το απρόσιτο φως και η ανείπωτη χαρά εκεί όπου δεν υπάρχει πόνος ούτε δάκρυα όπου δεν υπάρχει φροντίδα ούτε μέριμνα ουτε θρήνος. Οπου δεν υπάρχει διάβολος ούτε θάνατος ούτε νηστεία ούτε λύπη, ούτε φιλονικία, ούτε ζήλια αλλά όλα εντελώς είναι χαρά ειρήνη ευφροσύνη.
Οπου υπάρχει το δροσερό νερό ,ο χλοερος τοπος και η πηγή που μοιράζεται στα τέσσερα σημεία και η κληματαριά που την φροντίζει ο Θεός όλου του κόσμου σε εκείνη τη μακάρια γη που παράγει τους καλούς καρπούς που στολίζει με φύλλα το δέντρο της ζωής που ποτίζει πλούσια από τις πηγές των πνευματικών χαρισμάτων,στη γη που η αληθινη κληματαριά απλώνει τα βλαστάρια της και που ακούμε ότι αμπελουργός της είναι το Πνεύμα.Εκεί όπου υπάρχει η ακηρατη ζωή και το άρρητο και ανέκφραστο αγαθο.Οπου υπάρχει το αληθινό φως και η πηγή κάθε αγαθότητας η εξουσία που είναι πάνω από όλα το μόνο ποθητο η αδιάκοπη χαρά ή αιώνια ευφροσύνη, το ανέσπερο φως ο αδυτος ήλιος.
Οπου είναι η πόλη του Βασιλιά, για την οποία διακηρύχθηκαν θαυμαστά. Οπου ακούγεται ο ήχος εκείνων που πανηγυρίζουν. Οπου υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως .

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος