Πώς θα φαίνεται η σύγκρουση του Γαλαξία μας με τον γαλαξία της Ανδρομέδας

… από απόσταση 90 εκατομμυρίων ετών φωτός

Είναι γνωστό ότι ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (ή Μ31) θα συγχωνευθούν μετά από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Σε έναν εξωτερικό παρατηρητή, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να μοιάζει με την εικόνα του ιδιόμορφου γαλαξία NGC 7727, που τραβήχτηκε από το Νότιο Παρατηρητήριο Gemini.

Χαοτικό συνονθύλευμα συγκρουόμενων σπειροειδών γαλαξιών, που εκτοξεύουν γιγάντιες παλιρροϊκές ουρές άστρων και νεφελωμάτων στο διάστημα, μας δείχνει τη μοίρα του Γαλαξία μας και του γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο NGC 7727 βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και απέχει περίπου 90 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η σύγκρουση που δημιούργησε τον NGC 7727 προέκυψε από ένα ζεύγος σπειροειδών γαλαξιών που ενεπλάκησαν σε έναν ουράνιο χορό πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Μέσα σε αυτό το χάος, σύμφωνα με τους αστρονόμους του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (VLT), υπάρχουν και δύο υπερμαζικές μαύρες τρύπες, 54 εκατομμύρια ηλιακές μάζες και 6,3 εκατομμύρια ηλιακές μάζες αντίστοιχα για κάθε συγκρουόμενο γαλαξία. Εκτιμάται ότι οι δύο μαύρες τρύπες που απέχουν περίπου 1600 έτη φωτός μεταξύ τους, τελικά θα συγχωνευθούν προς μία μαύρη τρύπα σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι δύο μαύρες τρύπες κατέχουν δύο ρεκόρ: α) είναι το πλησιέστερο στη Γη ζεύγος υπερμαζικών μαύρων τρυπών και β) είναι οι πιο κοντινές μεταξύ τους μαύρες τρύπες που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα.

Μια διαφορετική οπτκή του γαλαξία NGC 7727 από το Very Large Telescope, που λήφθηκε το 2021

Όταν η σύγκρουση ολοκληρωθεί, ο NGC 7727 θα γίνει τελικά ένας ελλειπτικός γαλαξίας που θα συνίσταται από προϋπάρχοντα άστρα και πολύ μικρό αριθμό νεοσχηματισθέντων άστρων. Θα μοιάζει με τον ελλειπτικό γαλαξία Messier 87, με μια υπερμαζική μαύρη τρύπα στο πυρήνα του.

Παρόμοια θα είναι και η μοίρα του Γαλαξία και του γαλαξία της Ανδρομέδας όταν θα συγχωνευθούν μετά από δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Ήλιος πιθανόν να βρεθεί σε διαφορετική περιοχή του γαλαξία μας, με τη Γη και τους υπόλοιπους πλανήτες να τον ακολουθούν, χωρίς να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το συνονθύλευμα που θα σχηματιστεί μετά την σύγκρουση ονομάστηκε Milkomeda (Milky Way+Andromeda).

πηγές:
1. What a Mess. When the Milky Way and Andromeda Merge, it’ll Look Like This
2. Gemini South Captures Cosmic ‘Cotton Candy’
https://physicsgg.me