Πότε αναμένεται η κορύφωση γρίπης και ιών; Μάρτιο το νέο κύμα

“Αύξηση 85% – 90% των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής”, σύμφωνα με τον Ν. Θωμαΐδη, ο οποιος έκανε λόγο για κορύφωση σε 2-3 εβδομάδες και νέο κύμα τον Μάρτιο

Έκρηξη των αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV), αλλά και του κορωνοιού καταγράφεται στη χώρα, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η κορύφωση αναμένεται το επόμενο διάστημα και να υπενθυμίζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων μετά τα γιορτινά τραπέζια και ήδη, σημειώνεται υπερτριπλασιασμός των πολιτών που νοσούν, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έχει εκτιμήσει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023.
Για κορύφωση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά αποκλιμάκωση, με μεγαλύτερο ιικό φορτίο του κορωνοϊού από τους άλλους δύο ιούς (γρίπη και RSV) στα λύματα της Αττικής, κάνει λογο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β. Κατά τον ίδιο, από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ, ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ιδιαίτερα χαμηλός παραμένει ο εμβολιαστικός ρυθμός του πληθυσμού.
Ουρές παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία για τη διενέργεια τεστ μετά τις συναθροίσεις λόγω εορτών.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Αύξηση 85% – 90% των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής – Τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες μεγαλύτερο ιικό φορτίο

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοιού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, με αφορμή την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής.
Μάλιστα, ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ , αφού εξήγησε πως «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» , εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
«Προφανώς το ιικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, μίλησε για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και πολύ μεγάλη διάδοση.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά, είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου».
«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β», πρόσθεσε και σημείωσε πως από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές του κορωνοϊού.
Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε και την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, λέγοντας ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» , σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Παγώνη: Αύξηση 40% των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Ήπια η νέα υποπαραλλαγή

Η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, αναφερόμενη στον κορωνοϊο, σημειώνοντας πως «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία» των εισαγωγών.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων».
Πρόσθεσε δε, πως «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες».
Υπογράμμισε πως η κορύφωση θα συνεχιστεί , ενώ για τις ουρές στα φαρμακεία σχολίασε πως «ήταν απίστευτες» και εξήγησε ότι «όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους».
Για τις μάσκες, σχολίασε ότι «μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονται συστάσεις για τις μάσκες».
Σε ερώτηση για το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, διευκρίνισε ότι «αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνει κανένα εμβόλιο», ενώ συνέστησε «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα, να το κάνουν».

Τσακρής (ΕΚΠΑ): Αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία – Αυξάνουν τις πιθανότητες για long covid οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορωνοϊό

Έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που ζητάνε νοσηλεία στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Τσακρής, σημειώνοντας πως «περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση και ο επιπολασμός της νόσου στην κοινότητα, τόσο θα είναι και μεγαλύτερη η πίεση του συστήματος υγείας».
Ο κ. Τσακρής μιλώντας στην ΕΡΤ για τον κορωνοιό και τη γρίπη, σημείωσε πως «ήδη υπάρχει αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία» λόγω της επικράτησης της νέας υποπαραλλαγής του ιού SARS CoV-2. Εξήγησε πως η υποπαραλλαγή αυτή είναι πολύ πιο μολυσματική, γεγονός που αυξάνει πάρα πολύ τον επιπολασμό της νόσου στην κοινότητα.
Απέδωσε την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που καταγράφεται και στο γεγονός ότι «τα 2 τελευταία χρόνια, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είχε εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους ιούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ιδιαίτερα έξαρση».
«Όταν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά στην κοινότητα, είναι λογικό να έχουμε κι έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών», πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάθε εβδομάδα στη χώρα μας χάνουμε 60 συνανθρώπους μας από τις επιπλοκές της νόσου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να μην ξεχνάμε ότι οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουμε long covid», «ένα πολύ οργανικό σύνδρομο που ταλαιπωρεί 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».
Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων κυρίως σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Τέλος, σημείωσε τη χρησιμότητα του αντιγριπικού εμβολίου προκειμένου, να αποφύγει κανείς τη πιθανότητα επιπλοκών εάν νοσήσει από δύο ή παραπάνω ιούς.

Καπραβέλος: Πρέπει να γίνει καθημερινότητά μας η χρήση μάσκας και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων

«Η έξαρση των κρουσμάτων ήταν η φυσική εξέλιξη μίας πανδημίας. Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει μολυνθεί», τόνισε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας πως η οποιαδήποτε πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή θα είναι καταστροφική, καθώς είναι υποστελεχωμένο.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο mega για τον κορωνοιό, με αφορμή την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα και τις ουρές στα φαρμακεία για τη διενέργεια τεστ, ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ λέει πως και το 2024 θα είναι μία χρονιά πρόκληση για τον κορωνοϊό, ακόμα θα ταλαιπωρεί τον πλανήτη και μάλιστα, τον χαρακτηρίζει ως παγκόσμια απειλή, όχι γιατί έχουμε ένα ανθεκτικό στέλεχος, αλλά γιατί ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου που οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο, είναι απαράδεκτα χαμηλός σε όλο τον κόσμο. Στη μονάδα μου νοσηλεύω μετά από covid εγκεφαλίτιδα σε νέο άτομο. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να έχει δοκιμαστεί τόσο αλλά και συκοφαντηθεί τόσο από το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αν ο κόσμος είχε εμβολιαστεί δεν θα είχαμε τόσες εισαγωγές. Όλοι όσοι πεθαίνουν είναι ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πλέον, ο κορωνοϊός δεν χτυπά όλες τις ηλικίες, αλλά τις ευάλωτες ομάδες, αυτές που πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν καθολικές συστάσεις «κάντε όλοι το εμβόλιο». Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο και αυτά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία».
Πρόσθεσε πως «αυτό που με ανησυχεί είναι πως το σύστημα υγείας περνά μία σοβαρή κρίση, καθώς είναι υποστελεχωμένο. Η οποιαδήποτε πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή θα είναι καταστροφική. Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού δεν είναι ικανό να επιβαρύνει δραματικά τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες. Στην Ελλάδα, όμως, η οποιαδήποτε πίεση, θα είναι καταστροφική, άρα καλά κάνει η Πολιτεία που το αναδεικνύει ως θέμα. Η έξαρση των κρουσμάτων ήταν η φυσική εξέλιξη μίας πανδημίας. Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει μολυνθεί, αλλά δεν υπάρχει είναι ικανή να μας προκαλέσει έκρηξη διασωληνώσεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όλοι οι θάνατοι αναφέρονται στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Το εμβόλιο είναι αυτό που ανέκαμψε την πορεία της πανδημίας. Οι νέοι χτίζουνε την ανοσία, και δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι που έχουν εξασθενημένο σύστημα. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι οι ηλικιωμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν». Κατά τον ίδιο, «η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει καθημερινότητά μας, όπως και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων».

Οι 5 συστάσεις του ΕΟΔΥ

Πέντε είναι οι συστάσεις για προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα:
-Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
-Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
-Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
-Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
-Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η πορεία των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα

Εξήντα δύο είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό και 54 οι διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (18-24/12/23) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα (γρίπης) με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ:
-Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
-Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19:
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.496) παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.094) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.250).
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=13) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=26) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=51).
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54.
Καταγράφηκαν 62 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 39-99 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=53) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=170)
Την εβδομάδα 48, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (33%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%) και την ΒΑ.2.86 (22%).
Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 102 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
-Ιός της γρίπης:
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 51/2023 νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 51/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β.
Από τα 71 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 56 (79%) στον υπότυπο Α(Η1).
-Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr