Προάγγελος της πείνας που έρχεται… Μεγάλες αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά και απορρυπαντικά: Βάζουν αντικλεπτικά μέχρι και σε λάδια και βρεφικά γάλατα!

Κατά 28% αυξήθηκαν οι τιμές σε 12 μήνες οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής στα σούπερ μάρκετ. Σφίγγει και άλλο ο κλοιός της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, με το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι τα πρώτα προϊόντα που παρουσιάζουν ήδη τρελές ανατιμήσεις.

Ιστορικά ρεκόρ αυξήσεων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή πώλησης της ντομάτας από τους παραγωγούς φτάνει στα 2 ευρώ, από 1.10 που ήταν πριν λίγους μήνες. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στην τιμή του ελαιόλαδου, με τους παραγωγούς να αναφέρουν ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, η σοδειά τους έχει μειωθεί. «Υπάρχει έλλειψη από ελαιόλαδο γι’ αυτό έχουμε κ αυτές τις τιμές», υπογραμμίζουν. Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα αφού η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο! Ήδη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 7,50 ευρώ το λίτρο (ιδιωτική ετικέτα) μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο (επώνυμο). Οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Αντικλεπτικά σε λάδια και βρεφικά γάλατα

Οι ανατιμήσεις στα ράφια χτυπούν… «κόκκινο». Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, κατεγράφη αύξηση ύψους 2% στην τιμή του νωπού γάλακτος και 11,9% στο κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα σε έναν χρόνο. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού ανέρχεται περίπου στα 3,13 ευρώ – 6,73 ευρώ το κιλό και του βουτύρου στα 12,45 ευρώ – 17,47 ευρώ. Το κιλό της φέτας κοστίζει από 13,03 ευρώ – 16,45 ευρώ, η γραβιέρα από 14,25 ευρώ – 25,02 ευρώ και το κασέρι από 18,24 ευρώ – 27,06 ευρώ. Την ίδια ώρα, πρωτοφανής εικόνες με αντικλεπτικά σε βασικά είδη διατροφής και βρεφικά γάλατα, καταγράφηκαν σε σούπερ μάρκετ περιοχής που πλημμύρισε πρόσφατα στα Τρίκαλα.

Αυτές είναι οι τιμές των οπωροκηπευτικών

Ντοματίνια 9,90 ευρώ
Kολοκυθάκια 4,95 ευρώ
Αγγουράκια 3,50 ευρώ
Δυόσμος 1,10 το τεμάχιο

Την ίδια στιγμή, «εκτόξευση» παρουσιάζεται στην αμόλυβδη στην Αθήνα με την τιμή της να φτάνει τα 2,44 ευρώ το λίτρο.

πηγή