• arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...
  • FACEBOOK-TEST5
    Εργόχειρα - Σταυροί
    Στο κατάστημά μας www.eikonia.gr θα βρείτε σταυρούς όλων των ειδών σε μεγάλη ποικιλία. Ασημένιοι, επίχρυσοι,...

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ – Θα έχουμε ρεκόρ καύσωνα το καλοκαίρι του 2024

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ – Θα έχουμε ρεκόρ καύσωνα το καλοκαίρι του 2024

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «έσπασαν» τα ρεκόρ θερμότητας πέρυσι, καθώς τα κύματα καύσωνα επηρέασαν τους ωκεανούς και τους παγετώνες οι οποίοι λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη – προειδοποιώντας ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο ζεστό.

Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον καιρό και το κλίμα επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 2023 ήταν μακράν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Και πέρυσι έκλεισε «την θερμότερη περίοδο 10 ετών που έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ενώ αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να σπάσει ξανά το ρεκόρ του 2023», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος του WMO, Omar Baddour.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η έκθεση δείχνει «έναν πλανήτη στο χείλος του γκρεμού».

«Η Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου», είπε σε βίντεο, τονίζοντας το γεγονός ότι «η ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ακραίες και απρόβλεπτες αλλαγές στο κλίμα» και προειδοποιώντας ότι «οι αλλαγές επιταχύνονται».

Ο WMO είπε ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια ήταν 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – επικίνδυνα κοντά στο κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών που οι χώρες συμφώνησαν να αποφύγουν να περάσουν από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Η θέρμανση των ωκεανών και οι ταχέως λιώσιμοι παγετώνες και στρώματα πάγου οδήγησαν τη στάθμη της θάλασσας πέρυσι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησαν τα δορυφορικά αρχεία το 1993, δήλωσε ο WMO.

Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές, είπε, έχουν βαρύ τίμημα παγκοσμίως, τροφοδοτώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και ξηρασία, που προκαλούν εκτοπισμό και αυξάνουν την απώλεια βιοποικιλότητας και την επισιτιστική ανασφάλεια.

πηγή