Τι ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στον Κορινθιακό
«Προσοχή» ζήτησε από τους πολίτες ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επισημαίνοντας οτι ο Κορινθιακός έχει πάρα πολλά ρήγματα και οι Αλκυονίδες καιρό τώρα φορτώνουν ενέργεια.
«Από χθες που έγινε ο σεισμός μέχρι τώρα δεν έχουμε γράψει κανένα σεισμό πάνω από 2 Ρίχτερ και η ακολουθία έχει πολύ λίγους μετασεισμούς» ανέφερε ο σεισμολόγος.
Και συμπλήρωσε: «Ελάχιστες φορές έχουμε δει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό είμαι λίγο προετοιμασμένος. Δεν σημαίνει ότι ήταν προσεισμός, αλλά οφείλουμε να έχουμε κι αυτή την πιθανότητα.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να λαμβάνει. Ο Κορινθιακός έχει πάρα πολλά ρήγματα. Οι Αλκυονίδες που καιρό τώρα φορτώνει ενέργεια. Οι Αλκυονίδες έχουν μαζέψει ενέργεια πολύ καιρό».
Αναλυτικά:
«Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.
«Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε 2 24ωρα για να δούμε πως λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», ανέφερε αρχικά.
Προειδοποίηση
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά του, λέγοντας « Μου είπαν διάφοροι φίλοι ότι στο Λουτράκι, στη Λίμνη Βουλιαγμένη μπήκαν μέσα ένα μέτρο. Στο Ξυλόκαστρο το ίδιο. Σημαίνει ότι έχουμε κάποια παραμόρφωση στον πυθμένα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν».
«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.
«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση – ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε 2 μέρες μπορεί να ξέρουμε.
Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.
«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.
Υπενθυμίζεται οτι η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αθήνα. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίστηκε στον Κορινθιακό κοντά στο χωριό Άσπρα Σπίτια.
Το εστιακό βάθος – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν στα 12,7 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.
Μετά τον σεισμό έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό.
Σεισμός στον Κορινθιακό: Τι είπε ο Λέκκας για το τράβηγμα των νερών προς τα πίσω.
Τι προβληματίζει τον Ευθύμιο Λέκκα.
Για τη σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Φωκίδα, που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινέςώρες της Κυριακής και έγινε αισθητή στην Αθήνα, μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί από τη δόνηση αλλά και κατά πόσο ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Κοιτάξτε, είχαμε τον σεισμό των 5,1 βαθμών εχθές στη μία η ώρα το πρωί και από τότε έχουμε ουσιαστικά πέντε – έξι μικρούς σεισμούς της τάξεως του 1, 1,5, 2 Ρίχτερ, όχι μεγαλύτερους οι οποίοι εκδηλώθηκαν στην περιοχή».
«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους τέτοιους σεισμούς και κυρίως σεισμούς της τάξεως των 4, 4,5 βαθμών, 3,5 έστω για να δούμε ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση εκτόνωσης».
Απαντώντας σε ερώτημα αν προβληματίζεται από το παραπάνω σημείωσε: «Κοιτάξτε με προβληματίζει, η ανησυχία εντάξει είναι ένα άλλο θέμα. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι κατασκευές στην περιοχή είναι πολύ ανθεκτικές συνεπώς έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας και περιθώρια για να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Θα έλεγα ότι ουσιαστικά θα ανησυχούσαμε αν ήταν ένας σεισμός της τάξεως των έξι βαθμών. Τέτοιος σεισμός είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί στην περιοχή αν και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και μία περιοχή που συσσωρεύτει μεγάλα ποσά ενέργειας, έχει φιλοξενήσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί στην περιοχή να εκδηλωθεί ένας σεισμός 5, 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει».
«Δε νομίζω ότι διαφαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω. Μέσα σε επίπεδα ασφάλειας θα είναι ένας σεισμός ο οποίος ενδεχομένως να εκδηλωθεί. Δεν έχουμε κάποια τεκμήρια επιστημονικά», συμπλήρωσε. «Το ένα και του δύο (Ρίχτερ) δεν μας κάνει. Είναι πολύ μικροί οι σεισμοί. Θα θέλαμε μία ακολουθία με 3 και με 4», είπε στη συνέχεια.
Σε σχέση με το τράβηγμα των νερών προς τα πίσω ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε. Το συναξιολογούμε», κατέληξε.