Προσομοίωση δείχνει τι θα γινόταν αν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα πλησίαζε την Γη

Οι μαύρες τρύπες είναι ίσως ότι πιο βίαιο υπάρχει στο σύμπαν. Αν είχαμε μια μαύρη τρύπα πολύ κοντά στην Γη είναι δεδομένο πως δεν θα ζούσαμε για να πούμε την ιστορία. Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα στην Γη; Την απάντηση μας έδωσε το επιστημονικό κανάλι ActionLabShorts, που δημιούργησε μια προσομοίωση του τι θα συμβεί.

Τι είναι όμως μια μαύρη τρύπα; Σύμφωνα με την NASA, είναι μένα σημείο του σύμπαντος, που η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει. Τρομακτικό, έτσι;

Για την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε μια μαύρη τρύπα με μέγεθος μόλις 9 χιλιοστά, η οποία όμως έχει μάζα όσο ολόκληρη η Γη.

Στην προσομοίωση βλέπουμε την Γη να περιστρέφεται δίπλα στην μαύρη τρύπα και κομμάτια του πλανήτη να κυριολεκτικά να ξεκολλάνε και να πηγαίνουν προς την μαύρη τρύπα, δημιουργώντας μια γραμμή ύλης από την Γη προς την μαύρη τρύπα. Αυτό είναι η γνωστή μακαρονοποιηση, που συμβαίνει κοντά στις μαύρες τρύπες, αφού όσο η ύλη πλησιάζει την μαύρη τρύπα, τα κομμάτια παραμορφώνονται, καθώς η βαρύτητα στο πιο κοντινό μέρος με την μαύρη τρύπα έχουν τρομερά μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτά στο πιο μακρινό σημείο. Το φαινόμενο αυτό μπορείτε να το δείτε και σαν σπαγγετοποίηση. Μάλιστα το όνομα δόθηκε από τον ανεπανάληπτο Stephen Hawking.

Ο αφηγητής τους βίντεο εξηγεί:

«Λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων, της ισχυρής βαρύτητας ακριβώς δίπλα στη μαύρη τρύπα, διαλύει τα πάντα».

«Και έτσι όλη η μάζα που βρίσκεται κοντά της, μόλις αρχίσεις να την ρίχνεις, τραβά τη μάζα από τη γη και πηγαίνει προς τη μαύρη τρύπα».

Στο βίντεο βλέπουμε κομμάτια τις επιφάνειας της Γης να σπάνε και να πηγαίνουν προς την μαύρη τρύπα. Η πλανήτης γίνεται κόκκινος και μαύρος, αφού η τριβή κάνει την ύλη να πυρακτώνεται.

Λόγω του μικρού μεγέθους της μαύρης τρύπας, μεγάλο μέρος της ύλης που τραβάει δεν μπαίνει ποτέ μέσα της, αλλά εκτοξεύεται στο διάστημα. Πρακτικά θα είχαμε μια μεγάλη πύρηνη έκρηξη της Γης.

Όλα αυτά από μια μικρή μαύρη τρύπα μόλις 9 χιλιοστών. Στην περίπτωση που ήταν μεγαλύτερη, θα μπορούσε απλά να καταβροχθίσει το μεγαλύτερο μέρος της Γης, με την ύλη να χάνει την υπόστασή της. Όσο η μαύρη τρύπα καταπίνει ύλη, τόσο μεγαλώνει.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Πηγή