Προστατέψτε τον εαυτό σας, γιατί αυτό που έχουν σχεδιάσει πρόκειται να καταστρέψει εντελώς την οικονομία των ΗΠΑ

Θυμάστε τι συνέβη το 2008; Πολλοί πιστεύουν ότι άλλη μία ιστορική οικονομική καταστροφή έρχεται και πως θα καταστρέψει απόλυτα την οικονομία των ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγραψα για έναν επενδυτή ονόματι Michael Burry που έχει στοιχηματίσει πραγματικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ότι το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει. Έκανε όλες τις σωστές κινήσεις το 2008 και σκοπεύει πλήρως να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο για άλλη μια φορά το 2023. Φυσικά οι σημερινές συνθήκες μοιάζουν σίγουρα με το 2008 από πολλές απόψεις.

MICHAEL SNYDER – theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αγορά κατοικιών είναι τόσο νεκρή αυτήν την στιγμή και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα με πολύ τρομακτικό ρυθμό. Δυστυχώς, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν τελειώσει στραγγαλίζοντας την οικονομία.

Αυτή την εβδομάδα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν πάνω από το όριο του 7 τοις εκατό στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια:

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν το 7% αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 7,09% αυτή την εβδομάδα, από 6,96% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Freddie Mac που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2002 και σηματοδοτεί μόλις την τρίτη φορά που τα ποσοστά ξεπέρασαν το 7% από τότε. Οι τελευταίες φορές ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν το ποσοστό έφτασε το 7,08%.

Περιττό να πούμε ότι τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων ακρωτηριάζουν την αγορά κατοικίας τους τελευταίους μήνες.

Στα μέσα του τρέχοντος έτους, οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 18,9 τοις εκατό από την ίδια περίοδο το 2022:

Οι συνολικές πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών – ολοκληρωμένες συναλλαγές που περιλαμβάνουν μονοκατοικίες, αρχοντικές κατοικίες, συγκυριαρχίες και συνεταιρισμούς – υποχώρησαν 3,3% από το Μάιο σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο 4,16 εκατομμυρίων τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,9% (από 5,13 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2022).

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θα ήθελαν να αγοράσουν σπίτια, αλλά χάρη στο πόσο υψηλά έχουν γίνει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν.

Η στέγαση έχει γίνει εξαιρετικά δυσβάσταχτη σε αυτή τη χώρα. Σύμφωνα με τον Redfin, το ποσοστό των δασκάλων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι κοντά στο σχολείο όπου εργάζονται έχει πέσει σε μόλις 12 τοις εκατό:

Ο αριθμός των δασκάλων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι σε λογικές τιμές στη σχολική τους περιφέρεια σε εθνικό επίπεδο έχει καταρρεύσει σε μόλις 12%, από 17% το περασμένο καλοκαίρι και 30% το 2019, εν μέσω της χειρότερης κρίσης προσιτότητας στέγασης σε μια γενιά, σύμφωνα με στοιχεία της Redfin.

Η ανάλυση του Redfin για τους μέσους μισθούς των δασκάλων για το 2022 σε 50 μεγάλες πόλεις για περισσότερα από 70.000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία PreK-12 αποκάλυψε πως κανένας δάσκαλος στο Σαν Χοσέ και στο Σαν Ντιέγκο δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά σπίτια σε «αποστάσεις μετακίνησης» από το αντίστοιχο σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι το σπίτι και η δουλειά είναι 20 λεπτά σε τυπικές συνθήκες αιχμής.

Τόση ζημιά έχει ήδη γίνει.

Αλλά προφανώς αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πιστεύουν πως απαιτείται ακόμη περισσότερη σφαγή, επειδή δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο τραπέζι:

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν σήμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για τη χάραξη πολιτικής τον Ιούλιο ότι ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μια συνεχιζόμενη απειλή που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 25-26 Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed — και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δουν «περισσότερες ενδείξεις πως η συνολική ζήτηση και η συνολική προσφορά κινούνταν προς καλύτερη ισορροπία για να είμαστε σίγουροι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούσαν».

Όχι.

Μην το κάνετε.

Ακόμα κι αν τα ποσοστά παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, οδηγούμαστε σε ακραίο πόνο.

Η αύξηση των ποσοστών ακόμη υψηλότερα θα ήταν απλώς αυτοκτονία.

Αλλά φαίνεται πως θα το κάνουν ούτως ή άλλως, και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο επίπεδο του 8 τοις εκατό:

Οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 8 τοις εκατό εάν η οικονομία συνεχίσει να δείχνει σημάδια ισχύος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων δεν έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Freddie Mac.

Πιστεύουν πραγματικά οι αξιωματούχοι της Fed ότι το σύστημά μας μπορεί να χειριστεί τόσο υψηλά επιτόκια;

Αν η Fed δεν αλλάξει πορεία, η αγορά κατοικίας θα εκραγεί εντελώς.

Και φυσικά η αγορά εμπορικών ακινήτων ήδη καταρρέει.

Το χάος που ήδη επικρατεί ασκεί τεράστια πίεση στα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα και η Fitch προειδοποιεί πως σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε σαρωτικές υποβαθμίσεις αξιολόγησης στον τραπεζικό κλάδο:

Αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ έχει πλησιάσει πιο κοντά σε μια άλλη πηγή αναταράξεων – τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της αξιολόγησης σε δεκάδες αμερικανικές τράπεζες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και την JPMorgan Chase.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την αξιολόγησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe είπε πως πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβάθμιση των τραπεζών.

Από πολλές απόψεις, νιώθω σαν να παρακολουθώ μια επανάληψη του 2008.

Οι αξιωματούχοι της Fed μπορούν να δουν ξεκάθαρα όλα όσα συμβαίνουν, αλλά απλώς επιμένουν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Ελπίζω λοιπόν να προετοιμαζόσασταν για ταραχώδεις στιγμές, γιατί τα πράγματα θα τρελαθούν.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι προετοιμασμένοι για πιο δύσκολες στιγμές. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε πως το 72 τοις εκατό των Αμερικανών δεν είναι οικονομικά ασφαλείς:

Για πολλούς Αμερικανούς, η ημέρα πληρωμής δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα. Από τον Ιούνιο, το 61% των ενηλίκων ζουν από μισθό σε μισθό, σύμφωνα με έκθεση του LendingClub. Με άλλα λόγια, βασίζονται σε αυτούς τους τακτικούς μισθούς για να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα, το 72% των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν είναι οικονομικά ασφαλείς λόγω της τρέχουσας οικονομικής τους κατάστασης και περισσότερο από το ένα τέταρτο δήλωσαν πως πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ οικονομικά ασφαλείς, σύμφωνα με έρευνα της Bankrate.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα χάσουν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της νέας οικονομικής κρίσης, και επειδή δεν έχουν κανένα είδος χρηματοοικονομικού μαξιλαριού για να βασιστούν, πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν επίσης να χάσουν τα σπίτια τους.

Τα ποσοστά παραβατικότητας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει βαθιά.

Αλλά αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Προετοιμαστείτε λοιπόν για ό,τι είναι μπροστά, γιατί αυτή η διαδρομή θα γίνει πιο ανώμαλη από εδώ.
https://www.freepen.gr/2023/08/blog-post_518.html