Πρώτο μέλημα της νές κυβέρνησης του Μαυροβουνίου η προστασία των Ορθοδόξων. Προστασία της εκκλησιαστικής περιουσίας,των δικαιωμάτων των ορθοδόξων και η παράδοση των πατέρων τα πρώτα ζητήματα που θα λύσει!

Το Μαυροβούνιο είχε εκλογές στις 30 Αυγούστου 2020, αφού δεν κατάφερε το παλιό καθεστώς να αποκτήσει την πλειοψηφία για να επανακυβερνήσει, έτσι στις 4 Δεκεμβρίου ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον καθηγητή Ζνράβκο Κριβοκάπιτς.

Ο νέος υπουργός δικαιοσύνης όπως δήλωσε βρίσκονται ήδη σε επείγουσα διαδικασία για την τροποποίηση του νόμου, που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες, πράγμα που ήταν το βασικό πρόσκομμα που έχασε τις εκλογές, η προηγούμενη αρχή.

Παρότι η διοργάνωση δημόσιας ακρόασης δεν είναι υποχρεωτική, εντούτοις ξεκίνησαν να διεξάγουν εντατικές διαβουλεύσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες, για προτάσεις και σχόλια, όπως είπε ο νέος υπουργός Λεποσάβιτς.

Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, της Ισλαμικής Κοινότητας και της Ρ/καθολικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, κ.ά., και ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νομικό κείμενο των αλλαγών.

Το κείμενο με τις τροποποιήσεις του νόμου για τις ελευθερίες στη θρησκεία θα είναι έτοιμο και τα αμφισβητούμενα άρθρα αυτής της πράξης θα έχουν διαγραφεί ή τροποποιηθεί.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου θα οριστικοποιηθούν από την νέα Κυβέρνηση στην επείγουσα διαδικασία, εντός των επόμενων ημερών και στη συνέχεια θα διαβιβαστούν στη Βουλή για ψήφιση, έγκριση.

Με αυτές τις ενέργειες εκπλήρωσε την προεκλογική υπόσχεσή τηςη νέα Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, που αποτελείται από νέους και ταλαντούχους αξιωματούχους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων, δικηγόρος και καθηγητής δρ. Βλαντιμίρ Λεποσάβιτς, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι το κείμενο των τροποποιήσεων θα ολοκληρωθεί.

Η πρόταση νόμου είναι έτοιμη και θα εγκριθεί σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία.

ASSOCIATED PRESS
Ο νέος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς

Ο νέος πρωθυπουργός καθηγητής δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς είχε δηλώσει από παλιότερα, ότι όλοι οι νόμοι που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες, ή που έχουν δημιουργηθεί με έκδηλο σκοπό την πραγματοποίηση συμφερόντων μικροκομματικών, εις βάρος των πολιτών και των θρησκευτικών κοινοτήτων, θα επανεξεταστούν, θα τροποποιηθούν και θα συμπληρωθούν, ενώ οι βλαβερές διατάξεις τους, που διαιρούν τους πολίτες θα καταργηθούν, προκειμένου να διορθωθεί η αδικία και οι ζημιές που προκαλεί ο ισχύων νόμος, για τους πολίτες και τις θρησκευτικές Κοινότητες.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι ακόμα άγνωστη, διότι η αντιπολίτευση εμπόδισε την διαδικασία διορισμού της επιτροπής και ο νέος νόμος θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Νομοθετική Επιτροπή και την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων.

Ο παλιός νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο εγκρίθηκε από το προηγούμενο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους 2019 και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιανουαρίου.

Ο νόμος ψηφίστηκε με διαμαρτυρίες και ενστάσεις, από την τότε αντιπολίτευση.

Αν και η τότε Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία ισχυρίστηκαν ότι ο νόμος εγγυάται την πλήρη θρησκευτική ελευθερία για όλους τους πιστούς και την ισότιμη θέση όλων των θρησκευτικών Κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο, καθώς και την πλήρη ελευθερία της πίστης, σε όλους τους μη πιστούς, η αντιπολίτευση τότε, διέλεγξε δυναμικά, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στο Μαυροβούνιο και οι άλλες Θρησκευτικές Κοινότητες και μεγάλο μέρος του πολιτικού κοινού, διαβλέπει ότι η όλη ενέργεια, ήταν θέμα κλασικής διάκρισης, άνισης μεταχείρισης και κατάσχεσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τρόπο που πλέον δεν αρμόζει, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει το ΕΣΔΑ.

Πέρυσι μετά από την έγκριση αυτού του άνομου νόμου, άρχισαν οι ειρηνικές πορείες και οι διαμαρτυρίες, καθώς και οι λιτανείες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, δύο φορές κάθε εβδομάδα, σε κάθε πόλη, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, από όλες τις θρησκείες.

Οι διαμαρτυρίες και οι λιτανείες ανεστάλησαν προσωρινά για ένα διάστημα, λόγω της εμφάνισης του Ιού της γρίπης, και των επιδημιολογικών μέτρων που είχαν εισαχθεί.

Συγκεκριμένα, ο νόμος καθόριζε τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας του Κράτους, πάνω σε Θρησκευτικές ιδιοκτησίες και σε κτίσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά και υπόσταση του λαού του Μαυροβουνίου.

Ορίζεται ότι όλα τα θρησκευτικά κτίρια, που αντιπροσώπευαν την πολιτιστική κληρονομιά, και ήταν ιδιοκτησία της Πολιτείας του Μαυροβουνίου πριν από το έτος 1918, τα οποία αργότερα, όπως αναφέρεται, δεν έγιναν ιδιοκτησία μιας θρησκευτικής κοινότητας, με τον νέο νόμο και τον νομικό τύπο, πλέον θα αναγνωρίζονταν μόνο ως Κρατική Ιδιοκτησία.

Τα άρθρα 62-64 του νόμου αυτού (27/12/2019), επικρίθηκαν έντονα από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου και τις άλλες θρησκευτικές Κοινότητες.

Η Εκκλησία της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ισχυρίστηκε ότι δεν της ζητήθηκε η γνώμη της, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ΕΣΔΑ και όπως προτείνει η Επιτροπή της Βενετίας και οι άλλες σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, τα τρία άρθρα 62, 63 και 64, εκπροσωπούν μια ξεχωριστή θεματική ενότητα και υποβλήθηκαν με την ίδια αντι-νομική στάση και κατάφωρη παραβίαση των εφαρμοστέων κανονισμών και της πάγιας νομολογίας του Μαυροβουνίου, για ακατάλληλη συμπερίληψη ζητημάτων ιδιοκτησίας, στο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μητροπολίτης ως καθηγητής Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκός τότε πρότεινε τη διαγραφή και των τριών αυτών άρθρων και την αντικατάστασή τους με μια καλύτερη, νομικά σαφέστερη και δικαιότερη διατύπωση.

Γιατί εάν θα εφαρμόζονταν τότε, όπως είπε, θα γινόταν διάκριση και άνιση μεταχείριση εις βάρος των πιστών και της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας σε σχέση με τις άλλες Εκκλησίες ή Θρησκευτικές Κοινότητες.

Η αποσαφήνιση των διατάξεων ήταν αναγκαία, όπως επεσήμανε, γιατί αυτός ο νόμος, όπως θα ήταν, δεν προέβλεπε την υποχρέωση εγγραφής ουδενός, ούτε γινόταν γνωστή στην Εκκλησία, η έννοια της υποχρεωτικής εγγραφής, όπως γινόταν σε προηγούμενες πρακτικές στη νομοθεσία του Μαυροβουνίου.

Παρά τους ασαφείς ισχυρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν υπήρχε καμία έννοια νομιμότητας.

Ο Λαός του Μαυροβουνίου αντιδρούσε συνέχεια με πορείες και διαμαρτυρίες. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ επεσήμαναν ότι η ρύθμιση των θρησκευτικών δικαιωμάτων, είναι εσωτερικό ζήτημα κάθε Χώρας, και υπό την έννοια αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία ειδική αρμοδιότητα.

SAVO PRELEVIC VIA GETTY IMAGES
28 Δεκεμβρίου 2020 Διαδηλωτές αντιδρούν στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ συνεχίζει την θητεία του ως πρόεδρος του Κράτους, παρότι το κόμμα του έχασε τις εκλογές, με πρόσφατη δήλωσή του, σε φόρουμ, υποστηρίζει ότι: η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απειλεί την κυριαρχία του Μαυροβουνίου, ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Στο φόρουμ «ToBeSecure», που διοργανώθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία και στο οποίο συμμετείχαν και οι ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου και της περιοχής, στην Ποντγκόριτσα.

Είπε, ότι, από τη δεκαετία του 1990 έως το 2006, το Μαυροβούνιο κατάφερε να διαφυλάξει την ειρήνη και να ενισχύσει τη διεθνή αρμονία: γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ, παρόλο που το Μαυροβούνιο είναι μια Χώρα που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ, τη δεκαετία του 1990, και πρόσθεσε, ότι το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει, να αναπτύσσεται οικονομικά, ανεξάρτητα από την αλλαγή της Κυβέρνησης, αυτό θα γίνει προτεραιότητα.

Πρόσθεσε, ο πρόεδρος, ότι, η Ρωσία επιτίθεται σε μια ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και ότι ο κόσμος χρειάζεται το ΝΑΤΟ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, είπε: η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν μεγάλη πρόκληση για το Μαυροβούνιο, είναι οι κύριες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο στο μέλλον, απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσουν σωστά τα θεσμικά όργανα και θα πρέπει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις μέσω της πολιτικής βούλησης.

Η νέα Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο Λαό, τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και οι πολίτες αναμένουν, ότι θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση.

Ενώ ο επίσκοπος Ιωαννίκιος και τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, δήλωσε δημόσια στα ΜΜΕ, για τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, ως εξής: Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είπε την Αλήθεια και Εσείς είστε στο ψέμα! Είσθαι ένας άνθρωπος χωρίς βασική γνώση της ιστορίας, του οποίου η πίστη και οι πνευματικές αξίες είναι άγνωστες κατηγορίες, που παρενόησε την εκκλησιολογία του ευλογημένου μακαριστού Μητροπολίτη μας.

Στηριζόμενος στον Άγιο Απόστολο Παύλο, ο Μητροπολίτης συχνά τόνιζε ότι η Εκκλησία, δεν θα πρέπει να είναι εγκλωβισμένη σε εθνικό, πολιτειακό ή άλλο γήϊνο πλαίσιο.

Εσείς, ένας άνθρωπος, που έχει, παράνομη αποκτηθείσα περιουσία στο Μαυροβούνιο και πέραν αυτού, θέλει τώρα να ελέγξει, το πώς η Εκκλησία έχει αποκτήσει την περιουσία της, στους τελευταίους οκτώ αιώνες, δήλωσε, με πικρία, ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος, με τη σκληρή απάντησή του, στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου. Τονίζοντας, σαν να μην υπάρχει τίποτα, κι ενώ όλοι είναι ίσοι, ενώπιον του νόμου, εκτός από τον πρόεδρό μας, γι’ αυτόν, ο νόμος, είναι, ό,τι η καρδιά του επιθυμεί.

Ενώ, ο μακαριστός Μητροπολίτης μας μίλησε για Οικουμενική και Καθολική Ενότητα υπό τον Παντοδύναμο Θεό, για την Εκκλησία, ο πρόεδρος, ίσως σκέφτηκε ένα σχίσμα στην Εκκλησία, που θα τον οδηγούσε σε ένα παράδεισο, να τον κάνει μαριονέτα του κόμματός του, και της ιδεολογίας του.

Είναι σαφές, ότι καλλιεργώντας μια τέτοια πρόθεση, στην καρδιά του, δεν θα μπορούσε να διδαχθεί, ούτε, το πρώτο αρχάριο μάθημα σε θεολογικές σπουδές.

Παρανόησε, επίσης, ότι η ίδρυση του Επισκοπικού Συμβουλίου πρότασης του 2006 ήταν ένα βήμα προς το διασαφισμό της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, χωρίς να συνειδητοποιήσει, ότι το πρώτο καθήκον αυτού του Συμβουλίου, θα ήταν να διατηρήσει την Ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Δεδομένου ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης, πρότεινε την ίδρυση του προαναφερθέντος Συμβουλίου, συνέβαλε σημαντικά στην Ενότητα της Εκκλησίας, με αυτήν την κίνηση, καθώς και στη συνολική δραστηριότητα. Αλλά ποτέ για το σχίσμα και το διαχωρισμό από το θρόνο του Αγίου Σάββα. Ποτέ και σε καμία περίπτωση.

Το λάθος τους ήταν ότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν την Εκκλησία και ανθρώπους, όπως το μακαριστό Μητροπολίτη μας, τονίζει ο επίσκοπος Ιωαννίκιος, του Νίκσιτς, όπου η πόλη καταγωγή του νέου πρωθυπουργού καθηγητή Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

Μιλώντας πρόσφατα στο πρωϊνό πρόγραμμα της τηλεόρασης «Νέα», η νέα Υπουργός Υγείας, ιατρός πνευμονολόγος τ.δ/ντρια, Έλενα Μποροβίνιτς – Μπόϊοβιτς, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν το νέο μέτρο που απαγορεύει την επαφή και οποιαδήποτε φυσική επαφή με αντικείμενα κοινής χρήσης ισχύει, επίσης για την λαβίδα για την Θεία Κοινωνία, είπε ότι οι νόμοι δεν οφείλουν να αναφέρονται στην Θεία Κοινωνία, γιατί πρόκειται για το Άγιο Μυστήριο, και που αφήνεται στους Επισκόπους και στους Ιερείς να αποφασίζουν για τέτοια θέματα.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Μοντενέγκρο 10 Φεβρουαρίου 2021 – Η υπουργός Υγείας της χώρας ανακοινώνει νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας

Πάντως οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την αστυνομία είναι οι θρησκευτικές τελετές με την ταυτόχρονη παρουσία πιστών σε ένα θρησκευτικό κτίριο θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα χώρου ανά άτομο.

Οι θρησκευτικές κοινότητες υποχρεούνται να ορίσουν ένα ή περισσότερα άτομα που θα ελέγχουν εάν τα άτομα φορούν προστατευτικές μάσκες και θα σέβονται το μέτρο της ελάχιστης φυσικής απόστασης, όταν θα εισέρχονται και θα παραμένουν σε θρησκευτικούς χώρους.

Στην είσοδο-έξοδο από θρησκευτικούς χώρους, θα υπάρχει απολύμανση των χεριών. Ενώ απαγορεύεται η επαφή ή η φυσική επαφή με αντικείμενα κοινής χρήσης.

Οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να μεταδίδουν δραστηριότητες όποτε είναι δυνατόν μέσω ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων ή με άλλο τρόπο, που θα επιτρέπει στους πιστούς, να παρακολουθούν τις θρησκευτικές δραστηριότητες και δίχως να πηγαίνουν τακτικά στις θρησκευτικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2020, ίσχυσαν μέτρα που απαγόρευαν στους πιστούς να παρευρεθούν σε λατρευτικές συνάξεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη πολλών, παραβίαζαν το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου και το εγγυημένο δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία.

Η νέα Κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει μεγάλο μέρος από τον μηχανισμό της λειτουργίας του Κράτους και θα κάνει διαγωνισμό για τη θέση διευθυντή της Αστυνομικής Διοίκησης, που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να αφήσει στις υπηρεσίες κάποια στελέχη.

Τα ζητήματα αυτά όπως της λήξης της εντολής του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης καθορίζεται από το Νόμο περί Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Υπαλλήλων του Μαυροβουνίου και θα διοριστεί από την Κυβέρνηση μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σεργκέι Σεκούλοβιτςδικηγόρου και αναλυτή.

Το Ενωμένο ψυχικά πλέον Μαυροβούνιο είναι περήφανο για τη συμβολή του στην ιστορική νίκη, επί της καταστροφικής πολιτικής, της παλιάς Κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει, η πλειοψηφία του.

Υποστήριξαν την Κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να ρωτήσουν για το προσωπικό της, πιστεύοντας ότι ο βασικός στόχος της είναι να θεραπεύσει το Κράτος και να αδυνατίσει το νεποτιστικό κόμμα, ήταν η ιερή προσδοκία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων.

Η πολιτική δεν θα πρέπει να είναι κρησφύγετο, ούτε πιάτσα υπερτονίζουν. Ωστόσο, δεν θα είμαστε αδρανείς, λέγει ο ιατρός Ντομπρίτσανιν, η πολιτική είναι τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης, θα θυμόμαστε πάντα, πρώτα απ’ όλα, κι ειδικά εσείς όσοι ονειρευόσασταν και περιμένατε τη νίκη εδώ και δεκαετίες.

Η νέα Κυβέρνηση έχει αναλάβει με δώδεκα υπουργούς την αναβάθμιση του νέου Κράτους Δικαίου και σίγουρα είναι αποφασισμένη γι’ αυτό, για κόπους και με δυνατότητες που οι νέοι και αξιόλογοι υπουργοί της διαθέτουν.

Ας ευχηθούμε στα δυτικά Βαλκάνια όπου και το Μαυροβούνιο ανήκει να πρυτανεύσει η σοφία και η σύνεση για το καλό του λαού τους και για την εύρυθμη λειτουργία ενός Κράτους Δικαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή