Πρωτοφανής δήλωση Rutte που αποκαλύπτει την απογοήτευσή του: Το ΝΑΤΟ σε σημείο ιστορικής κατάρρευσης - Κοινωνικό κράτος τέλος, όλα τα χρήματα για όπλα και Ουκρανία

Πρωτοφανής δήλωση Rutte που αποκαλύπτει την απογοήτευσή του: Το ΝΑΤΟ σε σημείο ιστορικής κατάρρευσης – Κοινωνικό κράτος τέλος, όλα τα χρήματα για όπλα και Ουκρανία

Πρωτοφανής δήλωση Rutte που αποκαλύπτει την απογοήτευσή του: Το ΝΑΤΟ σε σημείο ιστορικής κατάρρευσης – Κοινωνικό κράτος τέλος, όλα τα χρήματα για όπλα και Ουκρανία

Πρωτοφανής δήλωση Rutte που αποκαλύπτει την απογοήτευσή του: Το ΝΑΤΟ σε σημείο ιστορικής κατάρρευσης - Κοινωνικό κράτος τέλος, όλα τα χρήματα για όπλα και Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν», ιδίως σε σχέση με τη βορειοατλαντική Συμμαχία
Σε μια πρωτοφανή ομολογία ήττας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, παραδέχθηκε ότι θεωρεί την κατάσταση ασφαλείας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «τη χειρότερη που έχει δει στη ζωή του», μιλώντας στο ευρωπαϊκό γραφείο του Carnegie Endowment.
«Η κατάσταση ασφαλείας είναι η χειρότερη που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί και στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με τον Rutte, η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται σε «υπαρξιακή αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν» από τη Συμμαχία.
Ειδικότερα, στην ομιλία του στο Carnegie Endowment for Europe, δήλωσε ότι «παρά τις καλύτερες προσπάθειες των Ουκρανών φίλων του ΝΑΤΟ», η Ρωσία «ανακτά τη δύναμή της πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζε το ΝΑΤΟ και μαθαίνει γρήγορα από τα λάθη της».
Ενώ την ίδια στιγμή, ομολόγησε ότι η Κίνα «παράγει όπλα 5-6 φορές πιο γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Rutte κάλεσε σε άμεση στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Μην σπαταλάτε για… το κοινωνικό κράτος – Πρέπει να αυξήσετε τις αμυντικές δαπάνες»

Επιπλέον, για πρώτη φορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, πρότεινε τη διοχέτευση μέρους των κονδυλίων που προορίζονται για συντάξεις και κοινωνικές παροχές στην Ευρώπη για την παραγωγή όπλων, καθιστώντας σαφές ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.
Τη θέση αυτή ανέπτυξε κατά την ομιλία του στο ευρωπαϊκό γραφείο του Carnegie Endowment.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ευρωπαϊκές χώρες «δαπανούν το ένα τέταρτο των χρημάτων τους για συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των χρημάτων για να οικοδομήσουν μια ισχυρή άμυνα».
Ο Rutte δήλωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι η Συμμαχία «κατάφερε να κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο όταν δαπανούσαμε σημαντικά περισσότερο από το 3% για την άμυνα».
Σημειώνεται ότι  είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ένας Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προτείνει τη χρήση κοινωνικών κονδυλίων για τις στρατιωτικές ανάγκες της Συμμαχίας.

Πληρωμένη απάντηση Zakharova σε Rutte και ΝΑΤΟ: Μειώστε τη σύνταξη του Stoltenberg, αν θέλετε να στηρίξετε τον Zelensky

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova πρότεινε στο ΝΑΤΟ να περικόψει το ένα τέταρτο των συντάξεων του πρώην Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Jens Stoltenberg και άλλων «συνταξιούχων» διπλωματών της Δύσης, προκειμένου με αυτά τα χρήματα να … ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας.
Η εκπρόσωπος της Μόσχας σχολίασε στην πρόσφατη πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte για την ανακατεύθυνση μέρους των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Ευρώπη για την παραγωγή όπλων, με δήλωσή της στο κρατικό πρακτορείο Tass.
«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να περικόψει το ένα τέταρτο των συντάξεων των πρώην στελεχών του: του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, του πρώην Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Javier Solana και όλων των υπολοίπων», σε προδήλως καυστικό τόνο η Zakharova.
Επισημαίνεται ότι, προηγουμένως σε μια σοκαριστική του δήλωση, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υποστήριξε τη μείωση κονδυλίων που διοχετεύονται στο κοινωνικό κράτος ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, ώστε τα κράτη του ΝΑΤΟ να καταφέρουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 3% των ΑΕΠ τους.

Οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν τον θάνατό τους συγκροτώντας αμυντικό Ταμέιο 500 δισ. ευρώ 

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη αυμφωνία με τις δηλώσεις και την εν γένει γραμμή Rutte-NATO, οι χώρες της ΕΕ συζητούν τη δημιουργία κοινού αμυντικού ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ  ενόψει της επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η απειλή του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν επενδύουν αρκετά σε εξοπλισμούς έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εξετάσουν πιο ριζικές επιλογές χρηματοδότησης της άμυνάς τους, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού, ο οποίος παραδοσιακά απορρίπτεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
Ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται πλέον στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού οχήματος για την άμυνα, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα υποστηριζόμενα από εθνικές εγγυήσεις των συμμετεχουσών χωρών, και όχι από την ΕΕ ως σύνολο – δηλαδή θα βαραίνουν τους Έλληνες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς κ.ο.κ.
(Σημειωτέον, το χρέος κεντρικής διοίκησης της Ελλάδος, η μοναδική αποτύπωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, που δεν εμπίπτει σε δημιουργική λογιστική, ξεπερνά τα 410 δισ. ευρώ και βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετατρέπεται σε fund χρηματοδότησης του Zelensky

Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοδοτικό μοντέλο, το οποίο θα είναι ανοιχτό και σε μη κράτη-μέλη της ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, κερδίζει έδαφος μεταξύ μιας ομάδας κρατών-μελών της ΕΕ, όπως δήλωσαν πέντε άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις στη Financial Times.
Ενώ ο ακριβής στόχος δανεισμού δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι θα πρέπει να είναι πάνω από τα 500 δισ. ευρώ.
Η Ευρώπη εδώ και καιρό αναζητά τρόπους να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για να στηρίξει την Ουκρανία και να προετοιμαστεί για την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Trump, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν θα προστατεύσουμε» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «αν δεν πληρώνουν».
Η ΕΕ έχει εξετάσει διάφορους τρόπους χρηματοδότησης επιπλέον έργων, και το διακυβερνητικό ταμείο έχει αναδειχθεί ως η πιο φιλόδοξη επιλογή που εξετάζεται.
Τα σχέδια έχουν τεθεί ενώπιον του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά το Λονδίνο δεν έχει δεσμευτεί ακόμη για οποιαδήποτε συμμετοχή, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Ένας ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος που γνωρίζει την πρωτοβουλία χαιρέτισε τη φιλοδοξία αυτή ως «ενθαρρυντικό» σημάδι αποφασιστικότητας.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα κληθεί να παίξει σημαντικό τεχνικό ρόλο, βοηθώντας στη διαχείριση του ειδικού οχήματος (SPV) και στις λειτουργίες του θησαυροφυλακίου.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προτάσεις για έκδοση «ευρωομολόγων» για την άμυνα -κοινό δανεισμό στον οποίο οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται- η συμμετοχή στο ταμείο θα είναι προαιρετική και ανοιχτή σε μη κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι περιορισμοί της ΕΕ για τη χρήση κοινών ταμείων για στρατιωτικούς σκοπούς δεν θα ισχύουν, και τα κράτη-μέλη που είναι στρατιωτικά ουδέτερα, όπως η Αυστρία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος, θα μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να θέτουν βέτο στο σχέδιο.

www.bankingnews.gr