Πρωτοφανής εξέλιξη – Οι ρώσοι κατέστρεψαν δύο HIMARS μέσα σε 60 δευτερόλεπτα – Διέλυσαν όλα τα Leopard 2

Σχεδόν όλα τα γερμανικά Leopard 2 έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξελιχθεί, έμαθαν από τα λάθη στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και πλέον έχουν τελειοποιήσει τις στρατηγικές τους…
Στο πλαίσιο αυτό κατέστρεψαν όχι απλά τους εκτοξευόμενους πυραύλους αλλά το ίδιο το σύστημα HIMARS, το οποίο είναι αυτοκινούμενο πυροβολεί και αποχωρεί, οι ρώσοι κατάφεραν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα να εξουδετερώσουν δύο συστήματα HIMARS δηλαδή σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων.
Επίσης όπως και οι Γερμανοί αναγνωρίζουν σχεδόν όλα τα Leopard 2 που εστάλησαν και παρουσιάστηκαν ως θαυματουργά όπλα είναι κατεστραμμένα, αυτό αποτελεί μεγάλη εξέλιξη… πρωτοφανές πραγματικά

Οι ρώσοι κατέστρεψαν δύο HIMARS μέσα σε 60 δευτερόλεπτα

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η Ρωσία ανέφερε ότι είχε εξουδετερώσει τρεις εκτοξευτές MLRS, συμπεριλαμβανομένων δύο HIMARS και ενός Alder MLRS, κοντά στο Selidovo (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk) και στο Glubokoye (περιοχή Kharkiv).
Την 1η Ιανουαρίου 2024, το κανάλι Military Informant Telegram δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα HIMARS που μόλις είχε εκτοξεύσει τις ρουκέτες να δέχεται πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους διασποράς πυρομαχικών κοντά στην Konstantinovka.
Ο εκτοξευτής φέρεται να καταστράφηκε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία μπόρεσε να χτυπήσει το HIMARS πριν προλάβει να αποσυρθεί από την περιοχή εκτόξευσης, κάτι που από μόνο του είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα λόγω των προκλήσεων με τα HIMARS.

Προκλήσεις καταστροφής HIMARS

Το HIMARS είναι βελτιστοποιημένο για στόχευση και εκτόξευση. Το τροχοφόρο όχημα φέρει ένα μονό σύστημα με 6 πυραύλους GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με μέγιστη εμβέλεια κρούσης περίπου 90 χλμ.
Οι εξαιρετικά ακριβείς κατευθυνόμενοι πύραυλοι SATNAV και INS μπορούν να εμπλακούν σε στόχους υψηλής αξίας 40 χλμ πίσω από τις αντίπαλες γραμμές, ακόμη και όταν εκτοξευθούν από την ασφάλεια ενός σημείου 50 χλμ πίσω από την πρώτη γραμμή, εκτός της εμβέλειας των περισσότερων ρωσικών drones καμικάζι και συστημάτων MLRS.
Ο χρόνος που χρειάζεται ένα HIMARS για να εκτοξεύσει όλους τους πυραύλους του ταξινομείται και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των ρουκετών που χρησιμοποιούνται, τη σειρά βολής και τις επιχειρησιακές διαδικασίες του πληρώματος.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκτόξευση όλων των πυραύλων και των ρουκετών είναι μικρότερος από το άθροισμα του χρόνου πτήσης προς τον στόχο των πυραύλων GMLRS, ο χρόνος που χρειάζεται ένα ραντάρ εντοπισμού όπλων για να επεξεργαστεί την τροχιά των πυραύλων και να αναμεταδώσει τις συντεταγμένες!

Το ρωσικό Tornado-S MLRS

Το ρωσικό Tornado-S MLRS έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους SATNAV 300 mm, και πυραύλους κατευθυνόμενους από το INS, με ενιαίες κεφαλές ή κεφαλές διασποράς, σε βεληνεκές άνω των 100 χλμ.
Ωστόσο, , μέχρι να φτάσουν οι πύραυλοι Tornado-S στο σημείο εκτόξευσης, το τροχοφόρο HIMARS θα είχε φτάσει σε ασφαλές σημείο.
Και όλα αυτά σε ένα λεπτό δηλαδή 60 δευτερόλεπτα…

Πως το κατέφεραν οι ρώσοι;

Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν πριν οι ρουκέτες HIMARS φτάσουν στην περιοχή στόχο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο απόκρισης και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο διαφυγής HIMARS.
Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι το εξής πως εντόπισαν οι Ρώσοι το σημείο εκτόξευσης χωρίς να χρησιμοποιήσουν ένα ραντάρ εντοπισμού όπλων, το οποίο υπολογίζει το κατά προσέγγιση σημείο εκτόξευσης;
Είναι πολύ πιθανό ότι οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από ένα ρωσικό σύστημα αναγνώρισης και οι ακριβείς συντεταγμένες εκτόξευσης μεταδόθηκαν αμέσως στο ρωσικό MLRS.
Εάν η Ρωσία έχει πλέον αποκτήσει τα μέσα για να ανιχνεύσει την κεφαλή ενός πυραύλου GMLRS, ο αντίκτυπος στη μελλοντική πορεία της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) θα είναι πολύ σημαντικός.

Πιθανόν να παίζει ρωσικό σύστημα αναγνώρισης;

Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν πολλά εναέρια συστήματα ικανά να ανιχνεύουν εκτοξεύσεις πυραύλων HIMARS και να κάνουν υπόδειξη επίγειων συστημάτων πυρός.
Αυτά περιλαμβάνουν το αναγνωριστικό αεροσκάφος Tu-214R, τα drones Orion MALE και, τέλος, τον δορυφορικό αστερισμό EKS Kupol.
Το Tu-214R έχει σχεδιαστεί για ηλεκτρονική και οπτική κατασκοπεία.
Διαθέτει σύμμορφο ραντάρ AESA και οπτοηλεκτρονικό σύστημα υψηλής ανάλυσης για την ανίχνευση επίγειων στόχων.
Το οπτοηλεκτρονικό σύστημα φέρεται να είναι ικανό να αναγνωρίζει στόχους.
Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε επιχειρησιακά ως μέρος του πολέμου τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η Ρωσία είχε αρχικά περιορισμένο απόθεμα, αλλά είναι πιθανό ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών να έχει αυξηθεί.

Το ρωσικό drone Orion MALE είναι μια ικανή πλατφόρμα ραντάρ και οπτικής αναγνώρισης.
Η Ρωσία σοφά δεν σπατάλησε την πλατφόρμα για ένοπλη επίθεση εκθέτοντας την στα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Είναι πιθανό η Ρωσία να διαθέτει πλέον επαρκή απόθεμα Orion για να επιτηρεί 24×7 το μέτωπο της μάχης κοιτάζοντας βαθιά στην ουκρανική επικράτεια, ενώ παραμένει εκτός εμβέλειας ουκρανικών συστημάτων AD.
Το drone έχει 24ωρη αντοχή και πτώσεις σε περίπου 20.000 πόδια.

Τέλος, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου EKS Kupol (Dome) της Ρωσίας πιθανότατα έχει την ικανότητα να ανιχνεύει κεφαλές πυραύλων GMLRS κατά την εκτόξευση.
Το σύστημα Kupol διαθέτει επί του παρόντος 6 δορυφόρους Tundra εξοπλισμένους με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες IRS σε τροχιές Molniya (άκρως ελλειπτικές).
Ο αστερισμός, ο οποίος αναμένεται να προσθέσει 3 έως 4 επιπλέον δορυφόρους, μπορεί να παρακολουθεί εκτοξεύσεις πυραύλων, σε 24ωρη βάση

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τέτοιες εκτοξεύσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτή η ικανότητα είναι πιθανό να βελτιωθεί με τον καιρό!

Το Tu-214R
Tupolev-Tu-214R.jpg

Σχεδόν όλα τα γερμανικά Leopard 2 έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία

Ένας εξέχων Γερμανός βουλευτής και βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις χορηγήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ο Sebastian Schäfer, αποκάλυψε ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 που προμήθευσε η Γερμανία στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος σε λειτουργία.
Σύμφωνα με τον Schäfer, η κύρια αιτία πίσω από αυτό το έλλειμμα είναι η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών που απαιτούνται για επισκευές.
Ο Schäfer, οικονομολόγος και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποίησε πρόσφατα τις ανησυχίες του σε μια επιστολή, προτρέποντας τους κατασκευαστές όπλων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη διαδικασία επισκευής και να επισπεύσουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard, ανέφερε το Der Spiegel.
Η έλλειψη ανταλλακτικών οδήγησε στο να παραμείνουν λειτουργικά στην Ουκρανία μόνο ένας «πολύ μικρός αριθμός» των αρχικώς παραδοθέντων αρμάτων μάχης Leopard, όπως τόνισε ο Schäfer.

«Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα κύρια άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία».
Η Γερμανία εξουσιοδότησε έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό να στείλει έναν μεγάλο στόλο, συμπεριλαμβανομένων 88 τανκς Leopard 1 και περίπου 80 τανκς Leopard 2, απαντώντας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου Zelensky για εκσυγχρονισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Επιπλέον, προτού η Γερμανία δεσμευτεί να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής εταιρείας Rheinmetall τόνισε την ανάγκη διάλυσης και ανακατασκευής των αποθεμάτων των αρμάτων Leopard 1 και Leopard 2.
Εκτός αυτού, οι αναφορές υποδεικνύουν ότι πολλά από τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που παρείχε η Γερμανία υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της μάχης, αντανακλώντας την ένταση και την εκτεταμένη διάρκεια της μάχης.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον δεύτερο χειμώνα της σύγκρουσης, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη χρήση των αρμάτων μάχης Leopard 2.
Αντί για επιθετικούς ελιγμούς, αυτά τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται πλέον αμυντικά ως πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.
Αυτή η προσαρμογή ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη στροφή της Ουκρανίας προς μια πιο αμυντική στάση, επιχειρώντας να κρατήσει θέσεις ενάντια στις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις.
LEOPARD-2.jpg

www.bankingnews.gr