Ψηφιακά νομίσματα: Ο πρόδρομος ενός ακραίου κοινωνικού ελέγχου

Γράφει η Μαρία Δεναξά, Δημοσιογράφος

Το ψηφιακό πορτοφόλι και το ψηφιακό νόμισμα CBDC, θα ήταν μια πρόοδος για την ανθρωπότητα αν δεν επρόκειτο για ένα συγκεντρωτικό σύστημα ακραίου κοινωνικού ελέγχου και υποδούλωσης, σε παγκόσμια κλίμακα.

Πίσω από την επικοινωνιακή χειραγώγηση, όταν το ψηφιακό χρήμα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδους συναλλαγών, η ελευθερία θα πάψει να θεωρείται ύψιστο ιδανικό του πολίτη και θα εκλαμβάνεται ως πίστωση δικαιωμάτων, σε έναν κόσμο ολοένα και πιο δυστοπικό.

Το ότι το ψηφιακό νόμισμα CBDC, η ψηφιακή ταυτότητα και γενικά η ψηφιακή διακυβέρνηση θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και αποτελεσματικότερη, δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα.

Μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης το ψηφιακό νόμισμα CBDC, θα είναι ένα εργαλείο εκβιασμού, όπου η ατομική ελευθερία και η ανωνυμία θα αποτελούν παρελθόν σε κοινωνίες όπου οι πολίτες θα έχουν υποχρεώσεις κι όχι δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων, όταν τα μετρητά θα καταργηθούν, τα χρήματα που θα κερδίζετε θα μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να δαπανηθούν μόνο για συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένη απόσταση ή θα έχουν ημερομηνία λήξης.

πηγή
simeiakairwn.wordpress.com