Ψυχρολουσία στις ΗΠΑ με παταγώδη αποτυχία υπερηχητικού πυραύλου - Πραγματικό φιάσκο η δοκιμή εκτόξευσης του Dark Eagle

Ψυχρολουσία στις ΗΠΑ με παταγώδη αποτυχία υπερηχητικού πυραύλου – Πραγματικό φιάσκο η δοκιμή εκτόξευσης του Dark Eagle

Ψυχρολουσία στις ΗΠΑ με παταγώδη αποτυχία υπερηχητικού πυραύλου – Πραγματικό φιάσκο η δοκιμή εκτόξευσης του Dark Eagle

Ο «Dark Eagle» (Σκοτεινός Αετός) του αμερικανικού στρατού, ένα επίγειο υπερηχητικό όπλο, απέτυχε παταγωδώς, αναγκάζοντας το Πεντάγωνο σε εντυπωσιακή απόπειρα συγκάλυψης.
Οι ΗΠΑ μόλις δοκίμασαν ένα νέο υπερηχητικό όπλο αλλά αρνούνται να αποκαλύψουν εάν η δοκιμή ήταν επιτυχημένη ή όχι.
Δεν διευκρινίζουν καν ποιο σύστημα δοκίμασαν ή αν υπήρξε πραγματική εκτόξευση, καθώς ο αμερικανικός στρατός συχνά εκτελεί δοκιμές εδάφους και τις παρουσιάζει ως «επιτυχείς εκτοξεύσεις όπλων».
Ο «Dark Eagle» (Σκοτεινός Αετός) του αμερικανικού στρατού, ένα επίγειο υπερηχητικό όπλο, απέτυχε παταγωδώς, αναγκάζοντας το Πεντάγωνο σε εντυπωσιακή απόπειρα συγκάλυψης.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να είναι έτοιμο το όπλο τους επόμενους δύο μήνες, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο Στρατός και το Ναυτικό των ΗΠΑ εκτελούν ένα κοινό πρόγραμμα Υπερηχητικών Όπλων μεγάλης εμβέλειας (LRHW) που στοχεύει στην εξοικονόμηση κόστους χρησιμοποιώντας ένα κοινό όχημα υπερηχητικής ολίσθησης – Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB).
Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός απλά δεν μπορεί να κάνει κτήμα του τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την κατασκευή ενός επιχειρησιακού όπλου.
Εκτός από δεκάδες αποτυχίες, υπάρχουν και τακτικές ακυρώσεις δοκιμών (μόλις το 2023 έγιναν τρεις).

Πέπλο μυστηρίου για να κρυφτεί το κάζο – Μάλλον στις 25/7 η αποτυχημένη εκτόξευση

Τον Ιούλιο 2023, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι υποτίθεται πως διεξήγαγε μια «επιτυχή δοκιμή» του C-HGB που σχεδιάστηκε τόσο για το «Dark Eagle» του Στρατού των ΗΠΑ όσο και για το IRCPS (Intermediate Range Conventional Prompt Strike) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του, παρατηρεί ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Πηγές του αμερικανικού στρατού αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής.
Η τελευταία δοκιμή του άγνωστου υπερηχητικού όπλου αφήνει πολλά περιθώρια, με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ να λέει στο The War Zone ότι «αυτή η δοκιμή ήταν ένα ουσιαστικό σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής υπερηχητικής τεχνολογίας».
Η πηγή αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς ημερομηνίας, η οποία εικάζεται ότι είναι η 25η Ιουλίου. Σε συνδυασμό με δημόσιες ειδοποιήσεις και χρησιμοποιώντας διαδικτυακό λογισμικό παρακολούθησης πτήσεων, οι παρατηρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όπλο εκτοξεύτηκε από το Cape Canaveral ακριβώς στις 25 Ιουλίου.
Η παρουσία αρκετών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της NASA που παρακολουθούσαν τη δοκιμή εκείνη την ημέρα στηρίζει επίσης αυτή την υπόθεση.
Οι παρατηρητές και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ως επί το πλείστον ότι το εν λόγω όπλο ήταν πράγματι το LRHW εξοπλισμένο με το C-HGB.
supersonic.jpg
Αντίγραφο του ρωσικού Avangard

Αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ρητά από τον αμερικανικό στρατό, οι προηγούμενες ματαιωθείσες δοκιμές του «Dark Eagle» υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν στο Cape Canaveral.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πιστό αντίγραφο του ρωσικού «Avangard» HGV (υπερηχητικό όχημα ολίσθησης) αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα και βεληνεκές.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να είναι ακόμη σε θέση να κατασκευάσουν ακόμη ένα επιχειρησιακό υπερηχητικό όπλο.
Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) επέκρινε επανειλημμένα το Πεντάγωνο για την ανικανότητά του και προειδοποίησε για πολυάριθμες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.
Ο αμερικανικός στρατός προχωρά τακτικά και αποτυγχάνει να εισαγάγει νέα οπλικά συστήματα.
avangard.jpg
Δεκαετίες πίσω οι ΗΠΑ στα υπερηχητικά όπλα

Το 2021 επανενεργοποίησε πυραυλικές μονάδες που ήταν αδρανείς από τον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο και ανέπτυξε εκτοξευτές «Dark Eagle» χωρίς πυραύλους, αναμένοντας ότι το όπλο θα είναι έτοιμο σε μήνες.
Ωστόσο, έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πύραυλος δεν θα είναι έτοιμος πριν από το 2026 (στο καλύτερο σενάριο).
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ υστερούν πλέον όχι μόνο πίσω από την Κίνα, αλλά ακόμη και από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται στο ότι διάφορες αμερικανικές εταιρείες αρνούνται να συνεργαστούν και να μοιραστούν δεδομένα.
Όσο για την κατωτερότητα των ΗΠΑ έναντι των ρωσικών υπερηχητικών όπλων, αυτή μετριέται πλέον σε δεκαετίες, γεγονός που ούτε οι δυτικοί ειδικοί δεν αρνούνται.
Ωστόσο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας μιλά τακτικά για τα σχέδια του αμερικανικού στρατού να «κυριαρχήσει στα υπερηχητικά όπλα» με πυραύλους όπως ο «Dark Eagle», παρόλο που το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει μια επαληθεύσιμη επιτυχή εκτόξευση.
Ο στρατός των ΗΠΑ επιμένει ότι το όπλο θα φτάσει ταχύτητες τουλάχιστον 17 Mach και βεληνεκές περίπου 2.800 χιλιομέτρων.
Αυτό εμπίπτει στους προηγουμένως απαγορευμένους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τώρα στη Γερμανία, πυροδοτώντας μια άλλη κρίση πυραύλων τύπου Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, εκτός από τα κανονικά συστήματα όπως το «Typhoon», οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν προηγμένα υπερηχητικά όπλα του 21ου αιώνα, εν μέρει επειδή χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες τεχνικές, όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές.
Τόσο ο στρατός όσο και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι πλέον αβέβαιοι για το πότε (ή εάν) το LRHW ή το IRCPS θα μπορούσαν να τεθούν σε επιχειρησιακή υπηρεσία. Οι τρεις προηγούμενες αποτυχίες δοκιμών αποδίδονταν στον εκτοξευτή και όχι στον ίδιο τον πύραυλο.
eagle.JPG
Μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ με τα προηγμένα όπλα

Την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί δοκιμάζουν συνεχώς υπερηχητικές αποτυχίες τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα συνεχίζουν να πλήττουν δυνάμεις και εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την απόκτηση προηγμένων όπλων εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυραύλους.
Τα μακροχρόνια προβλήματα με το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Σύμπλεγμα των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία σχεδιασμών ακόμη και βασικών βαλλιστικών πυραύλων.
«Πριν από περίπου μισή δεκαετία, υποστήριξα ότι το Πεντάγωνο είναι περίπου 15-20 χρόνια πίσω από τη Μόσχα στις υπερηχητικές τεχνολογίες και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοιο όπλο πριν από το 2030» επισημαίνει ο Bosnic.
«Αν και πολλοί πίστευαν ότι μια τέτοια πρόγνωση ήταν πολύ τραβηγμένη εκείνη την εποχή, φαίνεται ότι αυτό το σενάριο είναι πιο πιθανό από ποτέ. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τουλάχιστον 6 αποτυχίες», συνεχίζει ο στρατιωτικός αναλυτής.
«Για χρόνια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να πείσουν Ρώσους επιστήμονες να πουλήσουν τα μυστικά τους ή ακόμα και να τους στρατολογήσουν για να βοηθήσουν τα προγράμματα των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τέτοιες προσπάθειες ήταν μάταιες ως επί το πλείστον, αλλά η Ουάσινγκτον δεν έχει πολλές επιλογές.
Εν τω μεταξύ, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λέει ψέματα για τη δήθεν κατάρριψη των ρωσικών υπερηχητικών όπλων στην Ουκρανία» καταλήγει ο Bosnic.

www.bankingnews.gr