«Πέρασα από τα πολύ απαιτητικά πανεπιστήμια του δρόμου: δεν μπορείς να προσβάλεις έναν άνθρωπο χωρίς λόγο, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με αλαζονεία και περιφρόνηση»
Ποιος είναι Vladimir Putin και γιατί η Δύση δεν μπορεί να τον καταλάβει; Ένα είναι σίγουρο: ο Ρώσος πρόεδρος αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες και πιο δυναμικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία – και όχι μόνο τη ρωσική.
Είναι ο πρώτος πολιτικός στη Ρωσία μετά τον Stalin που ορίστηκε ως «Τσάρος».
Η υποψηφιότητά του για να ηγηθεί του Κρεμλίνου επικυρώθηκε από την «Ενωμένη Ρωσία».
Έχοντας την υποστήριξη του 80% και άνω του ρωσικού πληθυσμού, η πέμπτη θητεία του στον προεδρικό θώκο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα αμέσως μετά τα μέσα του 2024, με τις εκλογές να έχουν οριστεί για τις 15-17 Μαρτίου.
Ο Vladimir Putin έχει εκλεγεί στη ρωσική προεδρία τέσσερις φορές: το 2000, το 2004, το 2012 και το 2018.
Το 2018, κέρδισε τις ρωσικές προεδρικές εκλογές με 76,69% των ψήφων.
Η Ασία θα επικυρώσει τον συμβολικό της επικεφαλής, ενώ στην άλλη άκρη του κόσμου η σύγχυση θα συνεχίσει να κυριαρχεί μέχρι τον Νοέμβριο, λόγω της ακόμη εκλογικής διαμάχης μεταξύ Biden και Trump – σε σχέση με την οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν δικαστικές ανατροπές και πολιτικές ανατροπές.
Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσεις με πλήρεις δυνάμεις τις ταυτόχρονες γεωπολιτικές κρίσεις ενός κόσμου που δέχεται μέγιστες πολεμικές επιρροές.
Mαθήματα ιστορίας
Ο Putin, φυσικά, δεν χρειάζεται μαθήματα ιστορίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι τιμάται από πολλούς ως ο άνθρωπος που έστειλε ο Θεός για να σταματήσει την παγκόσμια επικράτηση της νέας τάξης.
Ωστόσο είναι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι οι άνθρωποι.
Η ιστορία του, όπως και η ιστορία κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για την εξουσία, είναι αντιφατική, με συναρπαστικές σελίδες και σκοτεινά σημεία.
Από την αλέα Baskov στην Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε, ο Putin έμαθε νωρίς τη δύσκολη τέχνη της επιβίωσης:
«Πέρασα από τα πολύ απαιτητικά πανεπιστήμια του δρόμου: δεν μπορείς να προσβάλεις έναν άνθρωπο χωρίς λόγο, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με αλαζονεία και περιφρόνηση».
Αυτή είναι η φιλοσοφία ζωής του.
Στο Συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας, αναμένοντας την πολλοστή ανακήρυξή του ως υποψηφίου για το Κρεμλίνο, ο Vladimir Putin μίλησε εναλλάσσοντας τον πραγματισμό και την ηθική δύναμη του Alexander Isaevich Solzhenitsyn με την οδυνηρή ειρωνεία του Mikhail Afanasyevich Bulgakov.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι η Ρωσία είτε θα αποτελέσει μια αυτάρκη, κυρίαρχη δύναμη ή δεν θα υπάρχει καθόλου.
Λέξεις που ακούγονται σαν μια ακόμη προειδοποίηση για τη δράση προοδευτικής περικύκλωσης του ΝΑΤΟ.
Παραπομπή σε Dugin
Στην ομιλία του, ο Putin εντόπισε επίσης τον χάρτη μιας πιθανής πολυπολικότητας, παραπέμποντας ξεκάθαρα στις θέσεις που εισήγαγε στη γεωπολιτική σφαίρα ο φιλόσοφος Aleksandr Dugin:
«Μαζί με όλο τον λαό της Ρωσίας, πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία, την ελευθερία, την ασφάλεια της Ρωσίας, ό,τι είναι πολύτιμο για εμάς, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις μας.
Να ενισχύσουμε την οικονομία, την κοινωνική σφαίρα, το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό προς το συμφέρον των ανθρώπων, την ευημερία εκατομμυρίων ρωσικών οικογενειών και, φυσικά, να εργαστούμε για την εδραίωση της κοινωνίας».
«Πρώτα από όλα, φυσικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεπή και αξιόπιστη υποστήριξή σας.
Για μένα είναι σημαντικό και σημαντικό.
Έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις μαζί, έχουμε πετύχει μαζί και μαζί έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το συμφέρον της Ρωσίας», είπε ο Putin.
Eιδική στρατιωτική επιχείρηση
Ο Putin αναφέρθηκε επίσης στη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία:
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι πολλοί νόμοι που στοχεύουν στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και των οικογενειών τους αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία της Ενωμένης Ρωσίας και οι βουλευτές όλων των φατριών της Κρατικής Δούμας τους ψήφισαν ομόφωνα.
Και παρόλο που βρίσκομαι τώρα στο συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας, θέλω να τους ευχαριστήσω και εγώ για αυτή τη θέση».
Όντας στην εξουσία για περίπου 25 χρόνια, ο Putin παραδέχτηκε ότι είχε αυταπάτες σχετικά με τη δυνατότητα διαλόγου με τον δυτικό κόσμο.
Όπως παραδέχεται, η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία.
Ο Putin εξήγησε επίσης ότι η Δύση αποφάσισε «να ακολουθήσει το σχέδιο του Zbigniew Brzezinski – να χωρίσει τη Ρωσία σε 5 μέρη και να αντλήσει πόρους από αυτά.
Μια διχασμένη Ρωσία θα χάσει την κυριαρχία της και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Τέλος, ένα σαφές και ακριβές μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση: «η ιδέα ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ είναι ανοησία και ο Βiden το καταλαβαίνει αυτό».
Κάποιος λιγότερο προκατειλημμένος θα πρέπει να εξηγήσει στις δυτικές κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης ποιος είναι ο νόμος της ζωής που έμαθε ο Vladimir Putin στην αλέα Μπάσκοφ: «Aν σε προσβάλλουν πρέπει να απαντάς και σε κάθε μάχη να πηγαίνεις ως το τέλος και να πολεμάς σαν να ήταν η τελευταία μάχη».
Πόσο ανόητος είναι ο Joe Biden
Στο μεταξύ, στο σύνολό τους οι εξωτερικές πολιτικές της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης Biden έχουν αποτύχει ή αποτυγχάνουν.
Εξαιρετικό παράδειγμα αυτού παρείχαν οι New York Times στις 17 Δεκεμβρίου σε άρθρο με τον τίτλο «Πώς ο Putin μετέτρεψε ένα δυτικό μποϊκοτάζ σε όφελος για τη χώρα του: Αν οι εταιρείες θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος θέτει τους όρους – με τρόπους που ωφελούν ή την κυβέρνηση, τις ελίτ του και τον πόλεμό του».
Αυτό μπορεί να συνοψιστεί πολύ απλά, ως εξής: Ο Biden και οι σύμβουλοί του είχαν υποθέσει ότι με την επιβολή κυρώσεων θα καταδίκαζαν τη Ρωσία σε απομόνωση και λιμοκτονία, έτσι ώστε βραχυπρόθεσμα η πολεμική προσπάθεια των Ρώσων στην Ουκρανία να στερούνταν κεφαλαίων και μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωνόταν.
Στον αντίποδα, η αμερικανική οικονομία θα γινόταν ελκυστικότερη για τους διεθνείς επενδυτές.
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία έχει το νόμιμο δικαίωμα ως κυρίαρχο έθνος να ορίζει τους όρους βάσει των οποίων οι ξένες εταιρείες θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους, αποφάσισε στρατηγικά: τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που αποχωρούσαν από τη Ρωσία έπρεπε να ρευστοποιούνται κατά 50% ενώ ως κατάλληλοι υποψήφιοι αγοραστές προκρίνονταν μόνο Ρώσοι.
Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθούν οι επισημάνσεις τις οποίες είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος:
«Ξέρετε, έχω φέρει μαζί μου ένα γράφημα, όπως κάνω συνήθως.
Δεν υπάρχει κάτι που να μην γνωρίζουμε, και πιστεύω ότι ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε χθες για ορισμένα στοιχεία.
Ο κύριος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης είναι το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% στο τέλος του έτους.
Είναι ένας καλός δείκτης, που δείχνει ότι έχουμε ανακτήσει τις ζημιές του περασμένου έτους (όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1%).
Εάν αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, σημαίνει ότι έχουμε ανακτήσει τις απώλειες και έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και αναμένεται να φτάσει στο 7,5% στο τέλος του έτους ή ελαφρώς υψηλότερο, γύρω στο 8%.
Όμως η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η προσδοκία μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους δείκτες-στόχους μας.
Η βιομηχανική μας παραγωγή αυξάνεται σταθερά, στο 3,6%.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα στη μεταποίηση, όπου η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Είναι ένα αποτέλεσμα που είχαμε καιρό να δούμε.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπουμε ότι οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο έχουν αυξηθεί κατά 10%. Τι σημαίνει αυτό;
Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ είναι εμφανής.
Συν 10% σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τι δείχνει;
Υποδεικνύει ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι επενδυτές παρέχουν χρηματοδότηση. η παραγωγή θα επεκταθεί. και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 24%, για να μην αναφέρουμε τις τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Τώρα, οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά περίπου 8%…
Κατανοώ ότι δεν θα ισχύει για όλους, αλλά κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το στατιστικό είναι ακριβές.
Και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα βρίσκεται ήδη σε άνοδο.
Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα 2,9% – είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη ρωσική ιστορία.
Το εξωτερικό χρέος μειώνεται.
Αυτό δείχνει επίσης μακροοικονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από 46 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος έχει επίσης μειωθεί (οι εταιρείες μας αποπληρώνουν δεόντως όλα τα δάνεια που έχουν λάβει από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) από 337 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 297 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δηλαδή, η αποπληρωμή προχωρά με σταθερούς ρυθμούς- συχνά ακόμη και πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, το 2021, το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία ήταν 70,06, το 2022 ήταν 72,73 και το 2023 αναμένεται να είναι 74 χρόνια».
Με άλλα λόγια, ενώ ο Putin είναι στην εξουσία στη Ρωσία (2000-2022), η οικονομία της Ρωσία αποδίδει σχεδόν το ίδιο καλά με την Κίνα.
Το καθεστώς των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του θέλουν να ξεφορτωθούν τον Putin και τον Xi επειδή η Ρωσία και η Κίνα υπό την παρούσα ηγεσία έχουν ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τις αποικίες τους («συμμάχους») — και οι ηγέτες των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να κάνουν στη Ρωσία και στην Κίνα ό,τι έχουν ήδη κάνει στο Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, και αυτό που προσπαθούν να κάνουν στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Εν ολίγοις, o Putin και ο Xi μπήκαν εμπόδιο σε αυτό που θέλουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ως νεοσυντηρητικοί, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ πιστεύουν μόνο σε παιχνίδια νίκης-ήττας και ως εκ τούτου προσπαθούν συνεχώς να κατακτήσουν (είτε μέσω πραξικοπημάτων είτε μέσω στρατιωτικών εισβολών) οικονομικούς ανταγωνιστές.
Τα παιχνίδια win-win δεν τους αρέσουν.
Ωστόσο, ενώ τα παιχνίδια που win-win βελτιώνουν και τις δύο πλευρές, τα παιχνίδια νίκης-ήττας προκαλούν πολλές απώλειες λόγω τριβής και επομένως τα νεοσυντηρητικά σχέδια είναι κακά για την οικονομία κάθε χώρας.
Δυστυχώς, αυτός είναι το The American Way.
www.bankingnews.gr