Επίκαιρα

“Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών”, προβλέπει CEO του κλάδου

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα Stability AI.

Μιλώντας με αναλυτές της UBS σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Stability AI, Emad Mostaque, είπε για την τεχνητή νοημοσύνη: “Νομίζω ότι αυτή θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών”. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν είναι ακόμη έτοιμο για μαζική υιοθέτηση σε βιομηχανίες όπως ο τραπεζικός κλάδος.

“Την ονομάζω φούσκα “dot AI” και δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα”, είπε.

Η Stability AI είναι η εταιρεία πίσω από το Stable Diffusion, ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης πλην εκείνων της OpenAI.

Το Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες εισάγοντας κείμενο. Έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Coatue και Lightspeed Venture Partners.

Ο Mosaque, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, έχει κατηγορηθεί για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το παρελθόν, τα επιτεύγματα και τις συνεργασίες του. Έχει αντικρούσει έναν προς έναν τους σχετικούς ισχυρισμούς σε μια λεπτομερή απάντηση στο προσωπικό του blog.

Η Generative AI έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών ακαδημαϊκών, διευθυντικών στελεχών, ακόμη και μαθητών σχολείου, για την ικανότητά του να παράγει ανθρώπινη γλώσσα και οπτικό περιεχόμενο από την μηδέν, ανταποκρινόμενη στις προτροπές των χρηστών, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με την τεχνολογία πλέον να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής περιήγησης, των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οικιακών βοηθών. Πέρα από τις καταναλωτικές εφαρμογές, η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην ιατρική, τις μεταφορές, τη ρομποτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τα χρηματοοικονομικά, την άμυνα και άλλες βιομηχανίες.

Ωστόσο, μια πιο νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται σε εργαλεία όπως το δημοφιλές chatbot AI ChatGPT, από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας  OpenAI, καθώς και το Bard της Goole και το Bing Chat της Microsoft και σε γεννήτριες εικόνων όπως οι Dall-E, Stable Diffusion και Midjourney.

Ο Mostaque ανέφερε ότι το συνολικό ποσό της επένδυσης που απαιτείται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να είναι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια “επειδή είναι πιο σημαντικό από το 5G ως υποδομή για τη γνώση”, ενώ εκτίμσε ότι τράπεζες όπως η UBS θα πρέπει να υιοθετήσουν την τεχνολογία καθώς είναι μια “μαζική αγορά”.

Όμως, πρόσθεσε, βρίσκεται στα “πρώιμα στάδια” της ανάπτυξής της αυτή τη στιγμή.

“Δεν είναι αρκετά έτοιμη” να αναπτυχθεί σε κλίμακα σε μεγάλες βιομηχανίες όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, “αλλά μπορούμε να δούμε την αξία που κουβαλά μαζί της”, δήλωσε ο Mostaque.

Είπε ακόμη ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν σωστά την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους θα “τιμωρηθούν” από το χρηματιστήριο.

Ανέφερε το παράδειγμα της Google, η οποία έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα, αφότου το chatbot Bard AI έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σε ένα διαφημιστικό βίντεο κατά την κυκλοφορία του. Η Google ανταγωνίζεται επιθετικά τη Microsoft προκειμένου να κερδίσει τη μάχη για την κατασκευή ανώτερων εργαλείων AI.

“Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικό. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλές επενδυτικές ευκαιρίες εδώ και θα δείτε ανθρώπους να μετακινούνται από τους καλύτερους κατασκευαστές τσιπ σε εταιρείες που το χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν κατάλληλα τα έσοδα και τα κέρδη τους. Και θα δείτε την αγορά να τιμωρεί όσους δεν το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο”, είπε ο Mostaque.

“Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ζητήματα τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

πηγή

Γεια σας

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, ένα κάθε εβδομάδα.

Δεν στέλνουμε spam!