Ρίγος! Πίσω από όλο το φρικτό σχέδιο επίθεσης κατά της Ρωσίας, υπήρχαν τα μυστικά, ειδωλολατρικά και παγανιστικά δόγματα των σατανιστών της Ανατολής, των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ
Κατά την πολιορκία της αγίας Πετρούπολης, στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ο άγιος Ζηνόβιος προσευχόταν συνεχώς με δύναμη και μια μέρα είδε ένα όραμα. Αυτό το όραμα το διηγήθηκε ο άγιος στον Βαλέριο Λιάλιν, όταν τον ρώτησε αν σημαίνει κάτι το ότι η πολιορκία του Λένινγκραντ ήρθη την 27η Ιανουαρίου*, την ημέρα της μνήμης της αγίας ισαποστόλου Νίνας, της φωτίστριας της Γεωργίας.
Ο άγιος, αφού σταυροκοπήθηκε, απάντησε ότι πολλοί προσεύχονταν για την πολιορκούμενη πόλη και πρόσθεσε: «Ο μητροπολίτης των ορέων του Λιβάνου Ηλίας Σαλίμπ**, επιβάλλοντας στον εαυτό του νηστεία, πέρασε σαράντα μερόνυχτα προσευχόμενος μέσα σε ένα σπήλαιο. Του φανερώθηκε η Παναγία και του είπε ότι δεν θα υπάρξουν νίκες κατά των εχθρών, έως ότου οι αρχές της Ρωσίας αφαιρέσουν τις αλυσίδες από την Εκκλησία. Στη χώρα επιτέθηκε όχι μόνο η στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας, αλλά και η δαιμονική δύναμη. Πίσω από όλο το φρικτό σχέδιο επίθεσης κατά της Ρωσίας, υπήρχαν τα μυστικά, ειδωλολατρικά και παγανιστικά δόγματα των σατανιστών της Ανατολής, των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ. Όταν επιτέλους ο Στάλιν, ως πρώην φοιτητής ιερατικού σεμιναρίου, το κατάλαβε και απελευθέρωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία, τότε και οι σατανικές ορδές κύλησαν πίσω στη Δύση9. Την ίδια περίοδο, της πολιορκίας, κι εγώ κάποια ξημερώματα, σε ελαφρύ ύπνο, είδα πως η Αγία Νίνα παρίστατο ενώπιον του Βήματος του Θεού στα γόνατα και ικέτευε τον Κύριο να λυπηθεί και να βοηθήσει τους πάσχοντες ανθρώπους της πολιορκημένης πόλης να νικήσουν τον εχθρό και πολέμιο. Από τα μάτια της κυλούσαν μεγάλα, στο μέγεθος ρώγας σταφυλιού, δάκρυα. Η ερμηνεία που έδωσα ήταν ότι η Παναγία είχε αναθέσει διακόνημα στην Αγία Νίνα να είναι εγγυήτρια αυτής της πόλης» 10.
Στη Ρωσία από παλιά πιστεύεται ότι ο άγιος, που εορτάζεται την ημέρα της νίκης επί του εχθρού, είναι αυτός που βοήθησε γι’ αυτή τη νίκη.
«Οι κάτοικοι της πόλης του Νέβα», έλεγε ο στάρετς, «ως δείγμα ευγνωμοσύνης, σε κάθε ναό θα πρέπει να τοποθετήσουν την εικόνα της αγίας Νίνας με την αντίστοιχη επιγραφή σε ανάμνηση της άρσης της πολιορκίας, ώστε οι απόγονοί τους να γνωρίζουν και να θυμούνται τις θλίψεις και τις χαρές τους. Κι αν οικοδομήσουν και ναό στη μνήμη της αγίας Νίνας και όλων των μαρτύρων της πολιορκίας, θα είναι καλό και γι΄ αυτούς και για τους απογόνους τους».11
Πολλά χρόνια μετά, όταν ο Βαλέριος Λιάλιν επέστρεψε από τη Γεωργία στην Αγία Πετρούπολη, πήγε να προσκυνήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Ξένης της Πετρούπολης και μετά στον ναό του Σμολένσκ, που έκτιζε τις νύχτες με τα ίδια της τα χέρια η αγία Ξένη, η διά Χριστόν σαλή. Εκεί είδε ότι υπήρχε η εικόνα της αγίας ιεραποστόλου Νίνας. Έτσι τα λόγια του δεσπότη αρχικά εκπληρώθηκαν σ’αυτό τον ναό της Πετρούπολης.
Πολύ πρόσφατα, στις 22 Ιανουαρίου 2013, μετά το συλλείτουργο στον ναό της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο της Μόσχας, ο Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’ πρόσφερε ως δώρο στον πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλο, μιά εικόνα της αγίας Νίνας προσευχομένης υπέρ του πολιορκουμένου Λένινγκραντ. Στο φόντο της εικόνας στην κορυφή, εικονίζεται η υπεραγία Θεοτόκος με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Στις δύο πλευρές εικονίζονται Ρώσοι και Γεωργιανοί άγιοι. Στην αριστερή πλευρά εικονίζονται ο άγιος βασιλεύς Μιριάν, η αγία βασίλισσα Νάνα, ο άγιος βασιλεύς Βαχτάνγκ Γκοργκοσάλι, ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, ο άγιος βασιλεύς Δαβίδ ο Ανακαινιστής, η αγία βασίλισσα Ταμάρα και η αγία βασίλισσα Κετεβάν. Στη δεξιά πλευρά εικονίζονται ο ισαπόστολος ηγεμόνας Βλαδίμηρος, η αγία ισαπόστολος Όλγα, ο άγιος ηγεμόνας Αλέξανδρος Νιέφσκυ, ο άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, η αγία Ξένη της Πετρούπολης, η διά Χριστόν σαλή, ο άγιος και δίκαιος Ιωάννης της Κροστάνδης και ο άγιος Ζηνόβιος Τέτρι-Τσκάρο.
Από το βιβλίο: Στάρετς Ζηνόβιος, Στη χαρά και στη λύπη δόξα τω Θεώ, του Ζηνόβιου Τσεσνοκώφ, σελ. 144- 146, εκδόσεις Άθως.