Σαρωτικός ο Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ δείχνει δημοσκόπηση του CNBC: Προηγείται κατά 6 μονάδες του Μπάιντεν

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να εμποδίσει το Ν.Τραμπ να είναι προεδρικός υποψήφιος εξοργίζει την αμερικανική κοινωνία

Σε μία ακόμα δημοσκόπηση, αυτή του CNBC, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπολείπεται του Ντόναλντ Τραμπ σε πανεθνικό επίπεδο κατά έξι μονάδες.

Πέραν της σαφέστατης υπεροχής του Ν.Τραμπ έναντι του Αμερικανού προέδρου, καίριο ρόλο για την αύξησή της αναμένεται να παίξουν και οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να τον εμποδίσουν να είναι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Πάρα πολλοί ψηφοφόροι έχουν την αίσθηση πως οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να «κλέψουν» τις εκλογές του 2024 με κάθε τρόπο.

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν προηγείτο του Τραμπ κατά περίπου 10 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, 11 μήνες πριν κερδίσει οριακά τις εκλογές του 2020 το σημερινό προβάδισμα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου έχει ιδιαίτερη σημασία.

Υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ του Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, του τελευταίου Δημοκρατικού προέδρου που έχασε την επανεκλογή του.

Η αποδοχή του Biden (39%) είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που είχε ο Κάρτερ (37%) τον Δεκέμβριο του 1979.

Επιπλέον, η αποδοχή του Μπάιντεν έχει καθοριστεί από την οικονομική απαισιοδοξία, την μεταναστευτική κρίση και τις πολεμικές αναταραχές στο εξωτερικό.

Την απόσυρση από το Αφγανιστάν, την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο Μπάιντε υπολείπεται του Τραμπ σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, με 21 μονάδες στην οικονομία, 23 μονάδες στην ασφάλεια των συνόρων και 11 μονάδες στον πόλεμο του Ισραήλ-Hamas, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Marquette.

Συγκεκριμένα, ο Biden χάνει έδαφος στον πυρήνα της δημοκρατικής βάσης, δηλαδή στους νέους, φιλελεύθερους ψηφοφόρους και στους μη λευκούς ψηφοφόρους, με τρόπο που θυμίζει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της New York Times στα Swing-States δείχνει σημαντική καθίζηση στην υποστήριξη για τον Μπάιντεν μεταξύ των Αφροαμερικανών, των Λατίνων και των νεότερων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του AP-NORC, μόλις το 50% των Αφροαμερικανών εγκρίνει τον πρόεδρο, από 86% τον Ιούλιο του 2021.

Τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν αντιμετώπισε τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της New York Times/Siena College.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Biden αντιμετωπίζει ακόμη μια σειρά από προσωπικά ζητήματα που ακόμη και ο Κάρτερ δεν είχε.

Τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πρόεδρος και ο γιος του συνεχίζουν να δίνουν κακή εντύπωση και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής οδεύουν προς μια διαδικασία παραπομπής.

Αλλά αναμφισβήτητα η πιο σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν είναι η ηλικία του.

Σε ηλικία 81 ετών, οι Αμερικανοί έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες του και τα τρία τέταρτα (74%) λένε ότι είναι πολύ γέρος για να κάνει μια δεύτερη θητεία, όπως ανέφερε δημοσκόπηση των ABC News-Washington Post.

Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν ιδιωτικά – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, δημοσίως – εκφράσει το άγχος ότι η ηλικία του Biden και η αντιληπτή έλλειψη βιωσιμότητας θα μπορούσαν να κοστίσουν στο κόμμα τον Λευκό Οίκο.

Ένας από τους εξέχοντες Δημοκρατικούς που αμφισβητεί ανοιχτά εάν ο Μπάιντεν πρέπει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία είναι ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ.

«Πιστεύει ότι μπορεί να εξαπατήσει τη φύση εδώ και είναι πραγματικά επικίνδυνο», είπε στους The New York Times.

πηγή