Σοκ από δημοσίευμα. Η Τουρκία θα επιτρέψει σε πολεμικά του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα

Πολεμικά σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένα να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε.

Σύμφωνα με το Newsweek Romania, “η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική και ανοίγει την πόρτα σε πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για να περάσουν σε επιχειρήσεις. Η συμφωνία για αυτό αναμένεται να υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συνάντηση που θα συμμετέχουν επίσης Ρουμανία και Βουλγαρία, μαζί με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ”.

Όπως αναφέρει το άρθρο, αυτό αποτελεί μέρος των ευρείων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η στάση της Ρωσίας αναμένεται να είναι κρίσιμη απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Το άρθρο σχολιάζει:

Η Τουρκία είχε διατηρήσει αρχικά αντίθετη στην παρουσία των ναυτικών δυνάμεων άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ναύαρχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ερκουμέντ Τατλίογλου, είχε αρνηθεί την παρουσία ναυτικών δυνάμεων άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, τώρα η Τουρκία φαίνεται να έχει αλλάξει αυτήν τη θέση.

Δύο άλλα κράτη, τα οποία δεν ονομάζονται, σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για την εκκαθάριση ναρκών σε τμήματα της Μαύρης Θάλασσας.

Η Βρετανία έχει δείξει ενδιαφέρον να υποστηρίξει την Ουκρανία σε αυτή την αποστολή, αλλά η Τουρκία είχε αρνηθεί τη διέλευση ναρκαλιευτών κατηγορίας Sandown, Chernihiv και Cerkasi, που ανήκουν στη Βρετανία.

Η δεύτερη χώρα που συμμετέχει είναι η Νορβηγία. Οι συμμάχοι ετοιμάζονται να αφιερώσουν σκάφη εκκαθάρισης και να ενισχύσουν την Ουκρανία με σκάφη εφόδου και εφόδου.

Οι αποφάσεις της Τουρκίας συνδέονται με την πιθανή παραλαβή αμερικανικών αεροσκαφών F-16.

Η συμφωνία ανάμεσα σε αυτά τα κράτη θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη και η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μετά την υπογραφή της.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, αλλά θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινή ενέργεια των συμμάχων της Μαύρης Θάλασσας από το ξέσπασμα του πολέμου το 2022.