Σοκ από τον Λευκό Οίκο – Οι ΗΠΑ χειραγωγούν τον χρόνο! – Τι αποκάλυψε ο Ελληνοαμερικανός Michael Kratsios
«Να διαμορφώνουμε έτσι τις συνθήκες ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα».
Αυτό δήλωσε ο Michael Kratsios, ο Ελληνοαμερικανός ομογενής που έχει αναλάβει επικεφαλής του Τμήματος Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με τον Kratsios, οι νέες τεχνολογίες αιχμής μπορούν «να εξαλείψουν τους περιορισμούς της απόστασης, να προωθήσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η τεχνολογική πρόοδος επιβραδύνθηκε σκόπιμα κατά τη δεκαετία του 1970, υπονοώντας μια περίοδο σκόπιμης στασιμότητας.
Αλλά πλέον οι ΗΠΑ έχουν μπει στη «Χρυσή Εποχή της Αμερικανικής Καινοτομίας», με τον Kratsios να παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χειρίζονται τον χρόνο και τον χώρο.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Kratsios
Στο πρώιμο φως της νέας Χρυσής Εποχής της Αμερικής, ο Πρόεδρος Trump έχει αναθέσει σε όλους εμάς που υπηρετούμε στην κυβέρνησή του ένα μνημειώδες καθήκον – την ανανέωση του έθνους μας.
Γνωρίζω, και νομίζω ότι γνωρίζετε επίσης, ότι μια τέτοια ανανέωση θα απαιτήσει την αναζωογόνηση της αμερικανικής επιστήμης και βιομηχανίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αμερική εφησυχάζει, ξεχνώντας παλιά όνειρα για την οικοδόμηση ενός θαυμαστού μέλλοντος.
Αλλά ξέρουμε ότι το αμερικανικό πνεύμα πρωτοπόρου εξακολουθεί να αναζητά την εξερεύνηση ατελείωτων συνόρων. Οι τεχνολογίες μας, και ό,τι κάνουμε με αυτές, θα είναι τα εργαλεία με τα οποία θα κάνουμε τη μοίρα της χώρας μας να φανερωθεί σε αυτόν τον αιώνα.
Ωστόσο, αυτή η αμερικανική ελπίδα στη δυνατότητα προόδου και στη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές και τους καινοτόμους να αποσυρθούν από την πολιτική.
Πράγματι, ακριβώς το αντίθετο, που είναι αυτό που με φέρνει εδώ σήμερα. Μια Χρυσή Εποχή είναι δυνατή μόνο αν την επιλέξουμε.
***
Δεν υπάρχει τίποτα προκαθορισμένο για την τεχνολογική πρόοδο και την επιστημονική ανακάλυψη.
Απαιτούν τις προσπάθειες και τις ενέργειες ανδρών και γυναικών, τη συλλογική επιλογή για τάξη και αλήθεια έναντι της αταξίας και της γνώμης.
Ο προηγούμενος αιώνας ονομάστηκε Αμερικανικός Αιώνας, καθώς —παρά τους πολέμους και τις εσωτερικές συγκρούσεις— οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της επιστήμης και της τεχνολογίας, χτίζοντας το μέλλον.
Με τη δύναμη της βιομηχανίας και την εφευρετικότητά μας, δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη μεσαία τάξη που έχει δει ποτέ ο κόσμος.
Όπως μου είπε ο Πρόεδρος Trump στην επιστολή του που καθόριζε την επιστημονική και τεχνολογική ατζέντα αυτής της κυβέρνησης, «Οι θρίαμβοι του περασμένου αιώνα δεν έγιναν τυχαία».
Η δική μας ήταν η Ατομική Εποχή. Δική μας η νίκη στον Διαστημικό Αγώνα.
Και δική μας η εφεύρεση του Διαδικτύου, που συλλέγει και συνδέει την πολλαπλότητα της ανθρώπινης γνώσης.
Σήμερα αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε αυτή την κληρονομιά.
Όπως καθιστά σαφές η αποτυχία της προσέγγισης «μικρή αυλή, ψηλός φράχτης» της κυβέρνησης Biden, δεν αρκεί να επιδιώξουμε να προστατεύσουμε το τεχνολογικό προβάδισμα της Αμερικής.
Έχουμε επίσης καθήκον να προωθήσουμε την αμερικανική τεχνολογική ηγεσία.
***
Ένα χάσμα βρίσκεται μεταξύ της στιγμής μας και της ταχύτητας μεταμόρφωσης που γνώρισε η Αμερική στα μέσα του αιώνα. Η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί.
Ναι, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μας εκπλήσσουν, οι πύραυλοι εξακολουθούν να στρέφουν τα μάτια μας προς τα πάνω και οι δορυφόροι περικλείουν τον κόσμο.
Αλλά καθώς ανυπομονούμε για τον εορτασμό των 250ων γενεθλίων της Αμερικής το επόμενο έτος, η πρόοδός μας σήμερα ωχριά σε σύγκριση με τα τεράστια άλματα του 20ου αιώνα.
Σκεφτείτε τη χώρα πριν από πενήντα χρόνια.
Καθώς το έθνος πλησίαζε τα 200 χρόνια του, οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν για την πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Μέχρι το τέλος του 1972, 30 πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούσαν, 55 ήταν υπό κατασκευή και περισσότεροι από 80 είχαν προγραμματιστεί ή παραγγελθεί.
Την ίδια χρονιά, οι αστροναύτες του Apollo 17 έγιναν ο 11ος και 12ος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι.
Πέντε χρόνια πριν, ο πύραυλος X-15 είχε σημειώσει ρεκόρ ταχύτητας για πλήρωμα αεροσκάφους 6,7 Mach.
Η Αμερική πετούσε ψηλότερα, πιο γρήγορα και πιο μακριά από ποτέ…
Σήμερα, ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και το δίκτυο παραμένει επισφαλές.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν κατασκευαστεί μόνο τρεις εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες και 10 έχουν κλείσει.
Παρά το γεγονός ότι ξοδεύουμε σχεδόν διπλάσια χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη από ό,τι ομότιμες χώρες, έχουμε το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Τα βήματα του Apollo 17 στη σεληνιακή επιφάνεια έχουν αποδειχθεί τα τελευταία της ανθρωπότητας.
Το ρεκόρ του X-15 εξακολουθεί να ισχύει και το Concorde παροπλίστηκε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Τα επιβατικά μας αεροπλάνα είναι πιο αργά από ό,τι ήταν παλιά.
Τα τρένα μας σέρνονται σε σύγκριση με εκείνα σε άλλα μέρη του κόσμου.
Τα αυτοκίνητά μας δεν πετούν
Οι προόδοι δεν έχουν σταματήσει, αλλά κάτι πήγε στραβά.
***
Η στασιμότητα ήταν επιλογή. Έχουμε επιβαρύνει τους κατασκευαστές και τους καινοτόμους μας.
Το καλοπροαίρετο ρυθμιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1970 έγινε μια ολοένα και πιο σφιχτή μέγγενη, παρεμποδίζοντας πρώτα την ικανότητα της Αμερικής να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και στη συνέχεια καθιστούσε όλο και πιο δύσκολη την παραγωγή της.
Φαίνεται ότι έχουμε χάσει την εστίαση και το όραμα, ότι έχουμε χαμηλώσει το βλέμμα μας και αφήνουμε συστήματα και δομές και γραφειοκρατίες να μας μπερδεύουν.
Αλλά είμαστε ικανοί για πολλά περισσότερα.
Οι τεχνολογίες μας μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε τον χρόνο και τον χώρο.
Αφανίζουν την απόσταση, κάνουν τα πράγματα να μεγαλώνουν και βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος Vance σε πρόσφατη ομιλία του, η παράδοση της αμερικανικής καινοτομίας ήταν η αύξηση των ικανοτήτων των εργαζομένων της Αμερικής, η επέκταση της ανθρώπινης ικανότητας ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν περισσότερα και πιο ουσιαστική δουλειά.
Αλλά η απεριόριστη μετανάστευση και η εξάρτηση από φθηνό εργατικό δυναμικό τόσο στο εσωτερικό όσο και στις υπεράκτιες χώρες, ήταν ένα υποκατάστατο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας με την τεχνολογία.
Μπορούμε να χτίσουμε με νέους τρόπους που μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα ή μπορούμε να δανειστούμε από το μέλλον.
Έχουμε επιλέξει να δανειζόμαστε από το μέλλον ξανά και ξανά.
Η επιλογή μας ως πολιτισμός είναι η τεχνολογία ή το χρέος. Και επιλέξαμε το χρέος.
Σήμερα επιλέγουμε έναν καλύτερο τρόπο.
***
Η πρώτη μας αποστολή είναι να εξασφαλίσουμε την κυριαρχία της Αμερικής σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες.
Αυτή η διοίκηση θα διασφαλίσει ότι το έθνος μας θα παραμείνει ηγέτης στις βιομηχανίες του μέλλοντος με μια στρατηγική τόσο προώθησης όσο και προστασίας—προστατεύοντας τα μεγαλύτερα περιουσιακά μας στοιχεία και προωθώντας τους μεγαλύτερους καινοτόμους μας.
Στο βαθμό που προσπάθησε ακόμη και να το πετύχει, η κυβέρνηση Biden απέτυχε με τους δικούς της όρους, με πνεύμα φόβου και όχι υπόσχεσης.
Το παλιό καθεστώς προσπάθησε να προστατεύσει τη διαχειριστική του εξουσία από τις διαταραχές της τεχνολογίας, προωθώντας παράλληλα τον κοινωνικό διχασμό και την αναδιανομή στο όνομα της ισότητας.
Εξασφάλισαν ελάχιστα την αμερικανική τεχνολογία και δεν κατάφεραν να ενισχύσουν καθόλου την ηγεσία μας.
Η προώθηση της τεχνολογικής ηγεσίας της Αμερικής απαιτεί τρία πράγματα από την κυβέρνηση.
Πρώτον, πρέπει να κάνουμε τις έξυπνες επιλογές της δημιουργικής κατανομής των δημοσίων κονδυλίων έρευνας και ανάπτυξης.
Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές για την οικοδόμηση ενός ρυθμιστικού καθεστώτος κοινής λογικής, υπέρ της καινοτομίας.
Και τρίτον, πρέπει να κάνουμε την εύκολη επιλογή να υιοθετήσουμε τα απίστευτα προϊόντα και τα εργαλεία που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί κατασκευαστές και να επιτρέψουμε την εξαγωγή τους στο εξωτερικό.
Σε μια στιγμή στρατηγικής σημασίας, πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί στη χρήση των δημόσιων πόρων για έρευνα και ανάπτυξη και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον χρηματοδότησης που να καθιστά σαφές ποιες είναι οι εθνικές μας προτεραιότητες.
Είτε σε τεχνητή νοημοσύνη, κβαντική, βιοτεχνολογία ή ημιαγωγούς επόμενης γενιάς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι καθήκον της κυβέρνησης να επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέες θεωρίες και να εξουσιοδοτήσουν τους μηχανικούς να τις εφαρμόσουν στην πράξη.
Τα βραβεία, οι προκαταβολικές δεσμεύσεις της αγοράς και άλλοι νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως γρήγορες και ευέλικτες επιχορηγήσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον αντίκτυπο της έρευνας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.
Σε μια εποχή που ορίζεται από την επιθυμία να οικοδομήσουμε ξανά στην Αμερική, πρέπει να απορρίψουμε το βάρος των κακών κανονισμών που βαραίνουν τους καινοτόμους μας και να χρησιμοποιήσουμε ομοσπονδιακούς πόρους για να δοκιμάσουμε, να αναπτύξουμε και να ωριμάσουμε αναδυόμενες τεχνολογίες.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην απεριόριστη ενέργεια σε αυτή τη χώρα ήταν ένα ρυθμιστικό καθεστώς που αντιτίθεται στην καινοτομία και την ανάπτυξη.
Αυτό, επίσης, ήταν το κύριο εμπόδιο για να πιέσετε ξανά το φάκελο στις μεταφορές, είτε υπερηχητικά αεροσκάφη είτε σιδηροδρομικά και ιπτάμενα αυτοκίνητα υψηλής ταχύτητας.
Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τους κανόνες και να ρωτήσουμε ποιον πραγματικά προστατεύουν και τι πραγματικά κοστίζουν.
Για ένα μέλλον σφραγισμένο με τον αμερικανικό χαρακτήρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να γίνει πρώιμος υιοθετητής και άπληστος υποστηρικτής της αμερικανικής τεχνολογίας.
Οι καινοτόμοι μας κάνουν απίστευτες ανακαλύψεις, αλλά οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, απαιτούν προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, όχι μόνο στην ευρύτατα ανοιχτή χώρα της τεχνολογίας συνόρων.
Η βιομηχανική μας δύναμη, που απελευθερώθηκε στο εσωτερικό, και τα τεχνικά μας επιτεύγματα από την τεχνητή νοημοσύνη έως την αεροδιαστημική, που εμπορευματοποιήθηκαν επιτυχώς, μπορούν επίσης να αποτελέσουν ισχυρά όργανα διπλωματίας στο εξωτερικό και βασικά στοιχεία των διεθνών μας συμμαχιών.
Η αμερικανική πρόοδος στις κρίσιμες τεχνολογίες θα μας κάνει τον παγκόσμιο συνεργάτη της επιλογής μας και τον καθορισμό προτύπων που πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν επιτρέψουμε και ενθαρρύνουμε τις αμερικανικές εταιρείες να διανείμουν την αμερικανική στοίβα τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.
***
Αυτή η προσέγγιση για την προώθηση της τεχνολογικής ηγεσίας της Αμερικής συμβαδίζει με μια τριπλή στρατηγική για την προστασία αυτής της θέσης από ξένους αντιπάλους.
Πρώτον, πρέπει να προστατεύσουμε την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ και να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια της αμερικανικής έρευνας.
Δεύτερον, πρέπει να αποτρέψουμε τα αντίπαλα έθνη από το να διεισδύσουν στις υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, καθώς και από το να ενσωματωθούν στην υποδομή των συμμάχων μας.
Και τρίτον, πρέπει να επιβάλλουμε τους ελέγχους των εξαγωγών και άλλα μέτρα που κρατούν τις αμερικανικές τεχνολογίες αιχμής μακριά από τα χέρια των ανταγωνιστών.
Αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους ως έθνος, χάρη σε δεκαετίες απερίσκεπτων Αμερικανών ηγετών, η Κίνα ειδικότερα έχει εξελιχθεί τόσο σε γεωπολιτικό αντίπαλο όσο και σε τεχνολογικό ανταγωνιστή.
Αυτή η απειλή απαιτεί από εμάς να προστατεύσουμε τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς πόρους μας με αυξημένη επαγρύπνηση και να υπερασπιστούμε το ζωτικής σημασίας έργο που κάνουν οι Αμερικανοί ερευνητές τόσο σε δημόσιο όσο και σε εταιρικό περιβάλλον από κακή χρήση, κλοπή και αναστάτωση.
Για να διαφυλάξουμε το πνευματικό μας κεφάλαιο, πρέπει να περιορίσουμε την πρόσβαση ξένων σε ευαίσθητα δεδομένα και να ενισχύσουμε την εποπτεία των διεθνών συνεργατών.
Οι υποδομές μας, οι αλυσίδες εφοδιασμού και εκείνες των συμμάχων μας πρέπει επίσης να διασφαλιστούν.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε εξαρτημένοι, καθώς βρισκόμαστε σε πάρα πολλές βασικές βιομηχανίες, από κινεζικές εισροές και προϊόντα, ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε στους στενότερους συνεργάτες μας να γίνουν σημεία ανασφάλειας βασιζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές που ελέγχονται από την Κίνα, είτε στις τηλεπικοινωνίες, στο δίκτυο ή στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πρέπει να δημιουργήσουμε και να διασφαλίσουμε αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού, να εφαρμόσουμε συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να δημιουργήσουμε επενδυτικά κίνητρα για την ανανέωση της πιο κρίσιμης παραγωγής.
Επιτέλους, μετά από τριάντα χρόνια επιδότησης της κινεζικής ανάπτυξης, είναι καιρός να σταματήσουμε να βοηθάμε έναν αντίπαλο να μας φτάσει σε αυτόν τον αγώνα.
Οι αυστηροί και απλοί έλεγχοι των εξαγωγών και η γνώση των κανόνων των πελατών σας, με μια μη συγγνώμη για την επιβολή τους, πρωτίστως της Αμερικής, είναι καθοριστικής σημασίας για να σταματήσει η Κίνα να συνεχίσει να αναπτύσσεται εις βάρος μας.
Θέλουμε ειρήνη μεταξύ των χωρών μας και αυτή η ειρήνη εξαρτάται από το να κρατήσουμε την τεχνολογία αιχμής της Αμερικής μακριά από τα χέρια του ανταγωνιστή μας.
***
Η Χρυσή Εποχή της αμερικανικής καινοτομίας είναι στον ορίζοντα μας, αν την επιλέξουμε.
Σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, το καθήκον που έχουμε μπροστά μας είναι να προσαρμοστούμε στις νέες πραγματικότητες χωρίς να καταστρέψουμε τον αμερικανικό τρόπο ζωής ή να αποκληρονομήσουμε τον Αμερικανό εργαζόμενο.
Επιδιώκουμε, με τους πιο βασικούς όρους, να διασφαλίσουμε την οικονομία μας, να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη μας και να υποστηρίξουμε την Αμερική ως το καλύτερο σπίτι του πλανήτη για καινοτόμους.
Αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο της νίκης. Εσείς και οι συμπατριώτες σας Αμερικανοί δεν έχετε την πολυτέλεια να εγκαταλείψετε το έθνος.
Σε έναν κόσμο που έχει διαμορφωθεί τόσο από την πολιτική όσο και από την τεχνολογία, πρέπει να αναλάβουμε δράση και στους δύο αυτούς τομείς.
Χρειαζόμαστε όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιούν πλήρως τα ταλέντα τους και να χτίζουν.
Όλοι μας πρέπει να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την κληρονομιά του Αμερικανικού Αιώνα για να μοιραστούμε με τους μεταγενέστερους και να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες που δίνουν μορφή στον κόσμο μας βοηθούν τον αμερικανικό λαό να εξασφαλίσει τις ευλογίες της ελευθερίας που λάβαμε από τους προγόνους μας.
Φέρω αυτήν την ευθύνη στον ρόλο μου ως Σύμβουλος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Προέδρου.
Το αντέχετε, επίσης, κατά την άσκηση οποιωνδήποτε εξουσιών και ευθυνών έχετε, είτε στην επιχείρηση, είτε στην εκπαίδευση, είτε στο εργαστήριο—ως Αμερικανοί.
Είναι οι επιλογές των ατόμων που θα κάνουν εφικτή τη νέα Αμερικανική Χρυσή Εποχή: η επιλογή των ατόμων να κυριαρχήσουν στη σκλήρυνση του κράτους και η επιλογή των ατόμων να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες και να αφιερωθούν σε επιστημονικές ανακαλύψεις που θα λυγίσουν τον χρόνο και τον χώρο, θα κάνουν περισσότερα με λιγότερα και θα μας οδηγήσουν περαιτέρω στα ατελείωτα σύνορα.
www.bankingnews.gr