Σοκ… η Κίνα αποκαλύπτει το πρώτο στον κόσμο αντι-Drone όπλο, το Metal Storm – Αλλάζουν όλα στην κούρσα της παγκόσμιας ισχύος
Αν αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα αντι-Drone της Κίνας, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αμυντική ανθεκτικότητα των κινεζικών πολεμικών πλοίων.
Η Κίνα παρουσίασε μια νέα εξέλιξη στην τεχνολογία αεράμυνας: ένα πρωτότυπο σύστημα σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει όχι μόνο ιπτάμενα χαμηλού ύψους drones και πυραύλους κρουζ, αλλά και υπερηχητικά αντιαεροπορικά όπλα.
Αποκαλύφθηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού ‘Modern Weaponry’ – ενός κινεζικού αμυντικού περιοδικού – και περιγράφεται ως μια καινοτόμος προσέγγιση στην τελική άμυνα, με κινεζικές πηγές να υποστηρίζουν πως ενδέχεται να είναι η πρώτη του είδους της παγκοσμίως.
Το σύστημα αποτελεί επίσης ένδειξη της αυξανόμενης εστίασης της Κίνας στη μαζική πυροδότηση, ως απάντηση στον αναδυόμενο ρόλο των μη επανδρωμένων και υψηλής ακρίβειας όπλων.
Η Ταχύτητα του “Metal Storm”
Στην καρδιά του νέου αυτού συστήματος βρίσκεται ένα πολύκανο όπλο τύπου, γνωστό ανεπίσημα ως “Metal Storm”.
Το πρωτότυπο διαθέτει 16 πυροβόλα διαμετρήματος 35mm, τοποθετημένα πολύ κοντά μεταξύ τους, ικανά να εκτοξεύουν «μοναδικά πυρομαχικά» με συνδυασμένο ρυθμό πυρός που φτάνει έως και τις 400.000 βολές ανά λεπτό.
Αυτός ο όγκος πυρός επιτρέπει τη δημιουργία μιας εξαιρετικά πυκνής «Κουρτίνας από Σφαίρες».
Σύμφωνα με αναφορά της ‘South China Morning Post’, αυτή η πυκνότητα είναι επαρκής για να αναχαιτίσει εισερχόμενους υπερηχητικούς πυραύλους που ταξιδεύουν με ταχύτητες άνω του Mach 7 — μια ικανότητα που, αν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά αξιοσημείωτη πρόοδο στην εγγύς ναυτική αεράμυνα.
Ουρές από Drones
Το σύστημα αναφέρεται ότι ξεπερνά τον ρυθμό πυρός του υπάρχοντος κινεζικού συστήματος εγγύς άμυνας Type 1130 (CIWS) και έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει τόσο ταχύτατους αντιαεροπορικούς πυραύλους όσο και σύνθετες απειλές όπως συντονισμένες επιθέσεις σμηνών από drones.
Αν ενσωματωθεί πλήρως, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αμυντική ανθεκτικότητα των κινεζικών πολεμικών πλοίων σε ολοένα και πιο αμφισβητούμενα θαλάσσια περιβάλλοντα.
Από τη σύλληψη στην παραγωγή
Η ιδέα πίσω από το λεγόμενο όπλο “Metal Storm” χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Αυστραλός εφευρέτης Mike O’Dwyer πρότεινε μια ριζικά νέα προσέγγιση στον τομέα των όπλων ταχείας βολής.
Η εταιρεία του, Metal Storm, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο με 36 κάννες, ικανό να εκτοξεύει έως και ένα εκατομμύριο βολές ανά λεπτό — ρυθμός-ρεκόρ που προσέλκυσε διεθνή προσοχή.
Το 2006, ο O’Dwyer ισχυρίστηκε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) τον προσέγγισε με πρόταση ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για πρόσβαση στην τεχνολογία.
Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάστηκε επίσης με τον O’Dwyer για να διερευνήσει στρατιωτικές εφαρμογές του όπλου στο πεδίο της μάχης.
Παρά το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχόμενες δοκιμές, το έργο αντιμετώπισε τεχνικά εμπόδια και τελικά εγκαταλείφθηκε.
Η Metal Storm κήρυξε πτώχευση το 2012, σηματοδοτώντας το τέλος της αρχικής δυτικής προσπάθειας να φέρει το συγκεκριμένο concept σε στρατιωτική χρήση.
Ενώ το δυτικό εγχείρημα ξεθώριασε, η Κίνα συνέχισε να επενδύει στην ιδέα.
Το τρέχον σύστημα αναπτύσσεται από την Harbin First Machinery Group, θυγατρική της κρατικής αμυντικής κοινοπραξίας North Industries Group Corporation (NORINCO).
Με την υποστήριξη κρατικών πόρων για έρευνα και ανάπτυξη, Κινέζοι μηχανικοί επανεξέτασαν τις αρχές του Metal Storm —προφορτωμένα πυρομαχικά και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάφλεξη— και τις προσαρμόζουν σε μια νέα γενιά συστημάτων υψηλής πυκνότητας πυρός.
Σύμφωνα με το περιοδικό ‘Modern Weaponry’, η εκδοχή της Κίνας όχι μόνο αναβιώνει το αρχικό όραμα του Metal Storm, αλλά το ενισχύει σημαντικά, τόσο στον ρυθμό πυρός όσο και στην ευελιξία χρήσης.
Ορισμένοι Κινέζοι ερευνητές πλέον πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός τους ξεπερνά την απόδοση του αρχικού αυστραλιανού πρωτοτύπου κατά δέκα φορές, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για μια σειρά στρατιωτικών εφαρμογών σε ξηρά και θάλασσα.
Τι το κάνει ξεχωριστό;
Το νέο κινεζικό σύστημα καταιγιστικού πυρός ξεχωρίζει όχι μόνο για την τεράστια ισχύ πυρός του, αλλά και για την προσαρμοστικότητά του.
Σχεδιασμένο ως αμυντική πλατφόρμα τοποθετημένη σε όχημα, το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί σε ευρύ φάσμα μέσων — από φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα έως πολεμικά πλοία — χάρη στον αρθρωτό του σχεδιασμό.
Αυτή η ευελιξία επιτρέπει τη γρήγορη ενσωμάτωσή του σε διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, προσαρμόζοντας την άμυνα στις απαιτήσεις διαφορετικών πεδίων μάχης.
Η έννοια του “Τείχους από Σφαίρες”
Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια διάταξη με 16 κάννες, με κάθε κάννη να μπορεί να εκτοξεύει έως και 12.000 βολές το λεπτό. Ελεγχόμενο από ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ανάφλεξης, το όπλο εκτελεί μια απόλυτα συγχρονισμένη αλληλουχία πυρών που σχηματίζει ένα πυκνό «τείχος από σφαίρες» ή «κουρτίνα από βολίδες» – ένα ευρύ και ταχύτατο πεδίο πυρός σχεδιασμένο να αναχαιτίζει εισερχόμενες απειλές όπως σμήνη drones ή υπερηχητικούς πυραύλους.
Ο Yu Bin, επικεφαλής σχεδιαστής του συστήματος, εξηγεί ότι το όπλο χρησιμοποιεί την αρχή της αναχαίτισης «από επίπεδο σε σημείο», σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο «σημείο προς σημείο» που εφαρμόζουν τα συμβατικά συστήματα αεράμυνας.
Ενώ τα παραδοσιακά συστήματα στοχεύουν συγκεκριμένα σημεία, ο σχεδιασμός αυτός κατακλύζει την προβλεπόμενη πορεία της απειλής με πυρά, αυξάνοντας την πιθανότητα αναχαίτισης — ιδιαίτερα έναντι πολυάριθμων ή ταχύτατα κινούμενων στόχων.
Προηγμένα πυρομαχικά και σύστημα ελέγχου πυρός
Το σύστημα υποστηρίζει πολλαπλούς τύπους πυρομαχικών διαμετρήματος 35mm, με πιο χαρακτηριστικό το AHEAD — έναν προγραμματιζόμενο εκρηκτικό γύρο αέρος, ο οποίος εκρήγνυται κοντά στον στόχο απελευθερώνοντας ελεγχόμενη διασπορά υποπυρομαχικών.
Το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύει τη φονικότητα ακριβείας του συστήματος, ειδικά έναντι μικρών και ευέλικτων απειλών όπως drones ή εισερχόμενα βλήματα.
Το περιοδικό Modern Weaponry τονίζει ότι ο ταχύτατος κύκλος βολής του όπλου και η εκτεταμένη κάλυψη περιοχής προσφέρουν μια μορφή πολυεπίπεδης εγγύς άμυνας, επιτρέποντας στα πολεμικά πλοία να ανταποκρίνονται άμεσα σε αιφνίδιες και μαζικές επιθέσεις.
Οικονομικό και έτοιμο για μάχη
Περαιτέρω αναφορές από τα κινεζικά μέσα υπογραμμίζουν αρκετά πρακτικά πλεονεκτήματα: το σύστημα είναι σχετικά χαμηλού κόστους, έχει σχεδιαστεί για υψηλή επιβιωσιμότητα και είναι ικανό για παρατεταμένη λειτουργία σε μακροχρόνιες εμπλοκές.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας με πυραύλους, τα οποία μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα σε έντονες ανταλλαγές πυρός, αυτό το σύστημα καταιγιστικού πυρός με πυροβόλα προσφέρει πιο ανθεκτική λύση για την προστασία κρίσιμων πλατφορμών υπό συνεχή απειλή.
Drones, αποτροπή και το στενό της Ταϊβάν
Η χρονική συγκυρία αυτής της εξέλιξης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Η ταχύτατη πρόοδος της Κίνας σε αμυντικές τεχνολογίες, όπως το νέο της σύστημα καταιγιστικού πυρός, εκτυλίσσεται στο πλαίσιο αυξανόμενης στρατηγικής έντασης στο Στενό της Ταϊβάν, όπου το κόστος μιας μελλοντικής σύγκρουσης υπολογίζεται όχι μόνο σε ισχύ πυρός αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν έχουν ήδη ξεκινήσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στον τομέα των drones.
Πλατφόρμες μακράς εμβέλειας όπως τα MQ-4C Triton και MQ-9B Reaper βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 3.500 εγχώριας παραγωγής drones.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία κέντρου δοκιμών και ανάπτυξης UAV στην κομητεία Chiayi, με στόχο την ταχεία καινοτομία και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα βρίσκονται πλέον στον πυρήνα της ασύμμετρης αμυντικής στρατηγικής της Ταϊβάν.
Τα μεγάλα drones θα χρησιμοποιούνται για επιτήρηση και συντονισμό στο πεδίο της μάχης, ενώ τα μικρού και μεσαίου μεγέθους UAV εξοπλίζονται για ηλεκτρονικό πόλεμο, παρεμβολές και επιθέσεις ακριβείας — ειδικά σε περίπτωση αποβατικής επιχείρησης.
Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τακτικό περιβάλλον, το κινεζικό σύστημα καταιγιστικού πυρός φαίνεται να έχει σχεδιαστεί με έναν σαφή σκοπό: να κορέσει τον ουρανό με πυρά ικανά να εξουδετερώσουν σμήνη drones πριν φτάσουν στους στόχους τους.
www.bankingnews.gr