Χρόνος Προετοιμασίας: 10 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 6 άτομα
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
350 gr. ρεβύθια
2 κρεμμύδια ξερά
4-5 σκελίδες σκόρδο
100 gr. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Πιπέρι
Αλάτι
Για την σάλτσα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
250 ml. χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 ml. κόκκινο κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
Ελάχιστο κύμινο
Ελάχιστη κανέλα
Πιπέρι
Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο
Για το τηγάνισμα
Αλεύρι
Παρθένο Σησαμέλαιο
Μαϊντανό ή κόλιανδρο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.
Βήμα 2: Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα ρεβύθια, τ’ αλέθουμε προσεκτικά ώστε να μην τα πολτοποιήσουμε. Στον επεξεργαστή τροφίμων επίσης το αλέθουμε και το ψωμί. Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα κρεμμύδια και στο ψιλό μέρος το σκόρδο.
Βήμα 3: Σε ένα μεγάλο μπωλ ζυμώνουμε τα ρεβύθια, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, καρυκεύουμε με όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε και δίνουμε σχήμα σ τα σουτζουκάκια, τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αλευρώνουμε.
Βήμα 4: Ετοιμάζουμε την σάλτσα:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα σωτάρουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί.
Βήμα 5: Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την ζάχαρη και την ντομάτα, αν χρειαστεί (ανάλογα πόσο πηκτός είναι ο χυμός ντομάτας) προσθέτουμε ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να δέσει.
Βήμα 6: Ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε καυτό Παρθένο Σησαμέλαιο,δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μόνο τόσο ώστε να καλύπτονται τα σουτζουκάκια, τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 7: Τέλος τα τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι, προσεκτικά, να ανακατευτούν με την σάλτσα και βράζουμε για 5 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για την Συνταγή:
– Μπορούμε να ψήσουμε τα σουτζουκάκια ρεβυθιού και στον φούρνο.
– Τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση.
– Τα ρεβύθια δεν χρειάζονται βράσιμο!
https://funkycook.gr/soutzoukakia-revithiou/