Επίκαιρα

Στη Νέα Υόρκη τίμησαν το ’21 με… πλωτή παρέλαση! (video)

Εκατοντάδες ομογενείς έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση «Sail to Freedom», για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα για αυτούς που πραγματοποιούν αντίστοιχες εκδηλώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και για τη σωστά οργανωμένη εκδήλωση, αλλά και για την αθρόα συμμετοχή.

Εκατοντάδες ομογενείς έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση «Sail to Freedom» που διοργάνωσε η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Η πανδημία Covid-19 δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για εμάς όμως αποτελούσε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία των προγόνων μας αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες. Έτσι, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια διαφορετική παρέλαση, έναν θαλάσσιο πλου με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Η συγκίνηση που νιώσαμε όταν είδαμε να υλοποιείται αυτός ο στόχος δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έλληνες ομογενείς από διαφορετικές γενιές και σύγχρονοι Αμερικανοί φιλέλληνες ενωμένοι τιμήσαμε την τόσο σημαντική για τη χώρα μας επέτειο», δήλωσε η Ελληνοαμερικανίδα Ευαγγελίνα Πλακάς, ιδιοκτήτρια της Global Alive LLC, η οποία εμπνεύστηκε το «Sail to Freedom».

Η εντυπωσιακή πλωτή παρέλαση έγινε στη θάλασσα της Νέας Υόρκης, όπου δεκάδες σκάφη με ελληνικές σημαίες δημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα «ντυμένη» στα γαλανόλευκα. Τα σκάφη που συμμετείχαν στην πλωτή παρέλαση έφτασαν μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Εκεί έγιναν ρίψη στεφάνων και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδας.

Βασικοί στόχοι του «Sail to Freedom»

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αποτέλεσε μία πρωτοβουλία ομογενειακών φορέων και διακεκριμένων Ελλήνων της διασποράς. Βασικοί στόχοι του «Sail to Freedom» ήταν να αναδειχθεί η συνεισφορά του ελληνικού εμπορικού και πολεμικού στόλου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και να τιμηθεί η προσφορά των Αμερικανών φιλελλήνων σε αυτήν.

Στην εκδήλωση και τη νηοπομπή το «παρών» έδωσαν Αμερικανοί πολιτικοί και διαπρεπείς Έλληνες ομογενείς. Την ελληνική κυβέρνηση στην εκδήλωση «Sail to Freedom» εκπροσώπησε η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού.

Δείτε ρεπορτάζ από την ευφάνταστη εκδήλωση:

πηγή