Στη Σουηδία περιζήτητα τα σπίτια με καταφύγια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Σπίτια που δημιουργήθηκαν κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και διαθέτουν ισχυρά καταφύγια, βρίσκονται τελευταία στην προσοχή των Σουηδών οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους καταφύγιο εν καιρώ πολέμου, καθώς ξεδιπλώνεται η κλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας φόβους για τις εξελίξεις στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και την επέκτασή του, στη χώρα που πρόσφατα και μετά δυσκολίας εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία έχει ένα δίκτυο καταφυγίων που αποτελείται από 64.000 δημόσια καταφύγια και στοχεύουν να φιλοξενήσουν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ξεκίνησε η κατασκευή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τα περισσότερα από αυτά κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά όμως το έτος 2002, δηλαδή, μετά το τέλος της απειλής από τη Σοβιετική Ένωση, σταμάτησαν να λειτουργούν και παραμελήθηκαν.

Αν και θεωρητικά είναι έτοιμα, έχουν καταστεί σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, από το ξέσπασμα της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης.

Μάρκετινγκ καταφυγίου

Οι Σουηδοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα που περιέχουν καταφύγια και καταφύγια χτισμένα σε βράχους και υπόγεια τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, και την ίδια στιγμή οι εταιρείες άρχισαν να εμπορεύονται ιδιωτικά καταφύγια κατά των πυρηνικών επιθέσεων, με το μάρκετινγκ κατασκευής ιδιωτικών καταφυγίων για πλούσιους στα σπίτια τους.

Οι δηλώσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο παρανοϊκός Μακρόν, πρότεινε την ιδέα να υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό με στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν μακριά από τα πεδία των μαχών, στην οποία η Ρωσία απάντησε αμέσως ότι ήταν ένα βήμα που θα μπορούσε οδηγήσει σε έναν βέβαιο πυρηνικό πόλεμο.

Τα περισσότερα από τα δίκτυα καταφυγίων της Σουηδίας, που επισημαίνονται με ένα πορτοκαλί και μαύρο τρίγωνο, βρίσκονται κάτω από κτίρια κατοικιών, σχολεία και αθλητικές αίθουσες και χρησιμοποιούνται συχνά ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και ποδηλάτων ή χώροι αποθήκευσης, αλλά υπάρχουν επίσης καταφύγια μεγαλύτερης χωρητικότητας σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως το τεράστιο καταφύγιο Katarinaberget στη Στοκχόλμη, που είναι και χώρος στάθμευσης, μπορεί να φιλοξενήσει 16.000 άτομα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το κράτος προετοιμάζεται

Τα τελευταία δύο χρόνια, με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι κλιμακούμενοι φόβοι για πόλεμο οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοια καταφύγια, καθώς εντάθηκαν οι επιθεωρήσεις σε χιλιάδες καταφύγια, τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμα για χρήση μόλις χρειαστούν, αφού η ίδια η κυβέρνηση προειδοποίησε τον πληθυσμό να προετοιμαστεί για τον πόλεμο τον περασμένο Ιανουάριο.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Πολιτικής Έκτακτης Ανάγκης έλαβε 7 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για καταφύγια, όπως σημειώνει ο Guardian.

Αυτοί οι φόβοι προκύπτουν καθώς η Ρωσία ελέγχει το ένα τέταρτο της χώρας της Ουκρανίας, με τις συνεχιζόμενες σκληρές μάχες στο επίπεδο όλων των αξόνων της σύγκρουσης, καθώς ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μια σοβαρή αμυντική συστολή, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης πριν από μήνες, και έλλειψη εξοπλισμού από τους συμμάχους, που ώθησε τη Μόσχα να ελέγξει περισσότερα εδάφη, η τελευταία από τις οποίες ήταν η πόλη Αβντίιβκα.

The Hellenic Information Team