Στη Σουηδία ψάχνουν εκτάσεις γης για νεκροταφεία όπου θα θαφτούν χιλιάδες άνθρωποι σε περίπτωση πολέμου
Οι οδηγίες ετοιμότητας τέθηκαν υπό νέο πρίσμα μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τις εντάσεις με τη Ρωσία στη Βαλτική.
Οι ενώσεις που ασχολούνται με την ταφή στη Σουηδία αναζητούν εκτάσεις γης όπου θα θαφτούν χιλιάδες άνθρωποι σε περίπτωση πολέμου.
Όπως μεταδίδει το AP, η αναζήτηση έρχεται μετά τις συστάσεις της εθνικής γραμματείας της εκκλησίας της χώρας, που αντικατοπτρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές περί ετοιμότητας σε περίπτωση κρίσης των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Σουηδικής Υπηρεσίας Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών (MSB).
Οι οδηγίες ετοιμότητας τέθηκαν υπό νέο πρίσμα μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τις εντάσεις με τη Ρωσία στη Βαλτική.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Εκκλησίας της Σουηδίας, οι ενώσεις ταφής είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αρκετής γης για την ταφή περίπου του 5% του πληθυσμού εντός μιας ενορίας, εάν χρειαστεί.
Σουηδία: Οι αρμόδιοι στο Γκέτεμποργκ προσπαθούν να εξασφαλίσουν τάφους για περίπου 30.000 νεκρούς
Ο Σύνδεσμος Ταφής του Γκέτεμποργκ προσπαθεί επί του παρόντος να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απόκτησης τουλάχιστον 10 στρεμμάτων γης για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να διεκπεραιώσει επείγουσες ταφές για περίπου 30.000 νεκρούς σε περίπτωση πολέμου. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλα 15 στρέμματα (γης που απαιτούνται για την κατασκευή νεκροταφείων για κανονική χρήση στο Γκέτεμποργκ.
«Οι συστάσεις σημαίνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη γη για χώρους ταφής και αυτό είναι ένα φαινόμενο στις μεγάλες πόλεις, και ένα πρόβλημα, όπου οι πόροι γης είναι εξ αρχής περιορισμένοι και δεν επαρκούν πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες σε χώρους ταφής ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας και ειρήνης», δήλωσε η Καταρίναι Έβενσεθ, ανώτερη σύμβουλος στην Ένωση Ταφής του Γκέτεμποργκ.
Μαζί με τον τοπικό δήμο, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση της γης στο Γκέτεμποργκ, η ένωση ταφής εντόπισε μια τεράστια έκταση κατάλληλη για την κατασκευή ενός μεγάλου κοιμητηρίου για τον προβλεπόμενο σκοπό. Ωστόσο, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρο και μπορεί να χρειαστεί περίπου 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά της, η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων και αναδεικνύει τις προσπάθειες της Εκκλησίας της Σουηδίας.
«Ήδη από το 2015 η κυβέρνηση ανέθεσε σε διάφορες αρχές να αρχίσουν και πάλι να ασχολούνται με τον σχεδιασμό της πολιτικής άμυνας και πολλοί οργανισμοί έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό, με την Εκκλησία της Σουηδίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του σχεδιασμού», δήλωσε ο Γιαν Όλο Όλσον, ειδικός σε θέματα προστασίας κρίσιμων υποδομών στο MSB.
«Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι μας υπενθυμίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι μπορεί να συμβεί πόλεμος και ότι πρέπει απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Το AP υπενθυμίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έστειλαν τον Νοέμβριο επικαιροποιημένους οδηγούς πολιτικής ετοιμότητας με οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς να επιβιώσουν σε περίπτωση πολέμου. Οι οδηγοί είναι παρόμοιοι με εκείνους της Δανίας και της Νορβηγίας.