Στη Θεσσαλονίκη η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος για την εορτή του Αγίου Δημητρίου (Δείτε όλο τα πρόγραμμα) – Το ιστορικό της Θαυματουργής εικόνας

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6:00μ.μ., έμπροσθεν του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της πόλεως της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της ιεράς και θαυματουργού Εικόνος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ εκ της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών επί τη εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης και της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα)

Η θαυματουργή εικόνα «Παναγία Γερόντισσα» και το Ιστορικό της

Στην Ιερά μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους φυλάσσεται η Ιερά εικόνα «Παναγία Γερόντισσα», η οποία έλαβε αυτή την ονομασία από ένα θαύμα που συνέβη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θανάτου ενός γέροντος ορθοδόξου ηγουμένου.

Η Ιστορία για την Παναγία Γερόντισσα έχει ως εξής. Σε έναν ασθενή ευσεβέστατο ηγούμενο ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός ηθέλησε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Άχραντα μυστήρια.

Ζήτησε λοιπόν από τον εφημέριο ιερομόναχο να βιαστεί για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν’ αποθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ηκούσθη μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και τρέμοντας σύγκορμος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.

Η Παναγία Γερόντισσα είναι θαυματουργή εικόνα. Στην εικόνα, που βρίσκεται στον κίονα του αριστερού χορού του καθολικού της Μονής, η Παναγία παριστάνεται σε όρθια στάση δεήσεως χωρίς τον Χριστό. Στην ασημένια επένδυση της εικόνας φαίνεται και ένα πιθάρι που ξεχειλίζει θυμίζοντας μας ένα θαύμα της Παναγίας, η οποία εισακούοντας τις προσευχές του Γέροντος (εξ ου και Γερόντισσα) γέμισε με λάδι τα άδεια πιθάρια της Μονής. σε μια επιδρομή Σαρακηνών στη Μονή ένας απ’ αυτούς προσπάθησε να σχίση την εικόνα σε κομμάτια, για να ανάψει μ’ αυτά το τσιμπούκι του, αλλά έχασε αμέσως την όραση του και οι σύντροφοι του πέταξαν την εικόνα σε ένα κοντινό πηγάδι. ο τυφλός ιερόσυλος παιδεύτηκε τόσο κατά την ώρα του θανάτου του, ώστε παρήγγειλε στους δικούς του ακόμα και μετά το θάνατο του να πάνε στο Άγιο Όρος και να βγάλουν την εικόνα από το πηγάδι, πράγμα το όποιο και έγινε, αφού η εικόνα είχε παραμείνει εκεί ογδόντα χρόνια. στην σημερινή της μορφή η εικόνα είναι μάλλον επιζωγραφισμένη.

Το αργυρό κάλυμμα της εικόνας αναρτήθηκε τον 17ο αιώνα, έπειτα από εκφρασμένη επιθυμία της ίδιας της Παναγίας και με χρήματα Κωνσταντινουπολίτισσας αρχόντισσας.

Η Παναγία Γερόντισσα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επιτελεί πολλά θαύματα, να εμπνέει, να καθοδηγεί, να παρηγορεί, να μεσιτεύει για όλους μας.

Εκ του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης
simeiakairwn.wordpress.com