Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης η Μεγάλη Βρετανία - Κλαίνε οι Αγγλοσάξονες για τα περασμένα μεγαλεία

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης η Μεγάλη Βρετανία – Κλαίνε οι Αγγλοσάξονες για τα περασμένα μεγαλεία

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης η Μεγάλη Βρετανία – Κλαίνε οι Αγγλοσάξονες για τα περασμένα μεγαλεία

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης η Μεγάλη Βρετανία - Κλαίνε οι Αγγλοσάξονες για τα περασμένα μεγαλεία

Το συνολικό ποσό που οφείλει η βρετανική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια στερλίνες
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος της κατάρρευσης, αλλά οδεύει ήδη προς αυτήν… με μεγάλη ταχύτητα.
Κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης, και στη συνέχεια αμερικανικά, ξέσπασαν.
Μάλιστα, η Telegraph δημοσίευσε άρθρο του Άγγλου πολιτικού David Frost…
Σε αυτό ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας κινδυνεύει να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια στερλίνες, και η επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, Rachel Reeves, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ελπίζει ότι «η βόμβα του χρέους θα εκραγεί μετά τη θητεία της».
Σημειωτέον, ο δανεισμός μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2024 ανέρχεται σε 129,9 δισ. στερλ., που είναι 8,9 δισ. στερλ. περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
Το δε συνολικό ποσό που οφείλει η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια στερλίνες (101% επί του ΑΕΠ).
Με τη σειρά του, το Bloomberg αναφέρει το εξής: Την παραμονή των βουλευτικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου, η Βρετανία βρέθηκε σε μια κατάσταση τέτοιας σοβαρότητας που δεν είχε βιώσει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950.
Είναι όμως όντως έτσι όπως το παρουσιάζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης;
Και αν είναι έτσι, θα μπορούσε η Γηραιά Αλβιόνα να ταρακουνηθεί από πολιτικούς κλυδωνισμούς που θα ακολουθήσουν τους οικονομικούς;
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου, Nikolai Topornin, «Καταρχήν, ανέκαθεν υπήρχαν κραυγές για την κακή οικονομική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας…
Γενικότερα, στην ευρωπαϊκή οικονομία διαπιστώνονται ρωγμές, που έχουν κυκλικό χαρακτήρα.
Είναι σαν κούνια, μπρος-πίσω, πάνω-κάτω. Και όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει κανείς, δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Μόλις ξεκινήσει ο κύκλος της πτώσης, τα πράγματα θα πάνε φυσικά, για να το θέσω ήπια, όχι πολύ καλά».
Ως εκ τούτου, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν υπερβάλλουν.
Σύμφωνα με τον Topornin, από τη μία, η «κούνια» έχει πράγματι πέσει.
Από την άλλη, κρίνοντας, για παράδειγμα, από το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας ή το επίπεδο του πληθωρισμού, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδίδουν πληροφορίες για τη θλιβερή κατάσταση στη χώρα, υποστηρίζουν ως επί το πλείστον το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως είναι φυσικό, έχουν αρνητική στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο ευαγγελίζεται μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική.
Και, όπως είναι κατανοητό, οι δημοσιογράφοι αναζητούν αδύνατα σημεία για να τα αναδείξουν, δημιουργώντας ένα αρνητικό κύμα στην κοινωνία και προσπαθώντας έτσι να ασκήσουν πολιτική πίεση στους ανταγωνιστές των συντηρητικών.
«Άρα η γνώμη μου είναι ότι όλες αυτές οι κραυγές είναι απλώς μια συνηθισμένη προεκλογική εκστρατεία.
Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε την κατάσταση» δηλώνει ο καθηγητής.
Από την άλλη, πάλι, όλοι στη Βρετανία και στην ΕΕ θέλουν να ζήσουν καλύτερα, να αναπτυχθεί η οικονομία, και εύλογα κοιτάζουν όλο και περισσότερο την Κίνα, όπου οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης κυμαίνονται στο εύρος του 5-7%.
Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Βρετανία έχουν δει τέτοια ανάπτυξη.
Θα μπορούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, να φτάσουν το 2%, και αυτό θα ήταν καλό.
Εν προκειμένω, το πρόβλημα έγκειται στην οικονομική διοίκηση.
Ο λόγος για τον οποίο επικρίνονται οι Εργατικοί είναι επειδή οι πολιτικοί τους αντίπαλοι πιστεύουν ότι τα χρήματα δαπανώνται χωρίς να παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει την κοινωνική σφαίρα.
Το Εργατικό Κόμμα είπε ότι με τη διοίκησή του οι Βρετανοί θα ζήσουν καλύτερα, θα λάβουν περισσότερες επιδοτήσεις, κάθε είδους μπόνους κ.λπ.
Αλλά η οικονομία δεν αναπτύσσεται, και εν τω μεταξύ οι δαπάνες αυξάνονται διαρκώς.

Έρχονται σημαντικά πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις;

Σύμφωνα με τον Topornin, «οι Εργατικοί έχουν τώρα την απόλυτη πλειοψηφία, με σταθερό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών, επομένως δεν βλέπω κανένα λόγο να ανησυχώ προσώρας.
Λοιπόν, ίσως κάποιος να παραιτηθεί, αλλά το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε αρκετά ισχυρή θέση.
Ναι, μπορεί να μην είναι ακόμη πολύ καλοί στη διαχείριση της οικονομίας, αλλά περίμεναν πολύ καιρό για να έρθουν στην εξουσία, κέρδισαν τις εκλογές με μεγάλη διαφορά και δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.
Και εδώ, πάλι, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Βρετανία έχει λάβει αρκετά αυστηρά μέτρα για τη ρύθμισή της, πρωτίστως της παράνομης – όπως θυμόμαστε, ήταν αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό η αιτία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι καλά με τους μετανάστες στη Βρετανία. Πρόκειται για φθηνό εργατικό δυναμικό, και ο βρετανικός τομέας στέγασης και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μαζί με τον κατασκευαστικό τομέα, για παράδειγμα, εξαρτώνται γενικά μόνο από αυτούς.
Στο μέτωπο με τη Σκοτία, βεβαίως, υπάρχει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο θέτει συνεχώς ζητήματα, αλλά στις τελευταίες εκλογές, για παράδειγμα, δεν είχε πολύ καλή απόδοση, χάνοντας πολλές βουλευτικές έδρες, και ως εκ τούτου έχει πλέον μεγάλες εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες.
Εξάλλου, οι θέσεις του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, για παράδειγμα, είναι από πολλές απόψεις πολύ κοντά στη θέση των Βρετανών Συντηρητικών.
Συγκεκριμένα, οι Σκωτσέζοι τους στήριξαν στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.
Επιπλέον, η ίδια η Σκωτία έχει ήδη διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από τη Βρετανία, στο οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων είπε: όχι, δεν θέλουμε να φύγουμε.
Έτσι, όσον αφορά τα αυτονομιστικά αισθήματα στη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη από ό,τι ακόμη και στην εποχή της Συντηρητικής διακυβέρνησης.

www.bankingnews.gr