Στο δάσος που κάηκε πέρσι, «φύτρωσαν» φέτος ανεμογεννήτριες

Στο δάσος που κάηκε πέρσι, «φύτρωσαν» φέτος ανεμογεννήτριες

Στο δάσος που κάηκε πέρσι, «φύτρωσαν» φέτος ανεμογεννήτριες

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και περιγράφει με όσα αποτυπώνει πολύ καλύτερα από τα λόγια… Οι εικόνες που θα ακολουθήσουν, αποδεικνύουν δυστυχώς το αληθές της παραπάνω φράσης, σφίγγοντας την καρδιά του κάθε συνειδητού πολίτη, όπως συνέβη και με τον αναγνώστη της «Ζούγκλας» που θέλησε να τις δημοσιοποιήσει.

Η περιοχή που θα δείτε στη συνέχεια βρίσκεται στα σύνορα της Αττικοβοιωτίας κάτω από τα Δερβενοχώρια στο χωριό Πράσινο και καταλήγει στον οικισμό Πουρνάρι. Μιλάμε για το βουνό Πάστρα, όπου καταλήγει η οροσειρά της Πάρνηθας και η συνέχειά του, φθάνει μέχρι τον Κιθαιρώνα. Μέχρι τον περσινό Ιούλιο του 2023, στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε ένα παρθένο δάσος, καταπράσινο, κατάφυτο κυρίως με πεύκα αλλά και έλατα, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του περασμένου Ιουλίου.

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται ακολούθως, τραβήχτηκαν λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά, από τον Μάνο Δ. -τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Ζούγκλας» αλλά και οποιουδήποτε αρμοδίου- συχνό επισκέπτη της περιοχής και λάτρη του δάσους και της φύσης.

 

 

Όπως καταγγέλλει λοιπόν, ο Μάνος, όντας αυτόπτης μάρτυς των όσων υποστηρίζει, πριν ξεσπάσουν πέρσι οι φωτιές στην περιοχή, βρίσκονταν εκεί σκαπτικά μηχανήματα βαρέως τύπου και άνοιγαν δρόμους σε απάτητα σημεία, ακόμη και μια ημέρα πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το πλέον περίεργο, -όπως υποστηρίζει- είναι ότι την επόμενη μέρα από εκείνη που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν υπήρχε το παραμικρό μηχάνημα, σε όλο αυτό το μήκος της διαδρομής που γίνονταν τα συγκεκριμένα έργα. Είχαν εξαφανιστεί όλα, ως δια μαγείας…

Τουναντίον ένα μήνα μετά, δούλευαν και πάλι στην περιοχή από το χάραμα έως το βράδυ τα μηχανήματα βαρέως τύπου, με τα τρυπάνια να ακούγονται συνεχώς. Μάλιστα -όπως λέει- οι εργαζόμενοι έβαζαν και δυναμίτες προκειμένου να ανοίξουν βάσεις όπου υπήρχαν βράχια, για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

«Σε τυχαία συνάντηση με αξιωματικό της πυροσβεστικής κοντά στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές, του ανέφερα όσα είχα δει και εκείνος κούνησε το κεφάλι του και μου είπε ότι δεν το επιτρέπει η θέση του να μιλήσει επίσημα. Ωστόσο μου ανέφερε ότι  γνωρίζει πως πρόκειται να μπούνε εκεί 15 ή 17 ανεμογεννήτριες, πράγμα που δυστυχώς τον έβγαλε αληθινό, σχεδόν ένα χρόνο μετά. Είδα μάλιστα και τις τσιμεντένιες βάσεις, που έγραφαν πάνω με κόκκκινη μπογιά Α1, Α2, Α3, ως και Α17», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Μάνος.

Ακολούθως παρατίθενται χαρακτηριστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις αρχές του φετινού Μαΐου και απεικονίζουν το καμένο πλέον δάσος, τον δρόμο που έχει ανοιχτεί, αλλά και τις ανεμογεννήτριες που «φύτρωσαν» ανάμεσα στα καμένα.

πηγή