Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν πολέμησαν μόνο για 13-17 χρόνια από τα 247 χρόνια που υπάρχουν ως έθνος, πράγμα που σημαίνει πως το 93-95% του χρόνου της ως ανεξάρτητο κράτος, η δημοκρατία βρισκόταν σε πόλεμο.
Και αυτό μόνο αν χρησιμοποιήσουμε τον παραδοσιακό ορισμό του τι είναι πόλεμος.
Αν χρησιμοποιούσαμε τον ορισμό του υβριδικού πολέμου που περιλαμβάνει επίσης πραξικοπήματα και άλλες μορφές ανάμειξης, μόνο τότε θα είχαμε την ιδέα της πραγματικής κλίμακας της επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου.
Ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε σίγουρα μια ακαδημαϊκή προσέγγιση και αυτό ακριβώς έκανε το Πανεπιστήμιο Brown με έδρα την Providence στην πρόσφατη μελέτη του που επικεντρώθηκε στις συνέπειες των πολέμων των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πραγματικά συγκλονιστικά.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Watson του Πανεπιστημίου για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις, οι παράνομες και πραγματικά απρόκλητες εισβολές των ΗΠΑ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη και το Πακιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 4,5-4,6 εκατομμύρια θανάτους, ενώ οπουδήποτε μεταξύ 38 και 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το τέλος.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών λιμοκτονούν σήμερα λόγω των συνεπειών των επιθέσεων και των εισβολών των ΗΠΑ.
Το ύφος της έρευνας και οι πηγές που χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο Brown είναι σίγουρα αντικείμενο συζήτησης, καθώς τα νούμερα θα μπορούσαν εύκολα να είναι πολύ χειρότερα.
Ωστόσο, τα ευρήματά τους σίγουρα δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, ενώ άλλα 3,6 έως 3,7 εκατομμύρια ήταν έμμεσοι θάνατοι σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές συνέπειες που προκλήθηκαν από τους πολέμους.
Αυτά περιλαμβάνουν ασθένειες, υποσιτισμό, καθώς και την καταστροφή υποδομών και άλλους κρίσιμους παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός για 1 εκατομμύριο άμεσες απώλειες σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα συζητήσιμος, καθώς μόνο το Ιράκ εκτιμάται ότι είχε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νεκρούς ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής των ΗΠΑ το 2003, η δεύτερη σε μόλις 12 χρόνια, αν και η Ουάσιγκτον δεν σταμάτησε ποτέ τις αεροπορικές επιθέσεις στο μεταξύ.
Οι παράπλευρες… συνέπειες των πολέμων: υποσιτισμός και εκτοπισμός κολοσσιαίων διαστάσεων…!
Η μελέτη διεξήχθη υπό την αιγίδα του προγράμματος Cost of Wars του Πανεπιστημίου Brown και εξέτασε επίσης τις συνέπειες της επιθετικότητας των ΗΠΑ στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Σομαλία.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι χώρες που πλήττονται από απρόκλητους αμερικανικούς πολέμους εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών «τα οποία υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό, κυριολεκτικά σβήνουν έχοντας καταλήξει σε οστά με δέρμα, γεγονός που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου».
Σε ορισμένα μέρη, αυτό περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό όλων των παιδιών, με σχεδόν το 50% όλων των παιδιών από το Αφγανιστάν να υποσιτίζονται αυτήν τη στιγμή, ενώ είναι ακόμη χειρότερο στην Υεμένη, όπου ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 60%.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, που διεξήχθη μετά την ήττα των ΗΠΑ και την ταπεινωτική απέλαση από το Αφγανιστάν, το έργο Cost of Wars διαπίστωσε ότι οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου οδήγησαν στον εκτοπισμό τουλάχιστον 38 εκατομμυρίων ανθρώπων.
… όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με… συντηρική εκτίμηση
Αυτός ο εκπληκτικός αριθμός είναι υψηλότερος από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση του 20ού αιώνα με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, «τα 38 εκατομμύρια είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση, καθώς ο συνολικός εκτοπισμός από τους πολέμους των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στα 49-60 εκατομμύρια, κάτι που θα συναγωνιζόταν τον εκτοπισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Με άλλα λόγια, οι συνέπειες της επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου δεν απέχουν πολύ από αυτές που προκύπτουν από τις γερμανικές εισβολές των Ναζί.
Η πιο πρόσφατη μελέτη τονίζει ότι αυτή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, καθώς εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, πράγμα που σημαίνει ότι αμέτρητοι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν και να υποφέρουν από μακροχρόνιες συνέπειες της επιθετικότητας των ΗΠΑ.
Η έκθεση αναφέρει ότι «σήμερα οι Αφγανοί υποφέρουν και πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον πόλεμο με υψηλότερους ρυθμούς από ποτέ», παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απελευθερωθεί από την παράνομη κατοχή των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όσοι σκοτώθηκαν, πεινούν ή υποφέρουν από ασθένειες δεν είναι οι μόνες συνέπειες της «ελευθερίας και της δημοκρατίας», καθώς υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί, πολύ πιθανόν ακρωτηριαστούν για τη ζωή, με αποτέλεσμα κακουχίες ακόμη χειρότερες από αυτές που υπέστησαν από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η μελέτη επισημαίνει περαιτέρω:
– Για κάθε άτομο που πεθαίνει από έλλειψη ή μόλυνση νερού, επειδή ο πόλεμος κατέστρεψε την πρόσβασή του σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που αρρωσταίνουν…
– Οι πόλεμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει εκτεταμένες οικονομικές δυσκολίες στους ανθρώπους στην εμπόλεμες ζώνες, και πώς η φτώχεια, με τη σειρά της, συνοδεύτηκε από επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό, που οδήγησαν σε ασθένειες και θάνατο, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών…
– Νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικές προμήθειες, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμός δρόμοι και σήματα κυκλοφορίας, υποδομές για τη γεωργία και τη ναυτιλία αγαθών και πολλά άλλα καταστρέφονται και διαταράσσονται, με μόνιμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία».
Οι ερευνητές τονίζουν επίσης:
– «Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Υεμένη και τη Σομαλία επηρεάζουν σημαντικά τις πηγές διαβίωσης των ανθρώπων, σκοτώνοντας εργάτες, καταστρέφοντας αγροκτήματα και επιχειρήσεις και χρεοκοπώντας οικογένειες.
– Ο σοβαρός αντίκτυπος τέτοιων οικονομικών οπισθοδρομήσεων σε πληθυσμούς που εξαρτώνται από τη γη για την επιβίωσή τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί…
– Οι «αντιτρομοκρατικοί νόμοι» που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Σομαλία έχουν επίσης παρεμποδίσει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, εντείνοντας τις επιπτώσεις του λιμού».
– Οι οικονομικές συνέπειες των επιθέσεων των ΗΠΑ είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθούν, καθώς αυτές είναι μακροπρόθεσμες και θα αντηχούν για τις επόμενες δεκαετίες.
Για παράδειγμα, περισσότερο από το 50% των Αφγανών ζει σε ακραία φτώχεια, με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, με αποτέλεσμα το 95% να μην έχει αρκετό φαγητό.
Στην Υεμένη, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα στη Σομαλία, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν κρυφές «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις για περισσότερα από 30 χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τέτοιες καταστροφικές συνέπειες, ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να κατηγορήσει έθνη όπως η Βόρεια Κορέα για την επιδίωξη της δημιουργίας ενός στρατηγικού οπλοστασίου που θα αποτρέψει άλλη μια πραγματικά απρόκλητη επιθετικότητα των ΗΠΑ;», διερωτάται ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
www.bankingnews.gr